Fokus

Borelj u Pekingu: Evropa i Kina da rade zajedno, to je potrebnije nego ikada

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2023

-

11:02

Borelj u Pekingu: Evropa i Kina da rade zajedno, to je potrebnije nego ikada
Borelj u Pekingu: Evropa i Kina da rade zajedno, to je potrebnije nego ikada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da Evropa i Kina treba da rade zajedno, dodajući da je to sada potrebnije nego ikada.

"Moje pitanje Kini je kako da ovu međuzavisnost učinimo manje konfliktnom", rekao je Borelj u govoru na Pekinškom univerzitetu, prenosi Rojters.

Dodao je da je u interesu Kine i Evrope da pronađu zajednički jezik i poprave neravnotežu u ekonomskim i trgovinskim odnosima.

U autorskom tekstu za list "South China Morning Post", Borelj je naveo da Evropska unija smatra da Peking ne nastoji da ubedi Moskvu da zaustavi rat u Ukrajini.

"Evropljani smatraju da Kina ne koristi svoj uticaj da ubedi Rusiju da zaustavi ovu agresiju. Ne tražimo od Kine da usvoji stav koji ima Evropska unija. Međutim, Kina ne može da bude na obe strane istovremeno", napisao je visoki predstavnik EU.

Borelj je istakao da je bezbednosna sfera važan aspekt u odnosima između Evrope i Kine i pozvao EU da svoju zabrinutost "prenese Kini na iskren način". Dodao je da je "ambivalentna pozicija Pekinga" od početka ruske agresije na Ukrajinu teško razumljiva evropskim državama.

Poseta visokog predstavnika EU Pekngu ima za cilj postavljanje temelja za samit EU-Kina koji se očekuje do kraja godina. Kineski medij "Global tajms" piše da je poseta "značajna prilika za iskrenu komunikaciju", ali poziva EU da zadrži stratešku autonomiju u odnosu na SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je pozdravilo posetu, a portparol ministarstva je rekao da je Kina spremna da radi sa EU na "unapređenju međusobnog poverenja, proširenju saradnje i prevazilaženju razlika".

 

Komentari (0)

Svet