Fokus

Sud u Londonu sutra donosi odluku u slučaju Asanž: Da li će osnivač "Vikiliksa" biti izručen SAD

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2024

-

17:39

Sud u Londonu sutra donosi odluku u slučaju Asanž: Da li će osnivač "Vikiliksa" biti izručen SAD
Džulijan Asanž - Copyright AP/Matt Dunham, File

veličina teksta

Aa Aa

Visoki sud u Londonu izreći će sutra presudu o tome da li osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž može da uloži žalbu na ekstradiciju u Sjedinjene Američke Države.

"To je to. Odluka će biti doneta sutra", napisala je njegova supruga Stela Asanž na društvenoj mreži "Iks", prenosi Rojters.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 meseca.

Asanžov portal "Vikiliks" objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Reuters-a.

Nakon toga, "Vikiliks" je objavio hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet