Fokus

Skupo održavanje jahte ruskog oligarha: Vlada SAD godišnje izdvaja sedam miliona dolara za plovilo Sulejmana Kerimova

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

19:48

Skupo održavanje jahte ruskog oligarha: Vlada SAD godišnje izdvaja sedam miliona dolara za plovilo Sulejmana Kerimova
Skupo održavanje jahte ruskog oligarha: Vlada SAD godišnje izdvaja sedam miliona dolara za plovilo Sulejmana Kerimova - Copyright AP/Gregory Bull

veličina teksta

Aa Aa

Američka vlada je saopštila da troši više od sedam miliona dolara godišnje na održavanje superjahte koju je zaplenila od sankcionisanog ruskog oligarha Sulejmana Kerimova i pozvala sudiju da joj dozvoli da proda plovilo na aukciji pre nego što se reši spor oko njegovog vlasništva.

Vlasti na Fidžiju zaplenile su jahtu "Amadeu" dugačku 106 metara i vrednu 300 miliona dolara u maju 2022. godine, u skladu sa američkom poternicom u kojoj se navodi da je u vlasništvu Sulejmana Kerimova, multimilijardera koga je ministarstvo finansija SAD sankcionisalo 2014. i 2018. kao odgovor na ruske aktivnosti u Siriji i Ukrajini, preneo je Rojters.

Eduard Hudainatov, koji je vodio rusku državnu naftnu i gasnu kompaniju Rosnjeft od 2010. do 2013. godine, osporava napore da se jahta proda na aukciji.

Hudainatov polaže pravo nad Amadeom i izjavio je da ona ne može biti oduzeta jer on nije sankcionisan.

U podnesku sudu, savezni tužioci na Menhetnu kazali su američkom okružnom sudiji Dejlu Hou da je prosečan mesečni račun za održavanje Amadee od 600.000 dolara "previše", što opravdava aukciju.

Profimedia

Sulejman Kerimov

Takođe, su naveli da su pregovori da Hudainatov plati za održavanje jahte propali.

Tužioci su u prethodnim sudskim podnescima istakli da se Hudainatov ponaša kao vlasnik Amadee kako bi prikrio ulogu Kerimova i da su plaćanja za održavanje od suštinskog značaja za očuvanje vrednosti jahte.

Hudainatov ima rok do 23. februara da odgovori na zahtev tužioca.

U saopštenju, njegovi advokati su naveli da je predlog za prodaju broda "preran" i pozvali Hoa da to odbije dok se "ne utvrdi da li je zaplena neustavna".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet