Tehnologija

Više od tri milijarde korisnika za 20 godina: Kako je Fejsbuk postao globalni fenomen i zauvek izmenio društvo

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2024

-

12:44

Više od tri milijarde korisnika za 20 godina: Kako je Fejsbuk postao globalni fenomen i zauvek izmenio društvo
Tanjug/AP/Michael Dwyer - Copyright Tanjug/AP/Michael Dwyer

veličina teksta

Aa Aa

Posle 20 godina postojanja društvena mreža Fejsbuk koju je sa nekoliko prijatelja na Univerzitetu Harvardu pokrenuo Mark Zakerberg danas ima više od tri milijarde korisnika.

Fejsbuk je tokom tih 20 godina postao globalni fenomen i mreža koja je zauvek izmenila društvo, komuniciranje i odnose među ljudima, navodi CNN, dodajući da se čini kao da je Fejsbuk oduvek među nama i da je teško zamisliti vreme kada ga nije bilo.

Retko koja tehnološka inovacija je dovela do tektonskih promena i u društvu i u javnom diskursu i uslovila čitav niz promena u obrascima ponašanja bilo da je reč o upoznavanju, druženju, informisanju ili razmeni mišljenja.

Početak Fejsbuka vezuje se za 2003. godinu, kada je aktivirana aplikacija za ocenjivanje izgleda studentkinja na Univerzitetu Harvard u Bostonu. Marka Zakerberga je inspirisao univerzitetski, štampani vodič "face book", list sa fotografijama i ličnim podacima svih studenata.

Konačno, 26. februara 2006. godine Fejsbuk je lansiran kao društvena platforma za korisnike starije od 13 godina i, uprkos tome što nije bio prva društvena mreža, vreme je pokazalo da je bio drugačiji.

Koliki uticaj je Fejsbuk ostvario na moduse javnog komuniciranja govori i činjenica da je promenio i sam način izražavanja. Lajkovi, foloveri, opcija "unfriend" (poništiti prijateljstvo), postali su opšte prihvaćeni termini u svakodnevnim komunikacijama, a danas se sticanje prijatelja masovno preselilo u virtuelni svet jer od nastanka Fejsbuka ljudi više nisu morali da izađu iz kuće da bi se sastali s nekim i popričali.

Komentari (0)

Magazin