Fokus

Bajden uoči sastanka sa Sijem: Moj cilj je da stabilizujemo komunikaciju

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

22:40

Bajden uoči sastanka sa Sijem: Moj cilj je da stabilizujemo komunikaciju
Si Đinping i Džozef Bajden - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas, uoči sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, da je njegov cilj da pokuša da stabilizuje američko-kinesku komunikaciju, posle burne godine.

Bajden je, neposredno uoči odlaska na forum Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, tokom kojeg bi trebalo da se sastane sa Sijem, rekao da dve zemlje, uprkos velikim razlikama, moraju da se vrate normalnoj komunikaciji.

"Mogućnost da podignemo slušalicu i razgovaramo jedni sa drugima ako dođe do krize. Biti u stanju da se uverimo da naše vojske i dalje imaju kontakt jedna sa drugom", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

On je dodao da SAD ne pokušavaju da se odvoje od Kine, ali pokušavaju da promene odnos na bolje, prenosi AP.

Predsednici SAD i Kine trebalo bi sutra da se sastanu na imanju Filoli, južno od San Franciska, a očekuje se da će oko četiri sata razgovarati o bilateralnim i globalnim pitanjima, objavio je Glas Amerike, pozivajući se na neimenovane izvore.

Oni će se sastati na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK), čiji je San Francisko domaćin. Susret dvojice lidera će obuhvatiti radni ručak, obilazak imanja i uži sastanak uz prisustvo savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena i državnog sekretara Entonija Blinkena. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet