Fokus

Američka ministarka finansija: Bajden posvećen finansiranju ukrajinskog budžeta

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

23:39

Američka ministarka finansija: Bajden posvećen finansiranju ukrajinskog budžeta
Dženet Jelen - Copyright Tanjug/AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da je administracija predsednika Džoa Bajdena "čvrsto posvećena" njenom zahtevu da Kongres odobri 11,8 milijardi dolara budžetske pomoći Ukrajini.

"Kongres mora da reaguje brzo kako bi pružio podršku Ukrajini, uključujući direktnu budžetsku pomoć. Nereagovanje bi donelo pobedu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i imalo bi nezamislive posledice ne samo po Ukrajinu, već i po našu kolektivnu bezbednost", rekla je Jelen na početku bilateralnog sastanka sa izvršnim potpredsednicima EU Margretom Vestager i Valdisom Dombrovskisom u Vašingtonu.

Ona je istakla da SAD ne mogu da dozvole da Ukrajina ostane bez novca pre nego što ponestane municije, preneo je Rojters.

Vestager je ocenila da podrška SAD, EU i država članica, koja je iznosila preko 54 milijarde dolara od 2022. godine, počinje da daje plodove u borbi protiv korupcije u Ukrajini.

"Apsolutno je neophodno da SAD i EU zadrže snažno partnerstvo kako bi podržale Kijev i da Putinu ne podstaknu nadu da će promeniti našu pažnju na Ukrajinu", istakla je ona.

Sredstva SAD, zajedno sa oko 50 milijardi dolara vojne pomoći za pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije koja traje skoro dve godine, stopirana su u pregovorima u Kongresu zbog zahteva republikanaca za korenite promene američke politike bezbednosti granica.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet