Fokus

Iračke grupe napale četiri američke baze na severoistoku Sirije

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2024

-

15:29

Iračke grupe napale četiri američke baze na severoistoku Sirije
Iračke grupe napale četiri američke baze na severoistoku Sirije - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Iračke militantne grupe saopštile su da su danas napale četiri američke baze u provincijama Hasakah i Deir ez-Zor na severoistoku Sirije.

Ranije je televizija Al-Majaden javila da su granatirane američke baze u oblastima Šadadi i Rumejlan, prenela je agencija RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju grupe, borci islamskih snaga otpora u Iraku napali su "okupatorsku bazu u Al Šadadiju".

U drugim saopštenjima se navodi da su dronovima napadnute baze u regionu Rumejlan, baza Al-Malikija u provinciji Al-Hasakah, kao i baza Grin Vilidž u provinciji Deir ez-Zor.

Napadi su izvedeni u okviru "borbe protiv američke okupacije u Iraku" i kao odgovor na akcije izraelske vojske u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju grupa.

Od početka zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba, baze SAD koje predvode međunarodnu koaliciju u Iraku, kao i američke trupe u Siriji, redovno su napadane, za šta odgovornost preuzimaju naoružane šiitske grupe koje deluju u Iraku.

Američka vojska kontroliše oblasti u istočnoj i severoistočnoj Siriji u provincijama Deir ez-Zor, al-Hasakah i Raka, gde se nalaze najveća sirijska naftna i gasna polja, navela je ruska agencija.

Zvanični Damask je u više navrata ocenio prisustvo američkih trupa na svojoj teritoriji okupacijom i državnom piraterijom "u cilju krađe nafte".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet