Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Jemenski Huti lansirali "baraž balističkih projektila" na južni Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2023

-

07:45

RAT IZRAELA I HAMASA Jemenski Huti lansirali "baraž balističkih projektila" na južni Izrael
RAT IZRAELA I HAMASA Jemenski Huti lansirali "baraž balističkih projektila" na južni Izrael - Copyright Tanjug AP/Mohammed Dahman, Ohad Zwigenberg, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 34 dana. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari saopštio je juče da je palestinska militantna grupa Hamas izgubila kontrolu nad severnim delom Pojasa Gaze. Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je juče da neće biti humanitarne pauze u Pojasu Gaze, dok ne budu oslobođeni taoci koje drži palestinska militantna grupa Hamas. U međuvremenu, granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta zatvoren je zbog neutvrđenih "bezbednosnih okolnosti", rekao je juče portparol američkog Stejt departmenta, ne navodeći dodatne detalje. Generalni sekretar UNA Antonio Gutereš rekao je da su UN uključene u pregovore koji imaju za cilj da obezbede oslobađanje više od 200 talaca koje je Hamas oteo prošlog meseca kada je pokrenuo napad na Izrael iz Pojasa Gaze.

Ključni događaji 

  • Oglasile se sirene u priobalnom gradu Ašdodu
  • Predlog za trodnevnu pauzu u borbama i oslobađanje desetak talaca
  • IDF: Hamas izgubio kontrolu nad severnim delom Pojasa Gaze
  • Netanjahu: Nema humanitarne pauze bez oslobađanja talaca
  • Prelaz Rafa zatvoren zbog "bezbednosnih okolnosti"
  • Ganc: Nema ograničenja za dužinu trajanja operacije u Gazi
  • IDF: Uništeno oko 130 tunela u Pojasu Gaze
  • Gutereš: UN uključene u pregovore oko oslobađanja talaca
  • Erdogan pozvao na preduzimanje efikasnih koraka da se zaustavi Izrael

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.56 PRCS: Izraelske snage ranile bolničarku u Dženinu

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) saopštilo je da je njihova bolničarka pogođena u leđa i ranjena od strane izraelskih snaga koje su gađale kola hitne pomoći tokom racije u izbegličkom kampu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali. Sarabrin Obeidi je "pogođena mecima" kada je hitna pomoć PRCS-a bila meta tokom višesatne dnevne racije na grad Dženin i njegov izbeglički kamp u četvrtak, saopštila je organizacija.

23.45 Stejt department: Nismo našli dokaze o izraelskim ratnim zločinima

Američki Stejt department saopštio je večeras da zasad nije pronašao dokaze o izraelskim ratnim zločinima u Gazi. Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel rekao je da zasas nema dokaza za tvrdnje zvaničnika Ujedinjenih nacija da je Izrael počinio ratne zločine u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze, preneo je Tajms of Izrael.

"Ovo su uobičajni, interni, usmereni procesi (utvrđivanja činjenica), ali postoji rigorozan proces i nismo došli do tog zaključka u ovom konkretnom slučaju", rekao je Patel.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

23.38 Pauze u borbama moraju biti izvedene u koordinaciji sa UN

Svi planovi za kratkoročne pauze u borbama u Gazi moraju se sprovoditi u koordinaciji sa UN i uz saglasnost svih strana da bi bili "zaista delotvorni", rekao je portparol UN, Stefan Dužarik.

23.20 Jemenski Huti lansirali "baraž balističkih projektila" na južni Izrael

Jemenski Huti saopštili su da su večeras lansirali "baraž balističkih projektila" na "različite osetljive mete" na jugu Izraela.

Portparol vojske Huta Jahja Saree rekao je da su neki od tih projektila lansirali ka gradu Ejlatu na Crvenom moru. ON je operaciju opisao kao "uspešnu" i naveo "direktne pogotke".

Izraelska vojska je ranije danas saopštila da je dron udario u zgrad u u Ejlatu. Kasnije je rečeno da je dron udario u školu i da nije bilo povređenih.

Izraelska vojska je takođe saopštila da je presrela raketu iznad Crvenog mora, ali nije potvrdila njeno poreklo.

AP/AP Photo

 

23.13 Lif: SAD veruju da je broj ubijenih u Gazi veći od 10.800

Američki zvaničnici veruju da je broj ubijenih u Gazi veći od 10.812, koliko je objavilo ministarstvo zdravlja iz Pojasa Gaze, rekla je pomoćnica državnog sekretara SAD Barbara Lif pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma. Izraelski zvaničnici, američki predsednik Džozef Bajden i još neki političari, doveli su pod upitnik podatke palestinskog ministarstva, koje je navelo da je ubijeno više od 10.800 ubijenih u Gazi do danas, nazvavši tu brojku "preteranom".

"Smatramo da je broj ubijenih veoma veliki, iskreno, možda je veći nego što saopštavaju iz Pojasa Gaze", rekla je Lif, dodajući da je takva opcija "veoma moguća", preneo je AP.

21.02 Izraelski zvaničnik: Pauze će biti određene za pojedine oblasti i naselja u Gazi

Visoki izraelski zvaničnik izjavio je da su četvoročasovne pauze u vojnim operacijama „taktičke lokalizovane pauze“ koje će stupiti na snagu u određenim oblastima. Izraelski udari se nastavljaju u južnoj Gazi, a južna naselja takođe mogu dobiti obaveštenja o pauzama kako bi stanovnici mogli da se evakuišu, rekao je zvaničnik. "Određene oblasti će biti nekoliko sati ranije obaveštene o pauzi, kako bi ljudi na severu imali mogućnost da se evakuišu na jug radi pomoći", naveo je izraelski zvaničnik za CNN.

profimedia

 

20.35 Izrael oborio projektil iznad Crvenog mora koji je išao ka Ejlatu

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je sistem protivvazdušne odbrane "Erou" presreo projektil lansiran iznad Crvenog mora prema Ejlatu. Portparol IDF-a Danijel Hagari navodi da je sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa presreo raketu "zemlja – zemlja", ali nema izveštaja o povređenima ili šteti u Izraelu, preneo je Tajms of Izrael. Prošle nedelje, "Erou" je takođe oborio balistički projektil, koji su proiranski pobunjenici jemenski Huti ispalili na Eilat, najjužnije izraelsko mesto.

20.22 Hagari: Džihadov snimak sa taocima je psihološki teror, vratićemo otete kućama

Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari rekao je večeras da je IDF pregledao snimak na kojem govore dva izraelska taoca, kao i da vojska neće propustiti priliku da otete vrati kućama. On je rekao da su tvrdnje Palestinskog islamskog džihada da će dvoje taoca biti pušteni "psihološki terorizam", preneo je Tajms of Izrael. "Doći ćemo do još više i više Hamasovih uporišta", istakao je Hagari.

19.50 Islamski Džihad objavio snimak na kojem se vide dvoje izraelskih talaca

Palesteinska militantna grupa Islamski Džihad objavila je danas na društvenim mrežama propagandne video-snimke na kojima se vide dvoje izraelskih talaca u Pojasu Gaze. Na jednom od snimaka vidi se starija žena, a na drugom dečak, a mediji prenose da je reč o Hani Kacir (77) i Jagilu Jakovu (13), oboje kidnapovani iz kibuca Nir Oz 7. oktobra. Njih dvoje govore na hebrejskom na tim snimcima i optužuju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je izazvao situaciju koja je dovela do početka rata Hamasa i Izraela.

18.52 Granični prelaz Rafa ponovo otvoren za ograničenu evakuaciju

Granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta otvoren je danas posle jednodnevne suspenzije kako bi se omogućila evakuacija povređenih Palestinaca kojima je potrebno bolničko lečenje kao i još nekoliko stranih državljana.

Nekoliko desetina stranaca , zajedno sa 12 članova medicinskog osoblja, prešli su granicu u četvrtak, javio je Rojters, pozivajući se na egipatske bezbednosne i medicinske izvore.

18.00 Netanjahu demantovao Belu kuću: Nema prekida vatre, borbe se nastavljaju

Nakon što je Bela kuća objavila da je Izrael pristao na višečasovni prekid vatre u severnom pojasu Gaze svakog dana, kabinet premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da se borbe nastavljaju i da neće biti prekida vatre bez oslobađanja talaca koje drži Hamas. "Izrael dozvoljava bezbedne tranzitne koridore od severa pojasa Gaze ka jugu. Samo u sredu oko 50.000 Palestinaca koristilo je ovaj koridor da se uputi prema jugu", navodi se u saopštenju i još jednom poziva civilno stanovništvo u Gazi da se evakuiše na jug.

17.59 WAFA: Izrael granatirao dečju bolnicu Al Nasr u Gazi

Izraelska vojska gađala je danas dečju bolnicu Al Nasr u Gazi artiljerijskim granatama, nanevši ozbiljnu materijalnu štetu tom objektu. U izraelskom napadu nisu zabeležene ljudske žrtve, prenosi agencija WAFA.

17.48 Palestinsko ministarstvo zdravlja: 15 Palestinaca ubijeno nakon izraelskih napada

Palestinsko ministarstvo zdravlja je ažuriralo broj poginulih nakon racija izraelskih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali. U njemu se navodi da je 15 Palestinaca ubijeno, a najmanje 20 povređeno nakon napada izraelskih snaga na grad Dženin i izbeglički kamp, kao i druge palestinske gradove.

Izraelska vojska je, s druge strane, saopštila da sprovodi antiterorističke napade u Dženinu, ali nije dala više detalja.

Najmanje 178 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od 7. oktobra, prema podacima palestinskog ministarstva zdravlja.

AP Photo/Nasser Nasser

 

17.45 Palestinski Islamski džihad spreman da oslobodi dva izraelska taoca

Vojno krilo palestinskog Islamskog džihada, Brigade al-Kuds, saopštilo je da je spremno da oslobodi dva taoca u Gazi, ako uslovi na terenu to budu dozvoljavali. Portparol Brigade Al-Kuds rekao je da je spreman da oslobodi ženu i dečaka, iz humanitarnih i medicinskih razloga.
On je dodao da će inicijativa biti sprovedena kada se mere ispune.

16.50 Izrael: Eksplozija u Eilatu, oštećena lokalna škola, nema povređenih

Velika eksplozija dogodila se danas u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu, a povređenih nije bilo. Na snimcima sa lica mesta vidi se da je u eksploziji oštećena lokalna škola, preneo je "Tajms of Izrael". Policija je navela da istražuje eksploziju kao "bezbednosni incident". Ona je zatražila od javnosti da se kloni područja kod škole u ​​kojoj je došlo do velike eksplozije. Na snimcima nadzornih kamera u blizini škole čuje se zujanje, verovatno od drona, pre eksplozije.

Associated Press

16.45 Bela kuća: Izrael počinje sa četvorosatnim pauzama u borbama na severu Gaze

Izrael će početi da primenjuje četvorosatne pauze u borbama svakog dana u severnom pojasu Gaze, saopštio je portparol Bele kuće Džon Kirbi, prenosi Gardijan.

Rekao je da će vreme prekida vatre biti objavljeno tri sata ranije.

"Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija u ovim oblastima tokom trajanja pauze i taj proces počinje danas", dodao je on.

Kirbi je rekao da primirje između Izraela i palestinskih militanata Hamasa nije u redu jer bi to pomoglo Hamasu i "legitimizovalo ono što su uradili 7. oktobra". "Mi jednostavno nećemo da se zalažemo za to u ovom trenutku", dodao je Kirbi.

Podsećanja radi, ranije je izraelska vojska saopštila da "postoje taktičke, lokalne pauze za humanitarnu pomoć za civile iz Gaze", jasno stavivši do znanja da "nema prekida vatre".

16.40 IDF: Uništena infrastruktura Hamasa u blizini bolnice u gradu Gaza

Prema grafikonu koji su danas objavile Izraelske odbrambene snage (IDF), vojne snage te zemlje ušle su u jedan kvart u gradu Gaza u blizini bolnice Šifa, i uz pomoć tenkova uspeli da unište infrastrukturu palestinske militnatne grupe Hamas, koja je navodno ispod bolnice izgradila tunele. IDF tvrdi da su trupe pronašle obaveštajne materijale, tunele, fabrike za proizvodnju oružja i pozicije za lansiranje protivtenkovskih raketa, prenosi Tajms of Izrael.

Associated Press

16.19 Tajani: Ne može biti prekida vatre dok Hamas nastavlja da napada Izrael

 Ne može biti prekida vatre sve dok Hamas nastavlja da napada Izrael, izjavio je danas zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

"Ne može biti prekida vatre dok Hamas nastavlja da lansira rakete na Izrael, jer ne možemo da ne brinemo za izraelsko civilno stanovništvo", rekao je Tajani novinarima nakon samita o humanitarnoj pomoći Gazi u Parizu, prenela je Ansa.

On je istakao da se zalaže za više prekida u borbama kako bi se dozvolilo civilima da napuste rizična mesta, ali i da dobiju pomoć.

"Prelaz Rafa mora biti otvoren koliko god je to moguće, a kamionima dozvoljeno da dopreme pomoć", naglasio je Tajani.

16.15 Saudijska Arabija šalje prvi avion pun hrane u Egipat, kao pomoć za Gazu

 Saudijska Arabija poslala je u Egipat teretni avion sa 35 tona hrane i humanitarne pomoći za isporuku u Pojas Gaze, objavila je danas državna saudijska novinska agencija (SPA). To je prva takva pošiljka pomoći iz Saudijske Arabije od početka rata između Izraela i Hamasa, a Rijad je osudio nasilje i pozvao na prekid vatre, prenela je SPA.

Nekoliko zemalja poslalo je pomoć za Gazu u Ariš na egipatskom Sinajskom poluostrvu, koji se graniči sa Gazom i Izraelom.

profimedia

 

15.23 Hamas: U Pojas Gaze ubijeno 10.812 Palestinaca, među njima je 4.412 dece

Ministarstvo zdravlja Hamasa saopštilo je da je najmanje 10.812 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra. Kako se navodi, među njima je 4.412 dece, prenosi Gardijan.

Nevladina organizacija "Save the Children" saopštila je ranije da su deca u Pojasu Gaze, koju ne ubiju bombe, u riziku da umru od gladi, bolesti ili dehridatacije.

"Situacija je katastrofalna. Civili, posebno deca, nastavljaju da plaćaju najveću cenu nasilja koje je u toku", rekla je Aleksandra Saje iz "Save the Children" u Vašingtonu, prenela je Al Džazira. Ona je navela da je ukupan broj dece, koja su ubijena u Pojasu Gaze u prethodnih nekoliko nedelja, veći od ukupnog broja dece ubijene u svim sukobima od 2019. godine.

Associated Press

15.17 IDF: Na Izrael ispaljena raketa iz Libana, trupe pogodile dve mete Hezbolaha

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su pogodile dva odeljenja protivtenkovskih vođenih raketa Hezbolaha u južnom Libanu, u blizini vojne baze Biranit i severne zajednice Jiftah.

U saopštenju se navodi i da su operativci Hezbolaha ranije danas otvorili vatru na bespilotnu letelicu IDF-a iznad područja planine Dov.  Kao odgovor, druga letelica je pogodila izvor vatre, a artiljerija je granatirala to područje, navodi IDF.

U međuvremenu, protivtenkovska raketa je ispaljena iz južnog Libana na bazu Micpe Adi, u blizini Margaliota. IDF je naveo da odgovara artiljerijskim granatiranjem. Nema podataka o eventualnim žrtvama u napadu.

14.37 IDF: U Gazi nema prekida vatre, već taktičkih i lokalnih pauza

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da u Pojasu Gaze nema prekida vatre, već da postoje "taktičke, lokalne pauze" za isporuku humanitarne pomoći civilima.

"Ove taktičke pauze su vremenski i prostorno ograničene", navodi se u objavi IDF-a na društvenoj mreži X.

Dodaje se da izraelska vojska obezbeđuje humanitarne koridore za civile u Gazi koji se "privremeno" sele na jug u "sigurnija područja gde može da im bude pružena humanitarna pomoć".

"Ovo je rat protiv Hamasa, a ne protiv naroda Gaze", naglašavaju iz IDF-a.

Profimedia

 

14.00 U Gazi 18 od 35 bolnica prestalo s radom, zatvoreno i 70 odsto domova zdravlja

Većina bolnica u Pojasu Gaze, odnosno 18 od 35, potpuno su prestale sa radom, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ministarstvo zdravlja je navelo da je 71 odsto svih ustanova primarne zdravstvene zaštite zatvoreno zbog oštećenja ili nedostatka goriva za generatore električne energije, dodajući da su bolnice koje su i dalje otvorene ograničene u onome što mogu da obezbede i da postepeno zatvaraju svoja odeljenja, prenosi Si-En-En.

Medicinski kompleks Al Šifa, najveća medicinska ustanova u Gazi, zatvorio je šest operacionih sala ''zbog neadekvatnosti zaliha, uključujući gorivo''.

Američka medicinska sestra iz organizacije Lekari bez granica, Emili Kalahan, rekla je da je u Kan Junisu, gradu u kojem je radila usred rata pre nego što je napustila Gazu, živelo oko 35.000 interno raseljenih osoba.

''Bilo je dece sa velikim opekotinama na licu, po vratu, po svim udovima'', rekla je Kalahan, navodeći da, kako su bolnice sve preopterećenije, pacijenti se brzo otpuštaju u kampove koji nemaju pristup tekućoj vodi.

Kalahan je kazala da u jednom kampu ima 50.000 ljudi i četiri toaleta, kao i da stanovnici kampa imaju pristup vodi na dva sata svakih 12 sati.

Associated Press

13.59 Galant: Izrael u produženom ratu, moramo obezbediti normalan život Izraelcima

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da je Izrael u ''produženom ratu''.

''Moramo da rešavamo stvari brzo, po cenu da to ne uradimo savršeno'', rekao je Galant tokom sastanka sa komitetom za ekonomiju tokom vanrednog stanja, koji uključuje predstavnike vlade i lokalne zvaničnike, prenosi Tajms of Izrael.

Istakao je da je vojni plan bio da se zaustavi raketna paljba palestinske militantne grupe Hamas, kako bi mogao da se nastavi javni i civilni život Izraelaca u blizini Pojasa Gaze.

''Jesmo u produženom ratu, a pitanje izrarelske civilne ekonomije glavni je faktor u upravljanju ratom'', rekao je Galant i dodao da će Izrael u narednom periodu da radi sa proširenom budžetskom politikom i da se skrate dugotrajni administrativni poslovi. Naveo je da kopnena operacija IDF-a u Gazi ''suzbija značajan deo pretnje domaćem frontu. Raketna vatra Hamasa ovih dana uglavnom pokušava da poremeti rutinu normalnog života''.

''Moramo se pobrinuti da građani budu sigurni da im se omogući da imaju neprekidnu dnevnu rutinu'', dodao je Galant.

13.18 Makron: Francuska će povećati pomoć Palestincima na 100 miliona evra

Francuska će povećati pomoć Palestincima sa 20 miliona evra na 100 miliona evra za 2023. godinu, najavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je u Parizu, na međunarodnoj konferenciji o pomoći civilima u Pojasu Gaze, rekao da se mora vrlo brzo postići "humanitarna pauza“ u sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, i da je zaštita civila nešto o čemu se ne može pregovarati.

Makron je rekao da su palestinske vlasti jedine legitimne da "predstavljaju palestinski narod i njihovu stvar" i pozvao ih da budu odgovorne i sarađuju sa međunarodnom zajednicom, naročito u borbi protiv terorizma, prenosi francuski Figaro. 

Francuska je danas domaćin velike međunarodne humanitarne konferencije o Gazi, koju je Makron sazvao sa željom da se skup pozabavi rastućim potrebama opkoljene palestinske enklave, koje uključuju hranu, vodu, struju i gorivo, kao i medicinski materijal.

12.07 Abas: Svaki izraelski pokušaj podele Gaze je neprihvatljiv

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je svaki potez izraelskih snaga da podele Gazu na dva dela neprihvatljiv i naglasio je da je ta enklava sastavni deo Palestine.

Abas je imao odvojene telefonske razgovore s holandskim premijerom Markom Ruteom i australijskim premijerom Entonijem Albanezeom, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

Tokom razgovora s Ruteom, Abas je rekao da je nedavna izjava izraelske vojske da su njene snage podelile Gazu na dva dela neprihvatljiva i da ne postoji zasebno političko ili bezbednosno rešenje za Gazu, jer je neodvojivi deo palestinske države.

"Danas postoji severna i južna Gaza", rekao je u nedelju portparol izraelske vojske Daniel Hagari.

Palestinski lider je naglasio neophodnost implementacije politički legitimnog rešenja zasnovanog na međunarodnim standardima za slobodu, nezavisnost i suverenitet palestinskog naroda, prenosi Anadolija. On je i u razgovoru s Albanezeom naglasio hitnu potrebu da se zaustavi masakr nad palestinskim narodom u blokiranom Pojasu Gaze.

AP Photo/Ludovic Marin

 

11.52 Lazarini: Veliki rizik od prelivanja sukoba u Gazi

Direktor Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filip Lazarini izjavio je danas da je zabrinut zbog rizika da se sukob u Pojasu Gaze prelije na region, prenosi Rojters. On je dodao i da okupirana Zapadna obala - "ključa".

Lazarini je saopštio da postoji potreba za značajnom kontinuiranom humanitarnom pomoći Gazi, uključujući i gorivo. Direktor UNRWA je naveo da je pomoć koja dolazi preko graničnog prelaza Rafa, između Gaze i Egipta, nedovoljna, dodajući da treba otvoriti sve prelaze u enklavu.

11.48 Makron: Humanitarna pauza u sukobu Izraela i Hamasa što pre

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da se mora vrlo brzo postići "humanitarna pauza" u sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, i da je zaštita civila nešto o čemu se ne može pregovarati.

Više pročitajte OVDE.

11.22 Izraelska vojska:Ubijen komandant raketnih jedinica Hamasa

Izraelska vojska tvrdi da je ubila Ibrahima Abu-Magsiba, jednog od komandanta Hamasa, koji je bio odgovoran za rukovođenje jedinicama protivtenkovskih vođenih raketa (ATGM) te militantne grupe u centralnoj Gazi. U zajedničkom saopštenju sa bezbednosnom agencijom Šin Bet, vojska je navela da je Abu-Magsib upravljao i izveo brojna lansiranja protivtenkovskim raketama na izraelske civile i vojnike, prenosi "Tajms of Izrael". Izraelska vojska je u odvojenom saopštenju navela da su snage mornarice danas napale Hamasove lansirne ATGM položaje u Pojasu Gaze.

10.30 Dva Palestinca ubijena u sukobima sa izraelskom vojskom na Zapadnoj obali

Dva Palestinca ubijena su u sukobima sa izraelskom vojskom u gradu Bejt Fadžar na okupiranoj Zapadnoj obali, u blizini Vitlejema i u Duri, u blizini Hebrona, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave. Izraelska vojska je saopštila da su trupe tokom noći operisale u izbegličkom kampu Dženin i da su oklopnim buldožerima D9, otkrile i uništile desetine improvizovanih bombi koje su bile sakrivene u tom području, prenosi Tajms of Izrael.

Prema saopštenju, izraelske trupe su se sukobile sa naoružanim ljudima u Dženinu, a vojska je izvela napad dronom na grupu Palestinaca koji su pucali na izraelske snage.

10.02 Ponovo otvoren koridor za evakuaciju iz Gaze

Izraelska vojska saopštila je da je ponovo otvoren put za evakuaciju ljudi sa svera na jug Gaze. Izrael je nastavio da bombarduje stambena naselja i na severu i na jugu Gaze. Međutim, njene trupe su opkolile grad Gaza, na severu, i spremaju se da uđu u sam grad. Humanitarni radnici upozorili su da mnogi ljudi, uključujući bolesne i ranjene, kao i prevremeno rođene bebe, ne mogu da napuste grad Gazu.

"Severno područje pojasa Gaze smatra se zonom žestokih borbenih dejstava i ističe vreme da se ona evakuiše", navodi Izraelska vojska u objavi na arapskom jeziku, prenosi Gardijan.

09.40 Sirene u priobalnom gradu Ašdodu

U izraelskom priobalnom gradu Ašdodu, severno od Gaze, čule su se sirene. Palestinski militanti smanjili su broj raketnih napada na Izrael od prvih dana rata, iako ih i dalje ispaljuju na civilna područja. Mnogi su presretnuti sistemima protivvazdušne odbrane, navodi Gardijan.

Associated Press

08.48 U toku su pregovori o kratkom prekidu vatre u Gazi

U toku su pregovori o uspostavljanju trodnevnog humanitarnog prekida vatre u Gazi u zamenu za oslobađanje desetak talaca koje drži Hamas. To su izjavila dva zvaničnika iz Egipta, jedan iz Ujedinjenih nacija i zapadni diplomata, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, piše Euronews.

08.33 Visoke delegacije u više od 50 zemalja u Parizu na konferenciji za pomoć Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je zatražio od strana "humanitarnu pauzu" u ratu, sazvao je konferenciju sa željom da se ona pozabavi rastućim potrebama opkoljene palestinske enklave, koje uključuju hranu, vodu, struju i gorivo, kao i medicinski materijal.

Više pročitajte OVDE.

Tanjug/AP//Omar Havana

 

08.10 SZO upozorava na širenja raznih bolesti u Gazi

Pojas Gaze se suočava sa povećanim rizikom od širenja raznih bolesti zbog izraelskih vazdušnih bombardovanja koje je poremetilo zdravstveni sistem, pristup čistoj vodi i dovelo do gomilanja ljudi u skloništima, upozorila je u Svetska zdravstvena organizacija.

"Kako broj smrtnih slučajeva i povreda u Gazi nastavlja da raste zbog pojačanih borbi, intenzivna prenaseljenost i oštećeni zdravstveni, sanitarni i sistemi za vodosnabdevanje predstavljaju dodatnu opasnost - brzo širenje zaraznih bolesti", saopštila je SZO, piše Gardijan.

07.44 Visoki komesar UN za ljudska prava zatražio hitan prekid vatre u Pojasu Gaze

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk je, tokom obilaska egipatskog graničnog prelaza Rafa, koji vodi ka Pojasu Gaze, uputio hitan apel za prekid vatre u toj palestinskoj enklavi. Tirk je rekao da je granični prelaz Rafa "spasonosni put" za 2,3 miliona ljudi u Gazi, ali ga je opisao i kao "nepravedno i nečuveno tanku nit spasa", prenosi Gardijan.

Više pročitajte OVDE.

07.25 NVO: Deca u Gazi u riziku da umru od gladi, bolesti i dehridatacije

Nevladina organizacija "Save the Children" saopštila je da su deca u Pojasu Gaze, koju ne ubiju bombe, u riziku da umru od gladi, bolesti ili dehridatacije. "Situacija je katastrofalna. Civili, posebno deca, nastavljaju da plaćaju najveću cenu nasilja koje je u toku", rekla je Aleksandra Saje iz "Save the Children" u Vašingtonu, prenosi Al Džazira.

07.10 Tirk: Ratne zločine počinili i Hamas i Izrael

Visoki komesar UN za ljudska prava posetio je egipatsku stranu graničnog prelaza Rafa tokom petodnevne turneje po Bliskom istoku. Volker Tirk je tom prilikom rekao da su ratne zločine počinili i Izrael i Hamas od 7. oktobra kada je izbio trenutni sukob.

"Zverstva koje su počinile palestinske oružane grupe 7. oktobra bila su gnusna, bili su ratni zločine - kao što je i držanje talaca", rekao je on, a prenosi Rojters.

"Kolektivno kažnjavanje palestinskih civila od strane Izraela je takođe ratni zločin, kao i protivpravna prisilna evakuacija civila", dodao je Tirk.

Associated Press

07.00 IDF: Hamas izgubio kontrolu nad severnim delom Pojasa Gaze

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari saopštio je juče da je palestinska militantna grupa Hamas izgubila kontrolu nad severnim delom Pojasa Gaze, dodavši da je 50.000 ljudi pobeglo na jug te oblasti.

"Videli smo kako se 50.000 stanovnika Gaze kreće iz severnog dela Pojasa Gaze ka jugu. Oni odlaze jer shvataju da je Hamas izgubio kontrolu nad severom", rekao je Hagari na brifingu za medije, prenosi Gardijan. On je dodao da Izrael dozvoljava humanitarne pauze u određeno vreme kako bi omogućio stanovnicima da se presele na jug.

06.30 Netanijahu: Nema humanitarne pauze bez oslobađanja talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je juče da neće biti humanitarne pauze u Pojasu Gaze dok ne budu oslobođeni taoci koje drži palestinska militantna grupa Hamas.

"Želim da odbacim sve vrste glasina koje čujemo i ponovim jednu jasnu stvar: Neće biti primirja bez oslobađanja naših talaca", napisao je Netanijahu na društvenoj mreži X (Tviter). Pojedini svetski mediji ranije su objavili da će uskoro biti postignut dogovor o oslobađanju 10-15 talaca u zamenu za višednevnu pauzu u borbama.

Tanjug/AP/Ronen Zvulun

 

06.30 Prelaz Rafa zatvoren zbog "bezbednosnih okolnosti"

Granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta zatvoren je zbog neutvrđenih "bezbednosnih okolnosti", rekao je portparol američkog Stejt departmenta, ne navodeći dodatne detalje. SAD očekuju da će prelaz biti ponovo otvoren u "redovnim intervalima" kako bi pomoć mogla da uđe u Pojas Gaze, a strani državljani mogu da nastave da odlaze, rekao je Vendant Patel novinarima.

profimedia

 

06.14 Ganc: Nema ograničenja za dužinu trajanja operacije u Gazi

Izraelski ministar Beni Ganc izjavio je danas da Izrael nije odredio vremensko ograničenje za kopnenu operaciju u Pojasu Gaze. "Po pitanju dužine trajanja operacije - nema ograničenja", rekao je Ganc novinarima u Tel Avivu, prenosi "Tajms of Izrael". Dodao je da je rat protiv Hamasa egzistencijalne prirode, kako u pogledu bezbednosti Izraela, tako i u pogledu očuvanja "cionističkih i demokratskih vrednosti države".

06.00 IDF: Uništeno oko 130 tunela u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su juče da su otkrile i uništile oko 130 tunelskih otvora u Pojasu Gaze otkako je počela kopnena operacija prošlog meseca. Izraelske borbene inženjerijske jedinice radile su na čišćenju rute za vojsku da može da manevriše, locira i uništi Hamasove strukture, uključujući tunele i raketne bacače, preneo je "Tajms of Izrael". 

Komentari (0)

Svet