Fokus

Koja "verzija" novog predsednika Argentine će vladati? Milej u prvom obraćanju građanima obećao "šok terapiju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/12/2023

-

08:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bio je to veliki dan za 53-ogodišnjeg Havijera Mileja, koji je neočekivao osvojio najveću podršku birača u Argentini. 

"“Ja, Havijer Herardo Milej, kunem se bogom i domovinom nad ovim jevanđeljem da ću odano i patriotski obavljati dužnost predsednika Argentine", rekao je.

Nije ostavio zrno sumnje u to kako planira da vodi zemlju, planira da krene ekonomskim putem kojim se nijedan prethodnik nije usudio da ide. Kako je rekao, izbrisaće decenije dekadencije rezovima u potrošnji, čime želi da smanji javni dug i inflciju koja je premašila 140 procenata.

"Nema alternative prilagođavanju i šok terapiji. Naravno, to će imati negativan uticaj na zapošljavanje, plate, broj siromašnih. Biće stagflacije, ali to i nije mnogo drugačije od ovoga u čemu živimo 12 godina. Kažem vam, para nema", dodao je novi argentinski predsednik.

Milej na inauguraciju došao u pratnji sestre Karine za koju se pretpostavlja da će igrati važnu ulogu iza kulisa i koja je osoba od njegovog najvećeg poverenja. Oni koji ga podržavaju, veruju u promene.

Tanjug AP/Julian Bongiovanni

 

"Ovo je najlepši dan, ljudi su konačno ujedinjeni i bar imamo lidera koji nije lopov kao ostali. Slavimo, Argentina će promeniti svet", rekao je Belen Tadamo (20), jedan od okupljenih na inauguraciji koji podržava Mileja. 

"Političari su nas stalno razočaravali. Milej nam govori jednostavno, da su nas vlade godinama držale u problemima i u isto vreme nas ubijale porezima", rekao je Huan Pablo koji je odlučio da na svečanost dođe obučen kao Zoro.

Novi argentinski predsednik tokom kampanje rekao je da će zameniti pezos dolarom, ukinuti centralnu banku i neka ministartsva. Ipak, suočava se sa opozicijom u Kongresu, jer koalicija koju vodi nema većinu. S druge strane, par sati po preuzimanju dužnosti, potpisao je dekret koji se broj ministarstava smanjuje sa 18 na 9.

Među gostima na inauguraciji bio je i ukrajinski predsednik koji je ovu posetu iskoristio i da zatraži podršku zemalja Latinske Amerike u koju je došao prvi put od početka rata. Milej, koji kaže da namerava da prihvati judaizam, poklonio mu je menoru. 

Mađarski premijer, jedan od lidera sa kojima Mileja porede, takođe je došao. Argentina se pita koja će verzija predsednika vladati: onaj sa motornom testreom, borac protiv establišmenta ili umereniji govornik kakvim se predstavlja posle pobede. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet