Fokus

Turska voditeljka dobila otkaz zbog šoljice sa Starbaks kafom

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2023

-

21:03

Turska voditeljka dobila otkaz zbog šoljice sa Starbaks kafom
Turska voditeljka dobila otkaz zbog šoljice sa Starbaks kafom - Copyright Prinstscreen YouTube/Al Hiwar TV

veličina teksta

Aa Aa

Nagrađivana voditeljka vesti u Turskoj Meltem Gunaj (45), otpuštena je zbog pojavljivanja pred kamerama nacionalne televizije TRT Haber sa "Starbaks" šoljicom na stolu, što je provokativan čin u pretežno muslimanskoj zemlji u kojoj se kompanija sa sedištem u Sijetlu smatra proizraelskom, javlja Njujork post.

Voditeljka  i direktor programa otpušteni su odmah nakon nedeljnog emitovanja, saopštio je turski televizijski konglomerat.

Ta medijska kompanija sa sedištem u Istanbulu saopštila je da "ima razumevanje za osetljivost turskog naroda u vezi sa Gazom i da ih podržava do kraja", prenosi Njujork post.

Kako se navodi u saopštenju, voditeljka i direktor informativne emisije su "uklonjeni iz opravdanog razloga" nakon što je utvrđeno da su "postupili suprotno ovom principu".

"Ne odobravamo ovakav postupak voditeljke i direktora programa kojima su raskinuti ugovori o radu i najoštrije ga osuđujemo", dodaje se u saopštenju TRT Haber.

Turci bojkotuju Starbaks

Građani Turske su poslednjih nedelja bojkotovali Starbaks širom zemlje nakon što su propalestinski simpatizeri ukazali na podršku te kompanije prema Izraelu.

Prošle nedelje, izvršni direktor "Starbaksa" Laksman Narasimhan okrivio je pogrešno predstavljanje na društvenim medijima onoga za šta se ta kompanija zalaže. 

U saopštenju na sajtu "Starbaksa", Narasimhan nije eksplicitno pomenuo rat Izraela i Hamasa, ali je ta kompanija povezana sa nizom kontroverzi od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze 7. oktobra, što je dovelo do najave bojkota, opadanja akcija i vandalizma na nekim od preko 16.000 lokacija lanca u SAD, navodi Njujork post.

"Mnoge naše prodavnice su bile izložene vandalskim incidentima. Vidimo da su demonstranti pod uticajem lažnog predstavljanja na društvenim medijima onoga za šta se zalažemo. Sarađujemo sa lokalnim vlastima kako bismo osigurali da naši partneri i klijenti budu bezbedni", rekao je Narasimhan.

U jednom od najekstremnijih primera, kafeterija "Starbaks" u Sijetlu privremeno je zatvorena nakon što su propalestinski demonstranti razbili prozore, ofarbali zidove sprejom, ispisavši grafite "Slobodna Gaza" i "Slobodna Palestina" i kredom na podu napisali "Uđite ako podržavate genocid".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet