Fokus

Havijer Milei položio zakletvu kao novi predsednik Argentine

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2023

-

16:41

Havijer Milei položio zakletvu kao novi predsednik Argentine
Havijer Milei položio zakletvu kao novi predsednik Argentine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi predsednik Argentine Havijer Milei položio je danas zakletvu pred parlamentom te zemlje i na taj način i zvanično preuzeo presdedničku dužnost, preneo je Rojters.

Kao predsednički kandidat, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zameniti nestabilni pezos.

On je upozorio da nema alternative fiskalnom "šoku" i da novca nema, navodeći da su njegovi prethodnici napustili zemlju koja je ostala bez fondova, na putu ka hiperinflaciji.

"Potrebno nam je fiskalno prilagođavanje koje pada na teret države, a ne na privatni sektor", rekao je Milei u prvom govoru nakon što je položio zakletvu, preneo je Rojters. 

Tanjug/AP/Gustavo Garello

Havijer Milei

Prema njegovim rečima, put koji stoji pred Argentinom neće biti lak i stanje ekonomije će kratkoročno biti gore.

"Doneću sve neophodne odluke, čak iako stvari budu teške na početku", naglasio je on. 

Milei je poručio da je izazov sa kojim se suočava Argentina ogroman.

Milei je ubedljivo pobedio u drugom krugu izbora održanom 19. novembra i poslao u opoziciju peronističku političku opciju koja je decenijama dominirala političkom scenom Argentine.

"Počinje obnova Argentine i kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka. Argentina će se vratiti na poziciju u svetu koju nikada nije trebalo da izgubi", poručio je, između ostalog, Milei u pobedničkom govoru posle objavljivanja rezultata izbora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet