Fokus

Na ambasadu SAD u Bagdadu izvršen raketni napad, nema žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

07:20

Na ambasadu SAD u Bagdadu izvršen raketni napad, nema žrtava
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zelena zona glavnog grada Iraka, Bagdada, u kojoj se nalazi američka ambasada, gađana je sa nekoliko raketa rano jutros, rekla su za Rojters dva bezbednosna izvora. Portparol američke ambasade je rekao da u napadu nije bilo žrtava, dok državni mediji javljaju da je oštećen štab jedne iračke bezbednosne agencije. 

Portparol je rekao da se veruje da su napad izvele "milicije u Iraku orijentisane prema Iranu" i ponovio da SAD zadržavaju svoje pravo na samoodbranu i na zaštitu svoga osoblja svuda u svetu.

Portparol je ponovo pozvao Vladu Iraka da učini sve što je u njenoj moći da zaštiti diplomatsko osoblje i objekte koalicionih partnera.

Do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

 

 

To je bio prvi prijavljen raketni napad na američku ambasadu nakon što je proiranska šiitska milicija pokrenula napade na američke snage u vojnim bazama u Iraku i Siriji sredinom oktobra, preneo je Rojters.

Naoružane grupe, koje deluju pod zastavom "Islamskog otpora u Iraku", povezuju se sa više od 70 napada na vojne baze koalicionih partnera u Iraku i Siriji od sredine oktobra.

Osim diplomatskog osoblja u Iraku, SAD imaju oko 2.500 vojnika u toj zemlji radi pružanja pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju da spreče ponovno oživljavanje Islamske države.

 

 

Komentari (0)

Svet