Fokus

Pašinjan odustao od učešća na sastanku Saveta Zajednice nezavisnih država

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

23:11

Pašinjan odustao od učešća na sastanku Saveta Zajednice nezavisnih država
Pašinjan odustao od učešća na sastanku Saveta Zajednice nezavisnih država - Copyright Tanjug/AP/Tigran Mehrabyan, PAN

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan neće učestvovati na sastanku Saveta šefova država članica Zajednice nezavisnih država (ZND), objavila je njegova pres služba. 

Sednica Saveta šefova država članica ZND zakazana je za 13. oktobar, prenosi Armen pres.  
Kako je saopštila pres-služba predsednika Kirgistana, Pašinjan neće moći da učestvuje na samitu zbog "brojnih okolnosti". 

Jermenske vlasti redovno kritikuju Rusku Federaciju i ODKB, regionalnu međunarodnu organizaciju nastalu na prostoru bivšeg SSSR,  zbog, kako navode, nečinjenja i nesposobnosti da ispune svoje obaveze.

U septembru je Pašinjan  optužio Rusiju da nije ispunila svoje obaveze da osigura bezbednost stanovništva Karabaha. 

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija optužuje Zapad da gura jermensku vladu "da preduzme mere u cilju izbacivanja Rusije" iz regiona, ali u stvari "Rusija sama napušta region". 

Pašinjan je dodao da "postoje procesi" koji sugerišu da ćemo se „jednog dana samo probuditi i videti da Rusija nije ovde“. 

On je nazvao strateškom greškom bezbednosnu zavisnost zemlje od Rusije.

Takođe je naveo da je vreme da Jermenija izađe iz ruskog okrilja i  napomenuo da će zemlji trebati mnogo vremena da postane punopravni partner Evropske unije. 

Zajednica nezavisnih država (ZND) je međunarodni savez devet bivših sovjetskih republika, među kojima su Azerbejdžan i Jermenija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet