Fokus

Najveće iznenađenje američkih predizbora: Ko je Džejson Palmer, čovek koji je pobedio Bajdena u Američkoj Samoi?

Komentari

Autor: CNN

06/03/2024

-

10:27

Najveće iznenađenje američkih predizbora: Ko je Džejson Palmer, čovek koji je pobedio Bajdena u Američkoj Samoi?
Najveće iznenađenje američkih predizbora: Ko je Džejson Palmer, čovek koji je pobedio Bajdena u Američkoj Samoi? - Copyright AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

veličina teksta

Aa Aa

Super utorak nije doneo mnogo drame. Džo Bajden i Donald Tramp dominirali su u danu velikih odluka i sve su bliži novom sučeljavanju u trci za mesto u Ovalnom kabinetu. 

Bilo je tesno samo u Vermontu, a jedino pravo iznenađenje dogodilo se u Američkoj Samoi.

Kad je o Vermontu reč, tokom noći Tramp i Niki Hejli smenjivali su se u vođstvu na republikanskim predsedničkim predizborima i čini se da je Hejli tamo zabeležila jedinu pobedu dana, predviđa CNN.

Ali u međuvremenu, u Američkoj Samoi, dogodilo se "čudo". Demokrate su svoj 91 glas podelile ovako - Bajdenu 40, a 51 Džejsonu Palmeru.

Palmer, malo poznati preduzetnik iz Baltimora koji se kvalifikovao za glasanje u nekim državama i teritorijama, ali nije privukao široku podršku na drugim mestima, imao je tri stalno zaposlena radnika u kampanji na terenu. Čak nije ni posetio ostrvo, ali se virtuelno pojavljivao na događajima.

"Ponosan sam što mogu da kažem da je moj lokalni tim uradio fantastičan posao i mislim da je naša poruka o fokusiranju na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i klimatske promene zaista odjeknula", rekao je Palmer posle pobede.

Generalno, tamošnji demokratski delegati nisu baš predvidljivi, pa je to, na primer, 2020. godine to bilo jedino mesto koje je tada osvojio bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

U svakom slučaju nepoznati kandidat postao je jedina osoba koja je pobedila Bajdena nakon što je predstavnik Minesote Din Filips odustao od mesta u Kongresu i potrošio milione sopstvenih dolara da bi postao demokratski kandidat.

Glas mlade Amerike

"Čast mi je da objavim svoju pobedu na predsedničkim izborima u Američkoj Samoi. Hvala neverovatnoj zajednici na podršci. Ova pobeda je svedočanstvo snage našeg glasa. Zajedno možemo ponovo izgraditi američki san i oblikovati svetliju budućnost za sve", napisao je Palmer u objavi na platformi X.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

 

"Čestitam Džou Bajdenu, neopredeljenima, Merion Vilijamson i Niki Hejli što su pokazali da su privlačniji lojalistima Demokratske stranke od mene", dodao je na svom X profilu Filips. koji je u svojoj matičnoj državi završio na jednocifrenom rezultatu.

Palmer, koji nikada nije bio na političkoj funkciji, pokrenuo je svoju ambicioznu kampanju za Belu kuću u novembru. Trenutno je partner u New Markets Venture Partners, kompaniji za upravljanje rizičnim kapitalom, a ranije je radio u Fondaciji Bill and Melinda Gates, Microsoft i Kaplan, prema njegovom LinkedIn profilu.

U video snimku kojim je najavljivao svoju kandidaturu, 52-ogodišnji Palmer se zakleo da će biti lider mladih Amerikanaca i reklamirao svoj plan za "ekonomiju talenata koju pokreću preduzetnici vođeni misijom i svesni kapitalizma".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet