Fokus

Zelenski na polaganju zakletve novog predsednika Argentine: Može li Latinska Amerika dodatno da pomogne Ukrajini?

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

21:39

Zelenski na polaganju zakletve novog predsednika Argentine: Može li Latinska Amerika dodatno da pomogne Ukrajini?
Zelenski na polaganju zakletve novog predsednika Argentine: Može li Latinska Amerika dodatno da pomogne Ukrajini? - Copyright AP Photo/Gustavo Garello

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prisustvovao je danas polaganju zakletve novog predsednika Argentine Havijera Mileja u Buenos Ajresu, gde je imao susrete sa više latinoameričkih i afričkih lidera.

Ovo je prvo putovanje ukrajinskog lidera u Latinsku Ameriku u trenutku dok Kijev nastavlja da traži podršku među zemljama u razvoju za svoju borbu protiv Rusije, preneo je AP.

Milej je dočekao Zelenskog u predsedničkoj palati nakon inauguracije. 

Njih dvojica su se srdačno zagrlili, kratko porazgovarali, a zatim je Milej, koji je izjavio da namerava da pređe na judaizam, svom ukrajinskom kolegi poklonio menoru. 

AP Photo/Gustavo Garello

 

Očekuje se da će kasnije tokom dana imati duži sastanak tet-a-tet. 

Milej je u više navrata izrazio nepoverenje prema Moskvi i Pekingu, a Zelenski ga je telefonom pozvao nakon izborne pobede zahvalivši mu na "jasnoj podršci Ukrajini".

Zelenski je iskoristio put u Argentinu da se sastane sa liderima nekoliko zemalja u razvoju. 

Na putu za Buenos Ajres susreo se sa premijerom zapadnoafričke zemlje Zelenortska Ostrva Ulisesom Koreiom e Silvom. 

Kada je bio u Argentini, Zelenski se odvojeno sastao sa predsednicima Paragvaja, Ekvadora i Urugvaja, saopštio je njegov kabinet.

On je, takođe, razgovarao teefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o detaljima narednog odbrambenog paketa Francuske, koji će značajno unaprediti borbenu moć Ukrajine i trenutnim potrebama Ukrajine u naoružanju, saopštio je kabinet Zelenskog.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet