Fokus

CNN: Američki marinci se kreću ka obalama Izraela i Libana, da li je cilj evakuacija državljana SAD?

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2023

-

22:13

CNN: Američki marinci se kreću ka obalama Izraela i Libana, da li je cilj evakuacija državljana SAD?
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Snage za brzo reagovanje američkih marinaca kreću se ka istočnom Sredozemnom moru, javlja CNN pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika.

Kako su naveli izvori te američke televizijske mreže, 26. ekspediciona jedinica marinaca, na amfibijskom jurišnom brodu USS ''Batan'', delovala je u vodama Bliskog istoka poslednjih nedelja, ali je krajem prošle nedelje počela da se kreće ka Sueckom kanalu.

Prema rečima jednog od zvaničnika, ''Batan'' se trenutno nalazi u Crvenom moru i očekuje se da će uskoro preći u istočni Mediteran.

Tim potezom će se jedinica marinaca približiti Libanu i Izraelu, u trenutku kada SAD upozoravaju građane da napuste Liban. 

CNN podseća da je jedna od uobičajenih uloga ekspedicione jedinice marinaca da pomogne civilima da se evakuišu.

Bela kuća je u utorak saopštila da bi bilo „nerazborito i neodgovorno“ ne planirati moguću evakuaciju američkih državljana sa Bliskog istoka, uključujući Izrael i Liban. 

Tokom poslednjeg rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, Stejt department je naredio neborbenu evakuaciju američkih državljana iz Libana, kada je iz te zemlje za oko dve nedelje evakuisano oko 15.000 Amerikanaca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet