Fokus

SUPER UTORAK Tramp i Bajden ostvarili pobede, brojni izazovi na putu do reprize izbora iz 2020. godine

Komentari

Autor: Tanjug, VOA, BBC

06/03/2024

-

08:00

SUPER UTORAK Tramp i Bajden ostvarili pobede, brojni izazovi na putu do reprize izbora iz 2020. godine
SUPER UTORAK Tramp i Bajden ostvarili pobede, brojni izazovi na putu do reprize izbora iz 2020. godine - Copyright AP Photo/Paul Sancya

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden i bivši predsednik Donald Tramp ostvarili su pobede na primarnim stranačkim izborima tokom  super utorka, kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.

Prema projekcijama, Bajden je ostvario ubedljive pobede na demokratskim primarnim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji.

Jedini poraz predsednik SAD doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo Džejson Palmer. "Glas Amerike" podseća da se 2020. godine ta američka teritorija odlučila se za demokratu Majkla Blumberga.

AP Photo/Mike Stewart

 

Na republikanskim izborima Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.

Jedina Trampova preostala suparnica za republikansku nominaciju, Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu.

Tokom super utorka, ni Tramp ni Bajden nisu uspeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali ovih 15 država i Američka Samoa kandidatima osiguravaju više od jedne trećine delegata.

AP Photo/Paul Sancya

 

Kako navodi "Glas Amerike", glasovi "super utorka" omogućiće Bajdenu i Trampu da ubrzo dobiju većinu delegata, osvoje stranačke nominacije i ponovo se susretnu na opštim izborima zakazanim za novembar.

Nekoliko država koje su glasale na "super utorak" dodeljuju sve svoje delegate na stranačkoj konvenciji pobedniku pojedinačnih primarnih izbora, umesto da proporcionalno dodele glasove u skladu sa rezultatima glasanja, što bi moglo da ide u korist bivšem predsedniku.

Predsednik Bajden saopštio je da su milioni Amerikanaca "jasno čuli svoj glas" i sugerisao je da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko telo želi "da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da vrati SAD unazad".

AP Photo/Mike Stewart

 

Tramp je "usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu“, navodi Bajden, i želi da "ukine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti“.

Tramp je u obraćanju okupljenima u letovalištu Mar-a-Lago rekao da je “ovo veličanstvena noć”.

"Ne zovu ga super utorak bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć", rekao je bivši američki predsednik komentarišući rezultate.

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji. 

"Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije", poručio je on.

Alarm za Trampa

Uprkos velikoj pobedi postojale su naznake stalnog nezadovoljstva Trampom među nekim republikanskim glasačima na primarnim izborima.

U Virdžiniji i Severnoj Karolini, Hejli je nastavila da napreduje u okruzima sa velikim brojem mladih i fakultetski obrazovanih glasača iz predgrađa, a neke od njihovih zabrinutosti su zabeležene u izlaznim anketama.

Četrdeset odsto republikanskih birača na primarnim izborima u Virdžiniji i 32 odsto u Severnoj Karolini reklo je da Tramp, koji se suočava sa četiri krivična slučaja, ne bi bio sposoban da bude predsednik ako bude osuđen, piše BBC.

Među onima koji su glasali za Hejli u Severnoj Karolini, samo 21 odsto je reklo da bi glasalo za republikanskog kandidata "bez obzira na to ko je".

Tanjug/AP Photo/Steve Helber

 

Tim Niki Hejli izdao je saopštenje u utorak uveče povodom rezultata ovakvih anketa.

"Danas, u državi za državom, ostaje veliki blog republikanskih birača koji izražavaju duboku zabrinutost zbog Donalda Trampa", navodi se.

Naravno, mišljenja bi se mogla promeniti u žaru jesenje izborne kampanje. Još 2016. godine, izlazne ankete su pokazale da je 75 odsto glasača koji nisu Trampovi na republikanskim predizborima reklo da bi bili nezadovoljni Trampom kao eventualnim kandidatom. Ali na kraju, 90 odsto republikanaca ga je podržalo protiv Hilari Klinton na izborima.

Sve više "neposvećenih glasova" problem i za Bajdena

Mogućnost da ne glasaju "ni za jednog" od kandidata, odnosno da izaberu opciju "uncomitted" (neposvećen) na predstojećim predizborima Demokratske stranke u SAD imaju glasači u sedam saveznih država, preneo je danas CBS.

"Neposvećeni glas" biće moguć u Minesoti, Masačusetsu, Alabami, Koloradu, Ajovi, Severnoj Karolini i Tenesiju.

Tako je na predizborima u Mičigenu prošle nedelje, više od 100 hiljada glasača, što je 12 odsto od ukupnog broja, dalo "neposvećeni glas".

Taj fenomen se ponovio i u utorak. U Minesoti, "neposvećeni" su osvojili približno 20 glasova i bili na vrhu u okruzima oko Mineapolisa, najvećeg grada u državi.

U Severnoj Karolini se 12 odsto glasača opredelilo za ovu opciju.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

"Večerašnji brojevi su pokazali da predsednik Bajden ne može da povrati naše glasove samo retorikom", rekla je portparolka kampanje "Glasaj za neposvećeni glas" Asma Nizami u izjavi za štampu.

"Preko 35.000 ljudi iz Minesote je jasno dalo do znanja da demokrate žele da Džo Bajden promeni svoju politiku"

Propalestinske grupe već ciljaju na predizbore sledeće nedelje u državi Vašington, koja ima značajnu populaciju levičarskih aktivista.

 


 

Komentari (0)

Svet