Fokus

Zlostavljanje maloletnih devojčica: Transkripti iz istrage o Epstinu biće javno objavljeni sredinom godine

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

21:52

Zlostavljanje maloletnih devojčica: Transkripti iz istrage o Epstinu biće javno objavljeni sredinom godine
Džefri Epstin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Transkripti iz istrage koja je sprovedena protiv američkog milijardera Džefrija Epstina na Floridi 2006. zbog zlostavljanja desetina maloletnih devojčica biće javno objavljeni kasnije ove godine, prema zakonu koji je danas potpisao guverner Floride Ron DeSantis.  

Mera, koja stupa na snagu 1. jula, predstavljala bi izuzetak od tajnosti koja se generalno odnosi na svedočenje velike porote u konkretnim slučajevima kao što je onaj koji uključuje Epstina, rekao je DeSantis u Palm Biču, gde su se desili mnogi Epstinovi zločini, prenosi Asošiejted pres.

"Potreban je mehanizam u nekim od ovih retkih slučajeva u kojima ljudi treba da da saznaju istinu. U interesu pravde je da se ovo otkrije. Ne možemo samo da zatvorimo oči", rekao je republikanski guverner.

Epstin, bogati finansijer, sklopio je dogovor sa federalnim tužiocima Južne Floride 2008. koji mu je omogućio da izbegne teže federalne optužbe i umesto toga prizna krivicu po državnim optužbama za angažovanje osobe mlađe od 18 godina za prostituciju i navođenje na prostituciju. 

Osuđen je na 18 meseci zatvora, nakon čega je usledilo 12 meseci kućnog pritvora. Epstin je registrovan je kao seksualni prestupnik.

"Ono što se dogodilo je očigledno pogrešno i kazna je bila potpuno neadekvatna za zločin"“, rekao je DeSantis.

Vila u Njujorku poprište zlostavljanja

Epstin je 2018. godine optužen za federalne zločine trgovine ljudima u Njujorku, gde je takođe imao vilu koja je bila poprište zlostavljanja, nakon što je Majami Herald objavio seriju članaka, uključujući intervjue sa nekim žrtvama koje su vodile građanske parnice protiv njega. 

Epstin je imao 66 godina kada se ubio u zatvorskoj ćeliji u Njujorku u avgustu 2019. godine, dok je čekao suđenje zbog optužbi za trgovinu ljudima.

Njegova bivša devojka, Žislen Maksvel, služi 20-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je 2021. osuđena da je namamila devojke u Epstinov dom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet