Fokus

Snishodljiva obećanja i milijarde na računu: Koliko para vrede izvinjenja Zakerberga roditeljima dece žrtava na mrežama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Gardija, AP

21/02/2024

-

17:00

Snishodljiva obećanja i milijarde na računu: Koliko para vrede izvinjenja Zakerberga roditeljima dece žrtava na mrežama?
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Po ko zna koji put, vlasnik kompanije Meta Mark Zakerberg bio je primoran da se izvini zbog štetnih efekata kojima su izloženi korisnici njegovih platformi. Poslednji put, Zakerberg je oprost tražio u američkom Senatu pred roditeljima čija su se deca samopovređivala ili ubila zbog sadržaja na društvenim mrežama.  

"Gospodine Zakerberg, o čemu ste kog đavola razmišljali", upitao je osnivača Fejsbuka, senator Ted Kruz tokom četvoročasovnog ispitivanja milijardera, ali i šefove TikToka, Snepčeta, platofrme X i Diskorda.

Saslušanje koje se nedavno organizovano, bilo je retka prilika da američki senatori ispituju lidere tehnoloških kompanija, a zbog pritiska službenika i roditelja koji su prisustvovali saslušanju, na "stubu srama", Zakerberg je bio primoran da se izvini porodicama žrtvama.

Tokom saslušanja, milijarder je ustao i obratio se porodicama čiji su članovi držali fotografije svoje dece, za koju tvrde da su "povređena" na društvenim mrežama. 

Jose Luis Magana/AP

 

Kada je saslušanje počelo, komisija je pustila video u kojem su deca govorila o maltretiranju na društvenim medijima. Senatori su takođe naveli jedan broj primera i slučajeva o mladim ljudima koji su sebi oduzeli život zato što su bili ucenjivani nakon što su podelili fotografije sa seksualnim predatorima.

Izvinjavajući se porodicama, Zakerberg je rekao: "Žao mi je zbog svega kroz šta ste svi prošli. Kroz sve što su vaše porodice istrpele, niko ne treba da prolazi. Zato smo toliko uložili i nastavićemo s naporima da bismo bili sigurni da niko ne mora to da preživi".

"Krvave ruke" Zakerberga

Uprkos Zekerbergovim rečima, senator Lindzi Grem izjavio je tokom saslušanja da kompanija Meta i mreže koje su u njenom vlasništvu (Fejsbuk i Instagram) "imaju krv na rukama".

"Gospodine Zakerberg, Vi i Vaše kompanije imate krv na rukama, znam da ne mislite tako, ali imate. Posedujete proizvod koji ubija ljude", rekao je tom prilikom senator.

Pre saslušanja, Meta je objavila da će uvesti nove mere bezbednosti, među kojima je i da maloletnici više neće moći da primaju poruke od stranaca na Instagrama i Mesindžeru.

Tanjug/AP/Tony Avelar

 

Pojedini roditelji koji su prisustvovali saslušanju organizovali su protest pošto je ispitivanje završeno, tražeći od zakonodavaca da što pre donesu zakon po kome će kompanije biti odgovorne.

"Kao i ja nekada, mnogi roditelji misle da šteta o kojoj govorimo danas neće pogoditi njihove porodice", rekla je Džoan Bogard, čiji je sin umro u maju 2019, prenosi BBC.

S druge strane, Gardijan prenosi da je, šest sati nakon saslušanja, kompanija Meta objavila je svoje kvartalne rezultate, na osnovu kojih su cene akcija te firme porasla za 20,3 odsto što je dovelo do povećanja tržišne kapitalizacije kompanije od 200 milijardi dolara.

"Na algoritmu ništa novo"

Britanski medij takođe piše da tehonloške kompanije nanose ogromnu štetu Amerikancima, posebno deci, ne samo američkoj, već najmlađima iz celog sveta. 

Volstrit džurnal je objavio da Metini algoritmi omogućavaju pedofilima da pronađu jedni druge. Istovremeno, Gardijan prenosi da državni tužilac Novog Meksika tuži kompaniju da je "najveće tržište za predatore i pedofile na globalnom nivou“. 

Britanski patolog je otkrio da je 14-godišnja devojčica Moli Džejn Rasel "umrla zbog samopovređivanja dok je patila od depresije na koju su uticali sadržaji sa društvenih mreša", posebno video snimci sa Instagrama na kojima je prikazano samoubistvo.

Da bi ublažio kritike tokom saslušanja, prvi čovek Mete naveo je da je njegova kompanija uvela preko 30 alata koji treba da pomognu bezbednosti tinejdžera na internetu.

Jose Luis Magana/AP

 

Ipak, roditelji dece žrtava nisu poverovali Zakerbergovim obećanjama, a zagovornici zdravlja dece kažu da kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže više puta nisu uspele da zaštite maloletnike.

"Ove kompanije su imale prilike da to urade pre nego što to nisu uspele. Dakle, nezavisna regulativa mora da se uključi“, rekao je Zaman Kureši, kopredsedavajući "Design It For Us", koalicije predvođene mladima koja se zalaže za bezbednije društvene medije, prenosi BBC.

Izvinjenje od "pet para"

Da je duga istorija Zakerbergovih javnih izvinjenja koji nemaju nikakav epilog, podseća AP u tekstu koji je usledio nakon poslednjeg izvinjenja pred američkim senatom.  

Agencija piše da se prvi veliki ispad milijardera desio kada je Zakerberg imao 19 godina kada je ismevao oko 4.000 studenata koji su se pridružili njegovoj društvenoj mreži, hvaleći se prijateljima u porukama o ogromnoj količini ličnih podataka koje je prikupio zahvaljujući pogrešnim potezima njegovih korisnika.

Zakerberg ih je nazvao "glupacima", a za to je javnost saznala 2010. godine, nakon što su ih mediji objavili, a Mark se tom prilikom izvinio svima, rekavši da je "apsolutno" zažalio zbog tih primedbi.

Tanjug/AP/Nick Wass

 

AP podseća na brojne ispade vlasnika Meta, a jedan od najvećih je svakako koji se tiče izbora u SAD 2016. godine kada je otkriveno da je kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke miliona korisnika, i na taj način uticala na ishod izbora na kojima je tada pobedio Donald Tramp.

Nakon tog skandala, Zakerberg je svedočio pred nadzornim komitetom Senata Sjedinjenih Država, na kom se izvinio zbog toga što nije na vrijeme shvatio do koje mere ta društvena mreža može biti zloupotrebljena.

"To je bila moja greška, jako mi je žao", rekao je tom prilikom milijarder, sa identično spuštenim pogledom kakav je imao na svedočenju pre tri nedelje.

Tiktok takođe pod lupom

Nije samo Zakerbergova kompanija meta napada administracija i javnosti, pre dva dana Evropska unija pokrenula je formalnu istragu o društvenoj mreži TikTok, kako bi se utvrdilo da li kompanija koja stoji iza nje čini dovoljno da zaštiti maloletnike na toj platformi i da li postoje kršenja Zakona o digitalnim uslugama.

"Otvaranje postupka znači da će Evropska komisija istražiti funkcije TikToka, sisteme i politike povezane sa određenim sumnjama na kršenje", naveo je portparol Komisije u saopštenju.

Izvršna vlast Evropske unije ispitaće da li je društvena mreža, koja je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, u skladu sa zahtevima koji se odnose na velike platforme u pogledu rizika da korisnici postanu zavisni od njihovog sadržaja. 

Tanjug/AP/Kiichiro Sato

 

Takođe, istražiće se kako su zaštićeni privatnost i bezbednost maloletnika.

Alati za verifikaciju uzrasta na TikToku, koji bi trebalo da zaštite decu od pristupa neprikladnom sadržaju, "možda nisu razumni, proporcionalni i efikasni", navela je Evropska komisija u saopštenju.

 

Komentari (0)

Svet