Fokus

Mark Rute sve bliži poziciji šefa NATO: Holandskog premijera podržavaju Britanija, SAD, Nemačka i Francuska

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

17:28

Mark Rute sve bliži poziciji šefa NATO: Holandskog premijera podržavaju Britanija, SAD, Nemačka i Francuska
Mark Rute sve bliži poziciji šefa NATO: Holandskog premijera podržavaju Britanija, SAD, Nemačka i Francuska - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Francuska podržava imenovanje odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea za novog generalnog sekretara NATO-a, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovanog visokog francuskog zvaničnika.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je francuski predsednik Emanuel Makron od ranije pristalica Rutea, prenosi agencija.

Osim njega, nemački kancelar Olaf Šolc takođe je podržao Rutea u trci za novu poziciju, izjavio je danas portparol nemačke vlade.

Britanski Forin ofis saopštio je ranije danas da podržava Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu sledećeg generalnog sekretara NATO alijanse.

Prethodno je neimenovani američki zvaničnik za Politiko potvrdio da predsednik SAD Džozef Bajden podržava holandskog premijera da postane sledeći generalni sekretar.

Briselski portal je juče objavio da dve trećine zemalja NATO-a podržava Ruteovu nominaciju da preuzme vođstvo Alijanse kasnije ove godine.

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet