Fokus

Argentinski sindikati štrajkuju protiv mera štednje predsednika Mileja

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

21:12

Argentinski sindikati štrajkuju protiv mera štednje predsednika Mileja
Argentinski sindikati štrajkuju protiv mera štednje predsednika Mileja - Copyright AP/Rodrigo Abd

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u argentinskoj železnici započeli su danas celodnevni štrajk zbog mera štednje predsednika Havijera Mileja i smanjenja plata i penzija, a i zdravstveni radnici planiraju danas da obustave rad.

Ni državni službenici neće doći na posao 26. februara, a i neki manji sindikati nastavnika takođe su najavili obustavu rada, preneo je Rojters.

Milejev portparol Manuel Adorni osudio je štrajk železničara, rekavši da je time pogođeno više od milion putnika.

"Ovo nije protiv nacionalne vlade, ovo je protiv naroda", rekao je on.

Jači sindikati Argentine osudili su politiku novog desničarskog predsednika, nakon njegovog dolaska na vlast krajem prošle godine, a 24. januara organizovan je generalni štrajk.

Nakon što su potrošačke cene rasle za 254 odsto godišnje, mere štednje koje je uveo Milej dovele su do velikog pada prihoda Argentinaca, a samo u decembru rast plata od 8,9 odsto obesmišljen je mesečnom inflacijom od preko 25 odsto.

Međutim, argentinske državne obveznice ove nedelje su ojačale, a zabeležen je i prvi vladin mesečni fiskalni suficit tokom više godina.

Agencija navodi da su takvi budžetski rezultati bili mogući smanjenjem potrošnje na socijalno osiguranje za 30 odsto, ali prema rečima pojedinih analitičara takva strategija "ne može se održati tokom dužeg vremena, već Vlada mora da pređe s trenutnog plana za vanredne situacije na održivi program ekonomske stabilizacije".


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet