Fokus

Oskar Pistorijus uskoro na slobodi, skoro 11 godina proveo u zatvoru zbog ubistva devojke

Komentari

Autor: Fonet

24/11/2023

-

14:06

Oskar Pistorijus uskoro na slobodi, skoro 11 godina proveo u zatvoru zbog ubistva devojke
Oskar Pistorijus uskoro na slobodi, skoro 11 godina proveo u zatvoru zbog ubistva devojke - Copyright Tanjug/AP/Alon Skuy

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji paraolimpijski sprinter iz Južne Afrike Oskar Pistorijus biće pušten na uslovnu slobodu u januaru, skoro 11 godina nakon što je ubio svoju devojku Rivu Stinkamp, saopštile su danas zatvorske vlasti, piše Si-En-En.

Pistorijus je pucao na Stinkamp četiri puta kroz vrata kupatila svoje kuće 2013. godine, negirajući da ju je ubio u naletu besa uz objašnjenje da je pomislio da je reč o uljezu, i prvobitno je osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.

Poznat kao Blejd raner (Blade Runner) zbog svojih protetskih nogu od karbonskih vlakana, Pistorijus je nekada bio inspiracija mnogima širom sveta nakon takmičenja na Olimpijskim igrama 2012. godine.

Tokom suđenja, Pistorijus se izjasnio da nije kriv za ubistvo dok je tužilaštvo tvrdilo da je njeno ubistvo bilo namerno i da je Pistorijus pucao nakon svađe sa Stinkamp.

Pistorijus je 2014. osuđen za ubistvo iz nehata na pet godina, ali je Viši sud godinu dana kasnije poništio presudu i promenio je u ubistvo i povećao mu kaznu na šest godina zatvora.

Na presudu su se žalilo Tužilaštvo koje je tvrdilo da je kazna preblaga, a Vrhovni apelacioni sud Južne Afrike povećao je 2017. godine kaznu na 13 godina i pet meseci. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet