Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu odbacio predlog Hamasa o primirju u tri faze i poručio da je Izrael blizu pobede

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2024

-

07:37

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu odbacio predlog Hamasa o primirju u tri faze i poručio da je Izrael blizu pobede
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu odbacio predlog Hamasa o primirju u tri faze i poručio da je Izrael blizu pobede - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 124 dana. Palestinski Hamas pozitivno je odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre". U njihovom saopštenju ističe se da je ta grupa predlog prihvatila "u pozitivnom duhu", da bi se "obezbedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmenili zarobljenici". Sa druge strane, vođa jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik al-Huti izjavio je da će ta grupa intenzivirati napade ukoliko Izrael ne okonča rat u Pojasu Gaze. Predsednik Irana Ebrahim Raisi osudio je pokušaje normalizacije odnosa brojnih islamskih zemalja sa, kako je rekao, "cionističkim režimom", rekavši da Izrael nikada ne može biti prijatelj muslimana, niti bi pomogao u razvoju tih zemalja. 

Ključni događaji:

  • Hamas pozitivno odgovorio na predlog o primirju
  • Vođa Huta najavio jače napade ukoliko Izrael ne obustavi rat
  • Raisi osudio normalizaciju odnosa islamskih zemalja sa "cionističkim režimom"
  • Blinken: U sredu sa izraelskim zvaničnicima o odgovoru Hamasa

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.44 Napad dronom u Bagdadu, ubijen jedan od lidera Kataib Hezbolaha

Američka Centralna komanda objavila da je u napadu u Bagdadu ubijen jedan od lidera Kataib Hezbolaha, milicije koja je prethodno ispalila desetine projektila na baze u kojima se nalaze vojnici iz SAD.

Irački mediji su prikazali snimak zapaljenog automobila, navodeći da je vozilo pogođeno projektilima, koji su najverovatnije ispaljeni iz drona.

Ubijeni lider Kataib Hezbolaha identifikova je kao Visam Mohamed el Sadi, poznat i po nadimku "Abu Bakir", koji je navodno bio komandant operacija ove milicije u Siriji. Osim njega, ubijena su još dvojica pripadnika Kataib Hezbolaha.

22.22 Hamdan: Hamas šalje u Kairo delegaciju na pregovore o prekidu vatre

Visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan rekao danas da će delegacija Hamasa predvođena visokim zvaničnikom te organizacije Halilom Al-Hajom u četvrtak otputovati u Kairo, kako bi nastavila pregovore o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara.

Hamas je ranije danas saopštio svoje uslove za uspostavljanju trajnog i sveobuhvatnog prekida vatre, ulazak humanitarne pomoći, snabdevanje hranom i ukidanje opsade Gaze, prenosi Rojters.

Kao odgovor na ponudu koju su prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici uz odobrenje SAD i Izraela, Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi trajao četiri i po meseca i doveo bi do okončanja rata.

20.33 Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Pakistanu

Teroristička grupa Islamska država preuzela je danas odgovornost za eksplozije u jugozapadnom Pakistanu u kojima je ubijeno najmanje 29 a ranjeno više od 20 ljudi.

Do napada je došlo ranije danas, dan uoči održavanja parlamentarnih izbora u toj zemlji, i to uprkos raspoređivanju desetina hiljada policijskih i paravojnih snaga širom Pakistana kako bi se obezbedio mir nakon nedavnog porasta militantnih napada u zemlji.

Prvi napad dogodio se u Pašinu, okrugu u provinciji Beludžistan, a drugi je izveden na izbornu kancelariju stranke Džamijat Ulema Islam, političara Fazlura Rehmana u gradu Kila Sajfula u Beludžistanu, saopštile su lokalne vlasti.

19.50 Netanjahu: Izrael se nije obavezao ni na jedan od Hamasovih zahteva 

 Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je na konferenciji za novinare u sredu da se Izrael nije obavezao na Hamasove zahteve predstavljene u trofaznom planu kao odgovor na predlog koji ima za cilj oslobađanje talaca u Gazi i prekid vatre.

"Nismo se obavezali ni na šta. Nismo se obavezali ni na jedan od ludih zahteva Hamasa, na broj terorista sa krvlju na rukama [za oslobađanje]", rekao je Netanjahu. 

Hamas je u sredu predstavio svoj odgovor na predlog o prekidu vatre i sporazumu o taocima u Gazi pozivajući na postepeno povlačenje Izraela iz enklave tokom četiri i po meseca primirja i plan za trajno okončanje rata.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

Palestinska militantna grupa koja vlada Gazom predložila je sporazum u tri faze, svaki u trajanju od 45 dana, koji bi takođe podrazumevao postepeno oslobađanje talaca koji se drže u enklavi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu, uključujući one koji služe doživotne kazne zatvora.

Pregovori o trajnom prekidu vatre vodiće se tokom primirja, a preostali taoci bi bili oslobođeni tek kada bude postignut konačni dogovor o okončanju rata, navodi se u dokumentu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je u utorak da SAD razmatraju odgovor Hamasa i da će o tome razgovarati sa zvaničnicima izraelske vlade.

18.45 Netanjahu: Izrael će pobediti za nekoliko meseci

Netanjahu je dodao da je Izrael na putu ka "odlučujućoj" pobedi i da će do toga doći "za nekoliko meseci".

Izraelski premijer kaže da Izraelske odbrambene snage (IDF) rade sistematski i da će postići sve ciljeve rata: osloboditi sve taoce i eliminisati Hamas. On kaže da su dostignuća IDF-a "bez presedana", prenosi Gardijan.

"Ne vraćamo se dok ne pobedimo. Još jednom želim da naglasim – nema drugog rešenja osim potpune i odlučne pobede", rekao je Netanjahu.

13.10 Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 27.708

Broj Palestinaca koji su ubijeni u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra dostigao je 27.708, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa. Pored toga, povređeno je 67.147 Palestinaca, prenosi Rojters. Dodaje se da su u protekla 24 sata stradala 123 Palestinca, dok je 169 njih povređeno.

profimedia

 

10.25 Hamas izneo svoj predlog: Prekid vatre u tri faze

Hamas je izneo svoj predlog o prekidu vatre u Gazi koji bi trajao četiri i po meseca i doveo do okončanja rata, kao odgovor na ponudu koju su mu prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD i Izraela. Hamas predlaže da se do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

08.54 SANA:Izrael raketama gađao sirijski grad Homs

Izrael je raketama gađao grad Homs u Siriji, izvestili su sirijski državni mediji. Vojni izvor je saopštio agenciji SANA da je danas, nešto posle ponoći, Izrael pokrenuo vazdušni napad iz pravca severno od Tripolija, gađajući niz tačaka u gradu Homsu i njegovoj okolini. Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više projektila, saopštio je ovaj izvor agenciji.

SANA navodi da ima više civilnih žrtava u ovom raketnom udaru. Izrael godinama izvodi napade na, kako tvrdi, mete povezane sa Iranom u Siriji, a od početka sukoba sa palestinskim Hamasom 7. oktobra, ovi napadi su intenzivirani.

07.36 Blinken traži sastanak "tet-a-tet" sa načelnikom Generalštaba IDF

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se danas, tokom posete Izraelu, nasamo sastane sa načelnikom Generalštaba izraelske vojske Hercijem Halevijem, ali je iz kancelarije premijera ta ideja odbačena, piše izraelska štampa.

Prema najavi Stejt departmenta, Blinken bi sa Halevijem trebalo da se sastane u 12:15, sat vremena posle sastanka sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Tanjug AP/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

 

07.26 Egipat dobio odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Egipatski zvaničnici saopštili su da su dobili odgovor Hamasa na okvirni sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da će razgovarati o svim detaljima predloženog okvira sa zainteresovanim stranama da se postigne konačni dogovor što je pre moguće. Egipatski bezbednosni izvori rekli su za Rojters da je Hamasa u odgovoru pokazao fleksibilnost, tražeći konkretan vremenski okvir za prekid vatre nakon muslimanskog Ramazanskog bajrama početkom aprila.

Associated Press

07.15 Saudijska Arabija: Neće biti diplomatskih odnosa sa Izraelom bez nezavisnosti Palestine

Saudijska Arabija je obavestila SAD neće biti diplomatskih odnosa između Rijada i Tel Aviva bez priznanja nezavisne palestinske države prema granicama iz 1967. godine, koje uključuju Istočni Jerusalim, saopštilo je danas saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je dodalo da je još jedan uslov za uspostavljanje izeaelsko-saudijskih odnosa prestanak izraelske agresije na Pojas Gaze.

07.04 Američki senator izjavio da su SAD saučesnik u izazivanju humanitarne katastrofe

Američki senator iz američke države Vermont Berni Sanders izjavio je da su SAD "saučesnik u izazivanju humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze kroz finansijsku podršku Izraelu".

"Neka sam proklet ako dam još jedan novčić vladi (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua da bi nastavila rat protiv palestinskog naroda", napisao je Sanders na platformi X.

Sanders, nezavisni kongresmen blizak demokratama, iznudio je u januaru glasanje o rezoluciji kojom bi se nametnuli uslovi za pomoć Izraelu, objavila je Al-Džazira.

06.48 Hamas pozitivno odgovorio na predlog o primirju

Palestinski Hamas je saopštio je da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre". 

EPA-EFE/MOHAMMED SABER

 

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu palestinske grupe ističe se da je ta grupa predlog prihvatila "u pozitivnom duhu", da bi se "obezbedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmenili zarobljenici", prrenosi Al Džazira.

"Time bi se završila agresija na naš narod, osigurala bi se pomoć, skloništa i rekonstrukcija, ukinula opsada Pojasa Gaze i postigla razmena zarobljenika", dodaje se.
Hamas je poručio i da ceni ulogu Egipta i Katara, kao i "svih zemalja koje žele da zaustave brutalnu izraelsku agresiju na palestinski narod".

06.33 Raisi osudio normalizaciju odnosa islamskih zemalja sa "cionističkim režimom"

Predsednik Irana Ebrahim Raisi osudio je pokušaje normalizacije odnosa brojnih islamskih zemalja sa, kako je rekao, "cionističkim režimom", rekavši da Izrael nikada ne može biti prijatelj muslimana, niti bi pomogao u razvoju tih zemalja.

Tokom sastanka sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Sudana Alijem al-Sadikom Alijem, Raisi je istakao da Iran podržava uspostavljanje jake vlade u Sudanu, kao i teritorijalni integritet ove afričke zemlje, prenela je agencija Tasnim.

Govoreći o nedavnim razvojima situacije na Bliskom istoku, on je naglasio da je distanciranje regionalnih zemalja od "cionističkog režima" deo osnovne politike Irana.

06.09 Vođa Huta najavio jače napade ukoliko Izrael ne obustavi rat

Vođa jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik al-Huti izjavio je da će ta grupa intenzivirati napade ukoliko Izrael ne okonča rat u Pojasu Gaze.

U televizijskom govoru, Al-Huti je rekao da će grupa napadati sve više i više ukoliko, kako je naveo, "varvarska i brutalna agresija na Gazu ne prestane, zajedno sa opsadom palestinskog naroda kojem se uskraćuju pomoć i lekovi", preneo je Rojters.

Huti su juče ispalili pomorske rakete na dva broda u Crvenom moru.

 

 

 

 

Komentari (0)

Svet