Planeta

Ka Teksasu ide 700.000 kamiondžija po "naredbi" bivše zelene beretke: Mnogi strepe od onoga što će se desiti u subotu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

21:20

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Oko 700.000 američkih kamiondžijam na putu je prema Teksasu i granici sa Meksikom, makar prema tvrdnji organizatora, gde planiraju protest zbog sve veće ilegalne imigracije. 

Organizatori protesta već danima na društvenim mrežama objavljuju snimke koji pokazuju kako se američke kamiondžije samoorganizuju i idu na granicu Teksasa i Meksika gde bi 3. februara trebalo da bude održan veliki skup. Sve ih predvodi jedan prigodno oslikani autobus. 

Oni su pozvani preko društvenih mreža, oformili su pokret koji se zove "Take Our Border Back", odnosno "Povratimo našu granicu" i najavljaju da će 3. februara da se okupe ne samo u Igl Pasu u Teksasu, gde je bilo najviše problema sa ilegalnim prelascima migranata, već i u Tusonu u Arizoni i u San Diegu u Kaliforniji. 

Sve njih je organizovao i javno pozvao Pit Čejmbers, osoba koja se predstavlja kao bivši pripadnik zelenih beretki i bivši oficir Sjedinjenih Američkih Država. On je gostovao u podkastu čuvenog Aleksa Džonsa, gde je najavio celu ovu akciju, a oni su objavljivali danima i snimke na kojima se vidi kako se kamiondžije organizuju. 

Oni tvrde da će ih biti 700 hiljada, a te tvrdnje potkrepljuju i snimci koji datiraju od pre nekoliko godina. Naime, na njima je akcija kamiondžija iz 2020. godine kada su bili nezadovoljni anti-kovid merama i kada su masovno krenuli u Vašingtonu. U pitanju je dezinformacija koju šire pojedini desničarski političari iz Britanije. 

Političku podršku kamiondžijama za sada individualno daju pojedini republikanci, među njima i kongresman Rodžer Vilijams, koji je rekao da su oni dobrodošli u Teksas, da je tako uvek i bilo, i pozvao ih na mirne proteste. On, kaže da ništa više ne simbolizuje Ameriku od kamiondžija i da je razumljivo da su oni dobrodošli u Teksasu. 

Neki i strahuju zbog onoga što bi moglo da se dogodi, a među njima je Liga ujedinjenih latinoameričkih građana koja je izdala hitno upozorenje da se među onima koji dolaze u Teksas nalaze i mnogi koji su naoružani i koji imaju ekstremističke stavove. 

Dok se sa ove strane koja je organizovala ove proteste tvrdi da sve ide po planu i da će ih biti mnogo, ima i drugačijih informacija. Naime, navodno su se mnogi od njih izgubili, navodno nisu uspeli ni da prikupe dovoljan broj ljudi, a kažu i da je bilo incidenata među samim kamiondžijama. Inače, treba reći da od kada je Greg Abot, guverner Teksasa, uveo oštrije mere, praktično je ta ilegalna migracija stala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet