Fokus

Australija izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog postupka kineskog ratnog broda

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2023

-

13:50

Australija izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog postupka kineskog ratnog broda
Australija izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog postupka kineskog ratnog broda - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Australija je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog, kako je navela, "neprofesionalne interakcije" između kineskog ratnog broda i australijskih ronilaca ranije ove sedmice, za šta je optužila kinesku stranu, kada je više ronilaca lakše povređeno.

Australijski ministar odbrane Ričard Marles saopštio je da se incident dogodio u utorak kada je australijska fregata dugog dometa izvodila ronilačke operacije da bi očistila svoje propelere u međunarodnim vodama unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone, preneo je Kjodo.

Marles je naveo da je kineski razarač koji je delovao u blizini prišao australijskom brodu i počeo da koristi sistem za detekciju objekata - sonar, uprkos tome što je fregata signalizirala nameru da sprovede ronilačke operacije i zahtevala da se brod drži podalje.

Marles je rekao da je sonar korišćen "na način koji je predstavljao rizik po bezbednost australijskih ronilaca koji su bili primorani da izađu iz vode" i da su zadobili lakše povrede verovatno izazvane impulsima sonara.

"Australija očekuje da sve zemlje, uključujući Kinu, upravljaju svojim vojskama na profesionalan i bezbedan način", naveo je Marles.

Incident se dogodio za manje od dve sedmice nakon što je australijski premijer Entoni Albaneze posetio Kinu, što je bila prva poseta jednog australijskog lidera Pekingu u poslednjih sedam godina.

Komentari (0)

Svet