Fokus

Meksički predsednik pozvao građane da ne podržavaju kartele

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

20:07

Meksički predsednik pozvao građane da ne podržavaju kartele
Andres Manuel Lopez Obrador - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je danas građane da ne pružaju podršku narko kartelima i da se ne protive uspostavljanju kasarni Nacionalne garde, nakon što se u javnosti pojavio veliki broj video-snimaka na kojima se vidi kako građani skandiraju u znak podrške konvoju naoružanih pripadnika kartela.

Nekoliko snimaka koji prikazuju građane u južnoj meksičkoj državi Čijapasu kako skandiraju konvoju naoružanih pripadnika kartela Sinaloa pojavilo se poslednjih nedelja na društvenim mrežama, prenosi AP.

Karteli Sinaloa i Halisko vode bitke u regionu za kontrolu krijumčarenja droge i migranata, kao i prihoda od iznuda, odnosno reketa.

''Pozivam ljude da ne pružaju podršku bandama'', rekao je Lopez Obrador i dodao da bande možda vrše pritisak na civile da se pojavljuju u takvim snimcima, iz straha od osvete.

Priznao je da karteli zloupotrebljavaju društvene mreže i dodao da je jako teško time se baviti.

''Oni će i dalje snimati video-snimke i postavljati na društvene mreže, a imaju i svoje propagandne operacije. Oni mogu ljudima da kažu postrojte se u redu na auto-putu, i oni će to uraditi, iz straha od osvete'', rekao je meksički predsednik.

Ocenio je da svako ko se protivi izgradnji kasarni Nacionalne garde u svojoj zajednici - pomaže kartelu.

''Ako ne žele da pripadnici garde budu tamo, znači da štite kriminalce'', tvrdi Lopez Obrador.

Stanovnici nekoliko opština širom Meksika protivili su se izgradnji kasarni iz različitih razloga, uključujući to što bi se nalazili na ekološki osetljivom ili kulturno značajnom zemljištu, ili zato što ne osećaju da prisustvo garde pomaže, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet