Fokus

Predsednički izbori u El Salvadoru: Favorit aktuelni šef države Najib Bukele

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

17:50

Predsednički izbori u El Salvadoru: Favorit aktuelni šef države Najib Bukele
Najib Bukele - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građani El Salvadora glasali su danas za predsednika, a očekuje se da će pobedu odneti predsednik Najib Bukele (42), preneo je Rojters.

Bukele, osnivač partije Nuevas ideas (Nove ideje) bi tako mogao da postane prvi salvadorski predsednik u prethodnih 100 i više godina koji je reizabran.

Kampanja mu se zasnivala na uspehu njegove bezbednosne strategije, prema kojoj su vlasti suspendovale određene građanske slobode kako bi privele više od 75.000 Salvadoraca bez optužbe, dodaje britanska novinska agencija.

Ta privođenja su dovela do velikog pada u broju ubistava i transformisala je državu od 6,3 miliona stanovnika, koja je nekada bila jedna od najopasnijih u svetu u po stopi kriminala.

Međutim, neki analitičari smatraju da veliko pritvaranje jednog procenta populacije nije dugoročno održivo.

Još pet kandidata učestvuje na izborima, među kojima su članovi bivše levičarske gerile FMLN, kao i desničarska Nacionalna republikanska alijansa (ARENA), dve stranke koje su se smenjivali 30 godina na vlasti, do 2019. godine.

Predizborne ankete su pokazale da će većina nagraditi Bukelea zbog toga što je desetkovao kriminalne bande, koje su načinile život u El Salvadoru nepodnošljivim i izazvale talase migracija u SAD.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet