Fokus

Venecuela odobrila stvaranje nove države na teritoriji pod upravom Gvajane

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

22:25

Venecuela odobrila stvaranje nove države na teritoriji pod upravom Gvajane
Venecuela odobrila stvaranje nove države na teritoriji pod upravom Gvajane - Copyright Tanjug/AP Photo/Lucanus D. Ollivierre

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Venecuele odobrio je danas stvaranje nove države pod nazivom Gvajana Esekiba na teritoriji regiona Esekibo, kojim upravlja Gvajana, a koji je dugo predmet spora sa susednom Gvajanom.

Odobrenje je u skladu sa nedavnom izjavom predsednika Venecuele Nikolasa Madura koji je rekao da njegova zemlja ima pravo da upravlja regionom Esekibo koji zahvata površinu od 160.000 kvadratnih kilometara.

Ta odluka parlamenta nema neposredan praktičan efekat, preneo je Rojters.

Zakon kojim se odobrava nova država, nazvana Gvajana Esekiba, stupiće na snagu čim bude objavljen u zvaničnom službenom glasniku.

Granice države bile bi Atlantski okean na severu, Brazil na jugu, Gvajana na istoku i Venecuelanske države Delta Amakuro i Bolivar na zapadu, navodi se u zakonu.

Euronews

 

U zakonu se navodi i da će grad Tumeremo u Bolivaru biti glavni grad do postizanja, kako se ističe, "praktičnog i obostrano prihvatljivog rešenja" sa Gvajanom.

Nikad objavljeni rezultati referenduma

Venecuela i Gvajana dogovorile su se prošlog decembra da izbegavaju bilo kakvu upotrebu sile i da ne eskaliraju tenzije u sporu nakon sastanak Madura i njegovog gvajanskog kolege.

Međunarodni sud pravde (MSP) treba da odluči kojoj zemlji pripada teritorija Esekiba, a venecuelanska vlada je rekla da ne priznaje MSP i da joj i decembarski referendum kojim je podržano stvaranje nove države, daje pravo da kontroliše Esekibo i dozvoljava naftna istraživanja u tom regionu.

Izborne vlasti Venecuele saopštile su da je više od 10 miliona građana glasalo na decembarskom referendumu, ali do sada nisu objavile rezultate.

Gvajana je rekla da se o njenim granicama ne može diskutovati i da će braniti svoj suverenitet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet