Fokus

Policija u Pakistanu istražuje ubistvo devojke: Osuđena na smrt zbog fotografije na društvenim mrežama

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

13:10

Policija u Pakistanu istražuje ubistvo devojke: Osuđena na smrt zbog fotografije na društvenim mrežama
Policija u Pakistanu istražuje ubistvo devojke: Osuđena na smrt zbog fotografije na društvenim mrežama - Copyright Tanjug AP/Muhammad Sajjad

veličina teksta

Aa Aa

Pakistanska policija istražuje ubistvo osamnaestogodišnje devojke nakon što su je seoske starešine, poznate kao džirga, navodno osudile na smrt zbog slike na društvenim mrežama na kojoj se pojavila s još jednom devojkom, piše Rojters, pozivajući se na saopštenje policije.

Policija je saopštila da je devojka jedna od mnogih žrtava takozvanih "ubistava iz časti", kao i da se muški članovi porodice ubijene devojke nalaze među osumnjičenima.

"Neki ljudi su objavilli slike dve devojke. Jednu su starešine upucale, dok je drugu spasila policija", izjavio je Masud Kan, zamenik nadzornika policije oblasti Kolaj- Palas, blizu avganistanske granice, dodavši da je spasena devojka vraćena porodici.

Grupe za ljudska prava tvrde da se svake godine nad hiljadama pakistanskih žena izvršeno "ubistvo iz časti" od strane rodbine, uz tvrdnju da time čuvaju čast porodice, što je zločin koji se najčesće događa u konzervativnim, ruralnim delovima zemlje.

Motiv ovih ubistava su najčešće navodna bekstva, druženje ili bliskost s muškarcima za koje žrtve nisu udate ili drugih religioznih i kulturoloških prekršaja vezanih za žensku skromnost, uprkos zagovaranju organizacija za ljudska prava za čvršće implementiranje zakona.

Prošle godine, Apelacioni sud oslobodio je brata medijske ličnosti Kandil Balok, nakon što ju je 2016. godine ubio, što je dovelo do promene zakona kada su u pitanju femicidi.

Komentari (0)

Svet