Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Još četiri novinara izgubila život u Gazi, Lider Hezbolaha: Pojačaćemo napade na Izrael

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2024

-

08:37

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Još četiri novinara izgubila život u Gazi, Lider Hezbolaha: Pojačaćemo napade na Izrael
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Još četiri novinara izgubila život u Gazi, Lider Hezbolaha: Pojačaćemo napade na Izrael - Copyright Tanjug AP/Fatima Shbair, Leo Correa, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 133 dana. Najmanje 12 osoba je stradalo, među njima sedmoro dece u izraelskom vazdušnom udaru na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze. Izraelske snage upale su u bolnicu Naser u Kan Junisu i ubile jednog pacijenta, a šest ranile, saopštili su bolnički izvori. Izrael optužuje Hamas da koristi bolnice i druge civilne strukture da zaštiti svoje borce, dok su militanti takve tvrdnje nazvali lažnim. Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je da je izraelska vojska upala u zgradu porodilišta u medicinskom kompleksu i uništila dva vozila hitne pomoći unutar kompleksa.

Ključni događaji:

  • Novi izraelski napad na kamp Nuseirat, stradalo 12 osoba

  • Gaza: Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno 28.576 Palestinaca

  • Izraelske snage upale u bolnicu u Kan Junisu, Hamas negira da tu skriva zarobljenike i svoje borce

  • Erdogan: Ne može da bude mira dok Izrael ne prizna osnivanje države Palestine

  • Huti upozoravaju da će nastaviti sa napadima u Crvenom moru

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

22.44 Satelitski snimci pokazuju izgradnju ograđenog prostora na granici Egipta i Gaze

Egipat je počeo da gradi ograđeno područje oivičeno visokim betonskim zidovima duž granice sa Pojasom Gaze za koje se veruje da je namenjeno smeštaju Palestinaca koji beže od planiranog izraelskog napada na grad Rafa na jugu te enklave, prenose svetski mediji.

Fotografije i video snimci koje je objavila Sinajska fondacija za ljudska prava (SFHR) prikazuju radnike koji, koristeći tešku mehanizaciju, podižu betonske barijere i bezbednosne kule oko pojasa zemlje na egipatskoj strani prelaza Rafa.

Na snimcima od 15. februara ne vidi se jasno da li se dovodi voda ili se postavlja druga infrastruktura, piše Gardijan. Satelitski snimci koje je Planet Labs objavio istog dana pokazuju očišćene pojaseve zemlje u blizini granice sa Gazom.

22.30 MSP: Nema potrebe za dodatnim merama zaštite prava Palestinaca u Gazi

Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) saopštio je danas da nema potrebe za uvođenjem dodatnih hitnih mera za zaštitu prava Palestinaca nakon izraelske ofanzive na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Sud je saopštio da "opasna situacija" u Pojasu Gaze, posebno u Rafi, "zahteva hitno i efikasno sprovođenje privremenih mera" koje je sud naložio 26. januara, ali "ne zahteva uvođenje dopunskih privremenih mera", prenosi Rojters.

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu dolazi nakon što je Južna Afrika ranije ovog meseca zatražila od tog tribunala da razmotri da li plan Izraela da proširi svoju ofanzivu u Pojasu Gaze i na grad Rafu zahteva dodatnu hitnu pomoć i mere za zaštitu prava Palestinaca.

17.31 Hamas: Mnogi stradalih među izraelskim taocima, teški uslovi za preživele

Hamas je danas saopštio da među Izraelcima koji su odvedeni kao taoci 7. oktobra ima mnogo stradalih, a oni koji su dosad preživeli nalaze se u izuzetno teškim uslovima.

Hamasovi ekstremisti ubili su 1.200 Izraelaca u napadu na jug Izraela 7. oktobra i oteli su najmanje 250, navodi se u izraelskim izveštajima, prenosi Rojters.

Prema podacima ministarstva zdravlja koje kontroliše Hamas, u izraelskim vojnim operacijama u Pojasu Gaze ubijeno je više od 28.000 Palestinaca.

Tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 izraelskih i stranih talaca, u zamenu za oslobađanje 240 palestinskih zatvorenika.

"Gubici među (izraelskim taocima) su postali veliki dok su preživeli u izuzetno teškim uslovima. Upozoravali smo više desetina puta na opasnosti koje prete izraelskim taocima, ali nas je (izraelsko) rukovodstvo ignorisalo", rekao je portparol oružanog krila Hamasa, Abu Obeida.

17.09 U Gazi ubijena još 4 novinara, broj povećan na 130

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze danas su ubijena još četiri palestinska novinara, čime je broj ubijenih novinara od 7. oktobra povećan na 130, saopšteno je iz Kancelarije za medije palestinskih vlasti Pojasa Gaze, prenela je Anadolija.

U saopštenju se navodi da su novinari identifikovani kao Zaid Abu Zajed, Jaser Mamduh, Muhamad Raslan Šaniora i Mahmud Muštaha.

Tanjug/AP

 

Dodaje se se da su ubijeni u izraelskim bombardovanjima u raznim područjima u Pojasu Gaze, ali se ne navode konkretni detalji u vezi s okolnostima smrti.

Od početka vojne ofanzive Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je 28.775 Palestinaca, dok je broj povređenih 68.552.

16.41 Lider Hezbolaha: Pojačaćemo napade na Izrael

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je danas da će ta grupa pojačati napade na Izrael, nakon pogoršanja situacije između te dve strane ove nedelje.

Nastralah je rekao da će ta šiitska milicija, bazirana na jugu Libana, izvršiti odmazdu nad Izraelom, a da mete neće biti samo vojne.

"Neprijatelj će krvlju platiti zato što je prolio krv našeg naroda", poručio je Nasralah, preneo je Blumberg.

profimedia

 

U raketnom napadu na grad na severu Izraela i vojnu bazu ubijen je jedan vojnik u sredu.
To je navelo izraelsku vojsku da pokrene vazdušne napade na nekoliko južnih libanskih sela, ubivši osam ljudi i komandanta Hezbolaha.

Hezbolah nije preuzeo odgovornost za napad na izraelski grad Safed, ali taj napad je došao iz oblasti koje kontroliše ta grupa.

Safed se nalazi na 15 kilometara od izraelske severne granice sa Libanom.

15.30 Kac: Izrael će morati da se obračuna sa Hamasom u Rafi

Izraelski ministar spoljnih Izrael Kac saopštio je danas da će ta država morati da se obračuna s Hamasom u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, ali da će sarađivati s Egiptom kada su u pitanju palestinske izbeglice.

"Izrael će morati da preduzme korake u Gazi jer ne možemo samo da ostavimo Hamas tamo", rekao je Kac na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Na pitanje gde bi izbeglice iz Rafe mogle da odu, on je sugerisao Kan Junis, ali je naglasio da će Izrael sarađivati sa Egiptom po ovom pitanju kako bi se osiguralo da interesi Kaira nisu oštećeni.

14.44 Netanijahu: Izrael neće popustiti pod pritiskom da prihvati palestinsku državu

Izrael neće popustiti pod pritiskom da prihvati palestinsku državu, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu, nakon izveštaja "Vašington posta" da SAD, kao glavni izraelski saveznik, pokreću planove za uspostavljanje palestinske države.

"Izrael kategorički odbacuje međunarodne diktate u vezi sa trajnim rešenjem sa Palestincima", naveo je Netanjahu u saopštenju objavljenom posle razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, napominjući da će Izrael nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države.

Netanijahu je rekao da bi državnost bila "ogromna nagrada" nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je pokrenuo najnoviji rat u Gazi. 

On je dodao da se takav aranžman može postići samo u direktnim pregovorima između dve strane, iako pregovori nisu vođeni od 2014. godine, prenosi Rojters.

14.11 Makron: "Katastrofalne posledice" napada na Rafu bi bile neprihvatljive

"Katastrofalne posledice" potencijalnog izraelskog napada na Rafu u južnoj Gazi bi bile neprihvatljive, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u razgovoru s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim.

On je istakao da bi taj napad doveo do "humanitarne katastrofe bez presedana i bio prekretnica u ovom sukobu".

Makron je takođe dodao da deli strah Egipta i Jordana da će doći do "prinudnog i masovnog raseljavanja stanovništva" iz Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Kralj Jordana prethodno je izjavio da se ne može dopustiti izraelski napad na Rafu, naglasivši da bi to dovelo do "još jedne humanitarne katastrofe".

Tanjug/AP/Omar Havana

 

 

12.50 Šest osoba ranjeno u terorističkom napadu na jugu Izraela

Najmanje šest osoba je ranjeno u pucnjavi u terorističkom napadu u na jugu Izraela, kod kibuca Rem, javljaju izraelski mediji.

Izraelska ambulantna služba Magen David Adom (MDA) navela je da njeni doktori leče šest osoba koje su ranjene na autobuskoj stanici na jugu zemlje, navodi Tajms of Izrael.

Ranjeni su prebačeni u bolnice u Ašdodu i Rehovotu.

MDA kaže da se lekari bore za život 20-godišnjeg mladića, koji je na reanimaciji.

Osim njega, u teškom stanju je još troje, među njima su još jedan mladić star 20 godina, tinejdžer (16) i muškarac (65). Preostali ranjeni, uključujući i ženu staru 65 godina, su lakše povređeni.

Policija je saopštila da je terorista stigao na mesto incidenta u vozilu i otvorio vatru na autobusku stanicu, a onda je na njega pucao civil koji se zatekao na licu mesta, i ubio ga.

Na mesto incidenta poslate su brojne policijske snage kako bi utvrdile da li ima još umešanih terorista.

12.39 Izveštaji o poginulima u Rafi tokom izraelskih vazdušnih napada

U toku noćnih vazdšnih napada izraelskih snaga na Pojas Gaze u južnom gradu Rafa ubijeno je najmanje 11 osoba, a nekoliko drugih je povređeno. Najmanje dve osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u izraelskim napadima na kuće dve porodice u oblasti ulice Al-Sika, istočno od Džabalije u severnoj Gazi, prenosi palestinska agencija Wafa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je četvoro pacijenata preminulo u bolnici Naser u Kan Junisu jer je snabdevanje strujom u toj ustanovi prekinuto tokom jučerašnjeg izraelskog upada, a snabdevanje kiseonikom je ograničeno.

Wafa navodi da je ta zdravstvena ustanova u kritičnoj situaciji zbog nedostatka medicinskih resursa.

Očekuje se da će u bolnici Naser gorivo nestati u naredna 24 sata, ugrožavajući živote pacijenata, uključujući šestoro na veštačkoj respiratornoj podršci i tri bebe. 

Tanjug AP/Planet Labs PBC via AP

 

12.14 Šef UNHCR: Izmeštanje izbeglica iz Rafe na Sinaj bi bila katastrofa

Visoki komesar UN za izbeglice (UNHCR) Filpipo Grandi izjavio je danas da bi izmeštanje izbeglica iz Rafe, sa juga Pojasa Gaze, na egipatsko Sinajsko poluostrvo bila katastrofa, kao i da su egipatske vlasti jasno rekle da Palestincima treba pomoći unutar enklave.

"Bila bi to katastrofa za Palestince, katastrofa za Egipat i budući mir", rekao je Grandi za Rojters na marginama Bezbednosne konferencije u Minhenu.

Na pitanje da li su egipatske vlasti kontaktirale UNCHR u vezi sa mogućim planovima za vanredne situacije, Grandi je rekao da su iz Kaira poručili da ljudima treba pomoći u Gazi i da se radi na tome.

12.04 SZO: Najvećoj bolnici u Gazi hitno treba gorivo

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da pokušava da dođe do najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze, bolnice Naser, nakon izraelskog upada.

"U bolnici ima i dalje teško ranjenih i bolesnih pacijenata. Hitno je potrebno dostaviti gorivo kako bi se omogućio kontinuiran rad aparata koji spašavaju živote. Pokušavamo da pristupimo bolnici Naser jer ima ljudi kojima je pomoć neophodna", rekao je portparol SZO Tarik Jašarević, preneo je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihove trupe nastavile da vrše pretragu u bolnici Naser u Kan Junisu i da su dosad uhapsile, kako se navodi "više od 20 terorista koji su učestvovali u masakrima 7. oktobra u Izraelu", preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP

 

10.41 Četiri pacijenta preminula nakon izraelskog upada u bolnicu

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je četvrti pacijent preminuo u bolnici Naser jer je snabdevanje strujom u toj ustanovi prekinuto tokom jučerašnjeg izraelskog upada, a snabdevanje kiseonikom je ograničeno.

Prethodno su tri pacijenta umrla tokom noći u toj zdravstvenoj ustanovi u Kan Junisu, prenosi Al Džazira.

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al-Kidra izjavio je juče da je Izrael pokrenuo "masovni upad" u bolnicu Naser, praćen pucnjavom, u kojoj je ranjeno više raseljenih osoba koje su se tamo sklonile.

On je rekao da je vojska naredila lekarima da sve pacijente presele u stariju zgradu koja nije adekvatno opremljena za lečenje, prenosi Tajms of Izrael.

10.17 Međupalestinski sastanak održaće se u Moskvi, verovatno 29. februara

Međupalestinski sastanak trebalo bi da bude održan u Moskvi od 29. februara do 1. ili 2. marta, a pozvani su i predstavnici militantnih grupa iz Pojasa gaze - Hamas i Islamski džihad, izjavio je specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina za Bliski istok i Afriku i zamenik ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

"Pozvali smo sve palestinske predstavnike - sve političke snage koje imaju svoje pozicije u različitim zemljama, uključujući Siriju i Liban, i druge zemlje u regionu“, rekao je Bogdanov za TASS.

Dodao je da je sastav otprilike isti kao na prethodna dva međupalestinska susreta, odnosno da je pozvano 12 do 14 organizacija.

08.36 Bajden upozorio Netanjahua da ne kreće na Rafu bez plana za zaštitu civila

Američki predsednik Džozef Bajden ponovo je upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne bi trebalo da sprovodi vojnu operaciju u Rafi bez odgovarajućeg izvodljivog plana za zaštitu palestinskih civila, saopštila je Bela kuća.

U razgovoru dvojice lidera u četvrtak, drugog za manje od nedelju dana, Bajden je upozorio Netanijahua da ne započinje akcije u južnom delu Gaze bez bezbednosnog plana za oko milion ljudi koji se tamo nalaze, prenosi Rojters.

Bajden i Netanjahu su razgovarali i o pregovorima koji se vode za oslobađanje talaca, a Bajden je obećao da će nastaviti da radi danonoćno kako bi pomogao u puštanju na slobodu ljudi koji su 132 dana u zatočeništvu Hamasa, navela je Bela kuća.

AP Photo/Evan Vucci

 

07.51 Blinken: Sporazum o primirju u ratu između Izraela i Hamasa još uvek moguć

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da veruje da je sporazum o primirju u ratu između Izraela i Hamasa i oslobađanje talaca uzetih 7. oktobra još uvek "moguć", ali da "veoma teška" pitanja tek treba da budu rešena.

"Tako da smo veoma fokusirani na to i verujem da je to moguće", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani, dok se pregovori između posrednika nastavljaju u Kairu.

07.37 Gaza: Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno 28.576 Palestinaca

Najmanje 28.576 Palestinaca je ubijeno i više od 68.290 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

07:29 Novi izraelski napad na kamp Nuseirat, stradalo 12 osoba

Izraelski vazdušni udari u izbegličkom kampu Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze, stradalo je najmanje 12 osoba, među njima sedmoro dece.

U napadima IDF-a ranjeno je na desetine civila, javlja dopisnik Al Džazire.

Broj poginulih u Izraelu u napadima koje je predvodio Hamas 7. oktobra iznosi 1.139.

07.17 Novi napad američkih snaga na rakete i dronove Huta

Američka vojska izvela je četiri udara na protivbrodske krstareće rakete i bespilotne letelice jemenskih Huta, saopštila je američka Centralna komanda.

U saopštenju se precizira da su napadi izvedeni juče protiv sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa, tri bespilotne letelice i jednog bespilotnog površinskog broda sa eksplozivom u oblastima Jemena pod kontrolom Huta.

Dodaje se da su Huti pripremali rakete i bespilotne letelice "za lansiranje na brodove u Crvenom moru".

07.05 Izraelski ministri odbacuju uspostavljanje palestinske državnosti posle rata

Ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua odbacili su uspostavljanje palestinske državnosti nakon izveštaja "Vašington posta" da glavni saveznik Izraela, SAD, radi na planovima za stvaranje palestinske države.

"Ni na koji način nećemo pristati na ovaj plan, koji kaže da Palestinci zaslužuju nagradu za užasan masakr koji su izvršili nad nama: palestinsku državu sa Jerusalimom kao glavnim gradom", rekao je ministar finansija Bezalel Smotrič, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Svet