Fokus

Sve je spremno za ovogodišnji Davos: Šta nam donosi Svetski ekonomski forum 2024?

Komentari

Autor: Euronews

14/01/2024

-

20:32

Sve je spremno za ovogodišnji Davos: Šta nam donosi Svetski ekonomski forum 2024?
Sve je spremno za ovogodišnji Davos: Šta nam donosi Svetski ekonomski forum 2024? - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarski Davos dočekaće iduće nedelje najvažnije globalne lidere u sklopu Svetskog ekonomksog foru 2024, u čijem fokusu će biti obnova poverenja. Diskutovaće se o globalnoj bezbednosti, o otvaranju novih radnih mesta, klimatskim promenama i razvoju veštačke inteligencije.

U srcu Alpa, miran i živopisni švajcarski grad Davos sprema se da ugosti najuticajnije svetske lidere u politici i biznisu u okviru 54. Svetskog ekonomskoh foruma koji će trajati do 15. do 19. januara.

Vodeći tema ovogodišnjeg foruma biće "Ponovna izgradnja poverenja", koja predstavlja priznanje da je neophodno vraćanje vere usled brojnih globalnih izazova, uključujući geopolitičke sukobe, klimatske promene, i tehnološki napredak koji se najviše ogleda u razvoju veštačke inteligencije. 

Iz organizacije kažu da će naglasak biti na prepoznavanju problema i pronalaženju rešenja, sa fokusom na transparentnost, doslednost i odgovornost.

Ko će prisustvovati na WEF 2024?

Na ovogodišnjem forumu očekuje se predstavnici više od 100 vlada širom planete, predstavnici velikih organizacija, kao i 1000 partnerskih kompanija Foruma, kao i lideri civilnog društva, stručnjaka, omladinskih aktivista, društvenih preduzetnika i medija.

Na spisku za Davos nalaze se istaknute ličnosti među kojima su Adžaj Bangu, predsednik Svetkse Banke, kao i  izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

profimedia

Adžaj Banga, predsednik Svetske banke

Kao specijalni učesnici ovogodišnjeg foruma prisustvovaće i izvršni direktor Svetskog programa za hranu (VFP) Sindi Mekejn, ali i Mirjana Špoljarić Eger, predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Četiri ključne teme Foruma

Program ovogodišnjeg Davosa fokusiraće se na četiri ključne teme o kojima će svetski lideri iz sveta politike i ekonomije naredne nedelje polemisati.

Zbog dva ratna sukoba, u Ukrajini i Pojasu Gaze, kao glavna tema Foruma biće postizanje bezbednosne saradnje u podeljenom svetu. Fokus će biti na rešavanju trenutnih kriza koje se dešavaju na Bliskom Istoku, ali i međunarodnim podelama izazvanim ovim sukobima. 

Osim toga, govoriće se i o otvaranju radnih mesta i privrednog rasta u novoj eri, koji se odnosi na uspostavljanje novih ekonomskih okvira za podsicanje rasta i otvaranje novih radnih mesta, sa naglaskom na ljudska prava u deceniji potencijalno niskog rasta koja je pred nama. 

Neizbežna tema biće i veštačka inteligencija, kao kao pokretačka snaga privrede i društva.

Organizatori kažu da će biti reči i o tome na koje načine ova tehnologija može biti korisna ljudima, ali i izazovima stavljanja ove tehnologije u zakonske okvire, razgovaraće se i o drugim oblastima kao što su 5G i 6G tehnologija, kao i kvantno računarstvo. 

Nakon što je potvrđeno da je 2023. bila najtoplija goina u istoriji merenja, neizostavna tema u Davosu biće i dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju. Razgovaraće se o sistemskom pristupu ka cilju nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine. 

Savez za upravljanje veštačkom inteligencijom

Značajna inicijativa Foruma je Alijansa za upravljanje veštačkom inteligencijom. Ovaj savez, uključujući glavne tehnološke igrače kao što su Gugl, Majkrosoft, IBM, Meta Platforms, ima za cilj da oblikuje razvoj veštačke inteligencije i odgovorno korišćenje ove tehnologije. 

Njihova posvećenost transparentnim, inkluzivnim sistemima veštačke inteligencije naglašava potencijal tehnologije i potrebu za uravnoteženim pristupom inovacijama i društvenom uticaju.

Tanjug AP/Markus Schreiber

 

Stručnjaci poručuju da kao društvo moramo biti svesni mogućnosti, ali i opasnosti veštačke inteligencije, te da moramo zajedno raditi na tome kako bismo osigurali da Al uvek služi čovečanstvu. 

"Alijansa za upravljanje veštačkom inteligencijom je važan forum za okupljanje perspektiva iz celog sveta, povezujući industriju, vlade i civilno društvo kako bismo bolje odgovorili na to kako da odgovorno upravljamo ovom tehnologijom i da to činimo tempom tehnoloških promena", izjavio je potpredsednik Majkrosofta Bred Smit, prenosi Euronews.

Koalicija prvih pokretača

Koalicija prvih pokretača, kao deo inicijativa integrisanih u agendu Svetskog ekonomskog foruma, predstavlja zajednički napor vodećih kompanija da dekarboniziraju sektore sa velikim emisijama i unaprede nove klimatske tehnologije kako bi značajno smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte. 

Od svog osnivanja, kada je koalicija brojala 35 članova osnivača, koalicija se značajno proširila i sada obuhvata više od 95 članova. Zajedno, ovi članovi su preuzeli ukupno 120 obaveza, što odražava sve veći uticaj i posvećenost koalicije.

"Verujem da je Alijansa promenila svoje ciljeve u poslednjih pet godina. Nekada se radilo o posvećenosti, razumevanju dogovora iz Pariza. Sada se zaista radi o akcijama. Potrebno je zasući rukave, i tu nema dilema da ebna rešenja ako nismo svi uključeni", kaže šef Ikee Džesper Brodin.        

 

Komentari (0)

Svet