Planeta

Meksički predsednik poručio Argentincima: Mirno protestujte protiv Mileja, nemojte da vas isprovociraju

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

23:16

Meksički predsednik poručio Argentincima: Mirno protestujte protiv Mileja, nemojte da vas isprovociraju
Meksički predsednik poručio Argentincima: Mirno protestujte protiv Mileja, nemojte da vas isprovociraju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador danas je preporučio Argentincima da mirno protestuju protiv nove vlade predsednika te zemlje Havijera Mileja, koji je prošle nedelje preuzeo dužnost obećavajući duboke budžetske rezove u pokušaju da ukroti trocifrenu inflaciju u Argentini.

Obrador je rekao na konferenciji za novinare da građani Argentine treba da primene "mirni građanski otpor" i da izbegnu bilo kakvo iskušenje da se nasiljem suprotstave Milejevoj politici, prenosi Rojters.

"Ono što poručujem argentinskom narodu...nemojte da budete isprovocirani i nenasilje je politički efikasno", rekao je Lopez Obrador.

Posle Milejevog trijumfa u drugom krugu izbora prošlog meseca, Lopez Obrador je okarakterisao pobedu kao "autogol", rekavši da ne podržava "rasističke, klasističke vlade". Meksičko ministarstvo spoljnih poslova je, međutim, čestitalo Mileju, poručivši da Meksiko teži konstruktivnim odnosima.

Novi predsednik Argentine upozorio je prošle nedelje da nema alternative fiskalnom "šoku" i da novca nema, navodeći da su njegovi prethodnici napustili zemlju koja je ostala bez fondova, na putu ka hiperinflaciji.

Ove nedelje ministar ekonomije Argentine Luis Kaputo najavio je devalvaciju nacionalne valute pezosa za otprilike 50 odsto, i velika smanjenja potrošnje, sa ciljem da se spreči hiperinflacija i popravi najgora kriza u zemlji u poslednjih nekoliko decenija, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet