Fokus

Glavobolja, vrtoglavica, gubitak pamćenja: Nema dokaza o oštećenjima mozga kod obolelih od "Havana sindroma"

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2024

-

21:20

Glavobolja, vrtoglavica, gubitak pamćenja: Nema dokaza o oštećenjima mozga kod obolelih od "Havana sindroma"
Ekonomska kriza na Kubi - Copyright AP/Ramon Espinosa, File

veličina teksta

Aa Aa

Istraživački tim američke vlade nije pronašao značajne fizičke dokaze o oštećinjima mozga kod pripadnika grupe federalnih službenika koji pate od tzv. Havana sindroma, bolesti koja se pojavila 2016. godine, navodi se u medicinski časopisu JAMA koji izdaje Američko medicinsko udruženje.

Simptomi misteriozne bolesti, koju su prvi prijavili zvaničnici američke ambasade u kubanskoj prestonici Havani, a kasnije i druge diplomate, obaveštajni agenti i drugo američko osoblje širom sveta, manifestuju se poremećajem sluha, osećajem pritiska u glavi, glavoboljama, migrenama, vrtoglavicom i gubitkom pamćenja, prenosi Rojters.

"Ove osobe imaju simptome koji su stvarni, uznemirujući i veoma ih je teško lečiti", izjavio je dr Lejton Čen, vršilac dužnosti glavnog naučnog direktora Nacionalnog instituta za zdravlje i glavni autor studije.

Učesnici u studiji, osoblje koje je bilo stacionirano na Kubi, u Kini, u Beču i u SAD, ukupno njih 86, prošli su niz kliničkih, neuropsiholoških i hematoloških testova i različite vrste skeniranja sa ciljem da im se ispita zapremina, struktura i funkcija mozga.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet