Fokus

Privremeno ukinuta zabrana Trampu da javno komentariše sudsko osoblje u Njujorku

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

09:46

Privremeno ukinuta zabrana Trampu da javno komentariše sudsko osoblje u Njujorku
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud je suspendovao raniju sudsku naredbu kojom je Donaldu Trampu zabranjeno da komentariše sudsko osoblje u građanskoj parnici za finansijske malverazcije koja se protiv njega vodi u Njujorku, nakon što je vređao jednu sudsku službenicu.

Sudija apelacionog suda Dejvid Fridman, zabrinut da se naredbom krši pravo bivšeg predsednika na slobodu govora, suspendovao je sudsku odluku i dozvolio Trampu da slobodno govori o sudskim službenicima dok bude vođen duži apelacioni postupak. 

Fridmanova odluka takođe se odnosi na Trampove advokate i druge osobe uključene u slučaj, prenosi Glas Amerike. Prethodno je sudija Artur Engoron zabranio Trampu da javno komentariše osoblje, pošto je bivši predsednik drugog dana suđenja u Njujorku na društvenim mrežama izneo omalovažavajuće komentare na račun Engoronove sudske službenice. 

Sudija je kasnije Trampa kaznio novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 15.000 dolara zbog različitih kršenja zabrane, a zabranom javnog komentarisanja obuhvatio je i Trampove advokate koji su dovodili u pitanje istaknutu ulogu pomenute  službenice u sudnici.

Apelacioni sudija Fridman doveo je u pitanje ovlašćenja Engorona da kontroliše Trampov govor izvan sudnice, kao što su česte žalbe bivšeg predsednika zbog slučaja na društvenim mrežama i komentari TV kamerama u hodnicima suda. 

Priznao je da sudije često izdaju zabrane javnog komentarisanja, ali je rekao da se one uglavnom koriste u krivičnim slučajevima gde postoji strah da bi komentari o slučaju mogli da utiču na porotu.

Trampovi advokati podnelu su tužbu protiv sudije Engorona u sredu uveče, ocenjujući da je zabrana komentarisanja predstavlja zloupotrebu njegovih ovlašćenja. 

Komentari (0)

Svet