Fokus

Porodična fotografija sa COP 28 bez lidera Poljske, Litvanije i Letonije: Problem - Lukašenko

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2023

-

17:44

Porodična fotografija sa COP 28 bez lidera Poljske, Litvanije i Letonije: Problem - Lukašenko
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Litvanije, Letonije i Poljske odbili su da učestvuju u zvaničnom zajedničkom fotografisanju svetskih lidera na klimatskom samitu COP 28 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog prisustva beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Predsednik Poljske Andžej Duda nije pozirao za grupnu fotografiju učesnika klimatskog samita COP28 u Dubaiju. Razlog je prisustvo diktatora Belorusije Aleksandra Lukašenka. Ni predsednici Litvanije i Letonije Gitanas Nauseda i Rdgars Rinkevičs nisu pozirali sa predsednikom Andžejem Dudom", saopštila je šef kabineta poljskog predsednika Gražina Ignačak Bandih na platformi X, penosi poljska agencija PAP.

Šefovima država i vlada koji su se okupili u Dubaiju na klimatskim pregovorima UN pridružio se i Lukašenko, kojeg čelnici Evropske unije (EU) optužuju za represiju protiv beloruske opozicije i za savez sa Rusijom koja je izvršila agresiju na Ukrajinu.

"Bilo bi licemerno stati rame uz rame sa liderom zemlje koja je postala pozadinska baza za rusku agresiju na Ukrajinu i razgovarati o budućnosti sveta i klimatskim promenama kao da to nije ništa“, rekao je Nauseda. On je dodao da se zajednička fotografija zove i "porodična" i da Lukašenko "nije deo naše porodice“.

Litvanija i Letonija, dve bivše sovjetske republike, među najžešćim su ruskim kritičarima i zagovornicima povećanja masovne vojne pomoći Kijevu. Dve zemlje i Poljska optužile su vlasti u Minsku da stoje iza masovnog priliva migranata u EU, u pokušaju da destabilizuju region.

Delegacija Irana napustila samit u znak protesta zbog prisustva Izraela

Delegacija Irana, koju predvodi ministar energetike Ali Akbar Mehrabijan, napustila je klimatski samit COP28 koji se održava u Dubaiju u znak protesta zbog prisustva, kako navodi iranska novinska agencija Tasnim, "cionističkog režima Izraela".

Mehrabijan je putovao u Ujedinjene Arapske Emirate kao predstavnik Irana za konferenciju o klimatskim promenama.

Kako dodaje iranska agencija, prvobitno se pričalo da izraelski zvaničnici neće prisustvovati samitu u Dubaiju zbog sukoba u Gazi, ali su se predstavnici Izraela pojavili na COP28. Odlazeći sa COP28, iranski ministar je rekao da Teheran namerava da koristi konferenciju da razgovara sa raznim predstavnicima kako da se spreče klimatske promene, ali i da govori u ime Palestinaca, nad kojima se, kako je rekao, "vrši represija".

Prethodno je iranski predsednik Ebrahim Raisi odbio da prisustvuje klimatskom samitu u Dubaiju zbog prisustva izraelskog predsednika Isaka Hercoga. Raisi je dobio poziv za samit još u junu, ali je ministar Mehrabijan predstavljao Iran umesto Raisija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet