Fokus

Guvernerka: Najmanje 18 mrtvih u pucnjavi u Mejnu, 13 ranjenih, osumnjčeni i dalje u bekstvu - naoružan i opasan

Komentari

Autor: RTS

26/10/2023

-

17:37

Guvernerka: Najmanje 18 mrtvih u pucnjavi u Mejnu, 13 ranjenih, osumnjčeni i dalje u bekstvu - naoružan i opasan
Guvernerka: Najmanje 18 mrtvih u pucnjavi u Mejnu, 13 ranjenih, osumnjčeni i dalje u bekstvu - naoružan i opasan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 18 osoba je ubijeno, a 13 je povređeno u masovnoj pucnjavi u gradu Luiston, u američkoj saveznoj državi Mejn, koja se dogodila na dve lokacije u sredu uveče, saopštial je guvernerka Dženet Mis na konferenciji za novinare. Policija i FBI tragaju za osumnjičenim, kog je policija identifikovala kao Roberta R. Karda.

Mils je na konferenciji za novinare rekla da se i dalje traga za osumnjičenim, koji je identifikovan kao Robert Kard i smatra se naoružanim i opasnim.

FBI je poslao desetine agenata i drugog osoblja koji pomažu lokalnoj i policiji Mejna, prenosi CNN.

profimedia

 

Na terenu su specijalci, timovi koji prikupljaju dokaze i eksperti koji pomažu žrtvama.

Javne škole u najvećem gradu Mejna neće raditi budući da je u toku potraga za masovnim ubicom. U škole u ovom gradu ide oko 6.500 đaka, navodi se na sajtu školske uprave.

Komesar za bezbednost iz Mejna Majk Saušuk rekao je da je "vozilo od interesa za istragu" pronađeno osam milja od Luistona, kod Lizbona, ali da je napadač još u bekstvu.

Zvaničnici Lizbona saopštili su da će sve gradske kancelarije biti zatvorene u četvrtak, a meštane su zamolili da ostanu u svojim domovima.

Zvaničnici Mejna kažu da stotine policajaca širom države traga za napadačem, dok je stanovnicima Luistona rečeno da ostanu u svojim domovima.

Javnost je pozvana da kontaktira s policijom ako ima informacije o tome gde se nalazi osumnjičeni Robert Kard.

Državna policija Mejna i okružni šerif su na Iksu (Tviter) saopštili da se pucnjava dogodila na više lokacija u gradu Luiston. Pozvali su građane da pronađu zaklon, ostanu u svojim kućama i zaključaju vrata.

Incidenti su se dogodili na dve lokacije – u jednom ugostiteljskom objektu i u kuglani, a ta dva objekta su međusobno udaljena oko 6,5 kilometara.

Tanjug/AP

 

Kancelarija šerifa je takođe objavila fotografije čoveka sa bradom, u košulji dugih rukava i farmerkama, koji drži pušku u položaju za gađanje.

"Policija pokušava da locira Roberta Karda, rođenog 4. aprila 1983, u vezi s masovnom pucnjavom u barovima ‘Schemengees’ i ‘Sparetime Recreation’. Molimo pozovite policiju ako znate gde se nalazi", poručili su iz policije.

Kard je radio kao instruktor za rukovanje vatrenim oružjem, a obučavao se u centru za američke vojne rezerviste u Mejnu. Navodno je nedavno imao psihičke probleme zbog kojih je bio smešten u bolnicu tokom leta. Mediji takođe prenose da je nedavno ostao bez posla.

Predsednik SAD Džozef Bajden obavešten je o incidentu u Mejnu i nastaviće da se informiše, saopštio je zvaničnik iz Vašingtona.

Bajden je razgovarao telefonom sa guvernerkom Mils, senatorima Angusom Kingom i Suzan Kolins i kongresmenom Džaredom Goldenom o pucnjavi u Luistonu i ponudio punu saveznu podršku nakon napada, saopštila je Bela kuća.

Luiston ima oko 37.000 stanovnika, drugi je grad po veličini u Mejnu i nalazi se na oko 90 kilometara severno od Portlanda, najvećeg grada u toj američkoj državi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet