Fokus

Sneg iznenadio Pakistan: Poginulo najmanje 35 ljudi, uništeno 150 kuća

Komentari

Autor: BBC

05/03/2024

-

09:24

Sneg iznenadio Pakistan: Poginulo najmanje 35 ljudi, uništeno 150 kuća
Sneg iznenadio Pakistan: Poginulo najmanje 35 ljudi, uništeno 150 kuća - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 35 osoba je poginulo, dok je više desetina povređeno kada su Pakistan pogodile ledena kiša i neočekivane snežne padavine tokom vikenda. Među poginulima je 22 dece, od kojih su neka stradala u klizištima koja su zatrpala njihove domove, saopštile su vlasti za upravljanje u vanrednim situacijama.

Ekstremne vremenske prilike pogodile su severne i zapadne regione Pakistana, zatrpavši puteve i oštetivši stotine kuća. Stručnjake je iznenadio sneg jer je Pakistan u martu obično vlažan.

Profimedia

 

Muštak Ali Šah, bivši direktor meteorološkog odeljenja zemlje, pripisao je neobične uslove klimatskim promenama. On je dodao da slabo nevreme sa gradom koje traje "nekoliko trenutaka" ne bi bilo toliko iznenađujuće, ali je neobično da to traje preko 30 minuta.

Hadžit Šah, stanovnik okruga Kirk u severozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva, rekao je da je samo jednom doživeo sneg u svom kraju.

Profimedia

 

"Koliko se sećam, bilo je slabih snežnih padavina nekoliko minuta pre otprilike 25 ili 30 godina", rekao je on za BBC.

Obilne kiše potpuno su uništile najmanje 150 kuća i delimično oštetile 500 kuća, uglavnom u Hajber Pahtunkvi i jugozapadnoj provinciji Beludžistan, saopštile su vlasti. U pojedinim okruzima više dana je potpuno isključena struja.

Profimedia

 

Pokrajinska vlada Hajber Pahtunkve obezbedila je pomoć pogođenim oblastima i najavila finansijsku pomoć povređenima i porodicama poginulih.

Pakistansko meteorološko odeljenje je u svojoj nedeljnoj prognozi saopštilo da se u većem delu ove nedelje očekuje "uglavnom hladno i suvo vreme", iako bi u nekim delovima Beludžistana i Kašmira trebalo da očekuju "snežne padavine iznad brda".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet