Fokus

Porodica devojke koju je ubio migrant u Merilendu tuži Bajdenovu administraciju, traže odštetu od 100 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

17/01/2024

-

23:40

Porodica devojke koju je ubio migrant u Merilendu tuži Bajdenovu administraciju, traže odštetu od 100 miliona dolara
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Porodica 20-godišnje Amerikanke Kajle Hamilton, ubijene 2022. godine, podneće krivičnu prijavu protiv administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena u kojoj će tražiti odštetu od 100 miliona dolara, jer tvrde da je administracija odgovorna što je ilegalni maloletni migrant, ubica, pušten na slobodu, a onda je silovao i zadavio žrtvu kablom za punjenje telefona.

Ona je ubijena u Aberdinu, u saveznoj državi Merilend.

Američke vlasti su kasnije rekle da je osumnjičeni imao veze sa ozloglašenom bandom MS-13 iz Los Anđelesa u vreme kada je ušao u SAD, ali da je uhvaćen, a potom i pušten, u sklopu ublažene politike Bajdenove administracije koja je uvedena da država reši problem dece ilegalnih migranata, navodi Vašington tajms.

Porodica okrivljuje ministarstvo unutrašnje bezbednosti (DHS) za smrt njihove ćerke jer je granična patrola navodno pustila maloletnika iz pritvora, uprkos vezama sa MS-13, dodaje Vašington egzaminer.

"Podnosimo ovu tužbu u Kajlinu čast kako bi dobili odgovore kako je moguć ovakav katastrofalan propust i da sprečimo nova bezobzirna, besmislena ubistva", rekao je Brajan Klejpul, advokat majke Tami Noubls, čija je ćerka ubijena.

Gospođa Noubls će sutra svedočiti ispred bezbednosnog komiteta DHS, u sklopu procedure opoziva ministra za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa.

Klejpul je u objavama na društvenim mrežama, osim DHS, optužio i Službu za zdravlje i humanost (HHS), koji su pustili maloletnika na slobodu.

Ubica je došao iz Salvadora u martu 2022. godine i imao je u to vreme 16 godina.

Prema detaljima koje je Kongres obelodanio prošle godine, tinejdžer je uhvaćen i smatrao se kao maloletnik bez pratnje odraslih koji je ušao u SAD.

Dečak je rekao vlastima da je njegova porodica platila 4.000 dolara krijumčarima da ga prebace preko granice, a tvrdio je da je bežao od bandi u njegovoj rodnoj zemlji.

Kako dodaje Vašington tajms, on je zapravo bio povezan sa MS-13 iz Salvadora.

Klejpul je istakao da je maloletnik imao tetovažu MS-13, što je patrola morala odmah da primeti na granici.

"Ubica je uhapšen u Salvadoru 2020. godine jer je bio povezan sa bandom. Sve što je DHS trebalo da uradi je da pozove i potvrdi ovaj podatak, Kajla bi danas bila živa", rekao je advokat.

Tanjug/Jerry Jackson/The Baltimore Sun via AP

 

Prema vladinim protokolima, migranti bez pratnje odraslih treba da se brzo prebace iz pritvora DHS u HHS, koji ih potom šalje u skloništa, dok rade na njihovom puštanju u zajednicu, uprkos tome što imaju status ilegalnih migranata.

Potom se traži gde bi mogli da budu smešteni, a članovi porodice imaju prednost, ukoliko ih ima u SAD.

U konkretnom slučaju, Klejpul tvrdi da je dečak pušten kod "neproverenog staratelja koji nije bio član porodice".

Pravosudni komitet Predstavničkog doma SAD prošle godine je utvrdio da je staratelj bila žena koja se predstavila kao rođaka ili tetka.

Gospođa Noubls je prošle godine rekla da žena-staratelj, koja je takođe ušla u SAD ilegalno, "nije mogla da izađe na kraj" sa dečakom i on je otišao da živi sa polubratom u prikolici.

Polubrat je nedugo zatim izbacio dečaka na ulici, ali se on našao u istom parku prikolica kao i žrtva Hamilton i njen dečko.

Hamilton je pokušala da pozove dečka 23. jula 2022. godine, ali ga je dobila da ostavi glasovnu poruku.

Noubls je rekla da je na snimku glasovne poruke zabeleženo 30 sekundi ubistva.

Kada se Kajlin dečko vratio, video je kabl od punjača obmotan oko njenog vrata tako jako da je zubima morao da ga kida, dodala je Noubls.

Zaposleni iz HHS su rekli da dečak nije imao problema sa ponašanjem i pokazivao je dobro ponašanje.

Čak i kada je optužen za ubistvo, njega su stavili u dom za nezbrinutu decu, gde je bio sa ostalom decom, dodao je komitet Predstavničkog doma.
 

Komentari (0)

Svet