Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska odložila najavljenu ofanzivu na grad Rafa u Pojasu Gaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian, BBC, Tanjug

15/04/2024

-

07:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski ratni kabinet planira da odgovori na napad Irana ali tek treba da odluči o vremenu i obimu. Teheran upozorava da će izvesti snažniji napad ukoliko Tel Aviv ili Vašington uzvrate na njihov udar, tokom kojeg je lansirano više stotina dronova i desetine krstarećih i balističkih raketa. Održana je hitna sednica Saveta bezbednosti UN, a generalni sekretar Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost. Izrael je pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu, dok Iran poručuje da je iskoristio svoje pravo na samoodbranu.

Ključni događaji:

  •  Održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN
  • Guterš na SB UN: Bliski istok je na ivici
  • Hamnei: Jerusalim će biti muslimanski, slavićemo oslobođenje Palestine
  • Raisi: Nezapamćena lekcija Izraelu
  • Lideri G7 jednoglasno osudili napad Irana: Nekontrolisana eskalacija mora da se izbegne
  • Ganc: Izrael će ispostaviti račun Iranu za napad kada mu to bude odgovaralo

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

20.23 Amirabdolahjan: Odnos snaga u zapadnoj Aziji redefinisan operacijom Irana

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je nedavna "uzvratna operacija" protiv izraelskog režima pružila novu definiciju ravnoteže snaga u zapadnoj Aziji i poboljšala diplomatske sposobnosti Teherana u međunarodnoj areni.

Amirabdolahjan je izrazio zahvalnost visokim vojnim komandantima za organizovanje kaznene misije "Operacija istinito obećanje" koju su oružane snage izvele u znak odmazde za izraelski vazdušni napad na konzularni deo iranske ambasade u Damasku, preneo je Tasnim.

20.15 Palestinski Crveni polumesec: Jevrejski doseljnici ubili dvojicu Palestinaca

Izraelski doseljenici ubili su dvojicu Palestinaca u sukobu u blizini sela Akraba na severu Zapadne obale, saopštio je danas Palestinski Crveni polumesec. Neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik izjavio je za Vojni radio da su dvojicu Palestinaca "verovatno ubili jevrejski doseljenici", što potvrđuje i izveštaje palestinskih medija, prenosi Tajms of Izrael.

19.27 Sunak: G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada na Izrael

Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada raketama i dronovima na Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

Tanjug/AP/Benjamin Cremel

 

"Radimo užurbano sa našim saveznicima da vidimo koje korake možemo zajedno da preduzmemo na koordinisan način da odvratimo i osudimo ono što Iran radi", rekao je Sunak u parlamentu, nakon razgovora lidera G7 tokom vikenda, preneo je Rojters.

18.28 Francuska pozvala na razgovor ambasadora Irana da bi osudila napad na Izrael

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi osudillo napad Irana na Izrael. Francuska je najoštrije osudila napad, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kojem se dodaje da Francuska radi sa svojim partnerima na deeskalaciji situacije i poziva sve na uzdržanost, preneo je Rojters.

18.18 Patrušev razgovarao sa šefom izraelskog saveta bezbednosti Hanegbijem

Najviši ruski bezbednosni zvaničnik Nikolaj Patrušev razgovarao je telefonom sa predsedavajućim Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Kačijem Hanegbiom o rastućim tenzijama ma Bliskom istoku, prenela je danas ruska novinska agencija Interfaks.

Tanjug/AP/Sergey Fadeichev, Sputnik, Kremlin

 

Patrušev je ukazao na potrebu da sve strane pokažu uzdržanost kako bi se sprečila dalja eskalacija neprijateljstava na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

18.13 Mediji: Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu, bez izazivanja šireg sukoba

Izraelski ratni kabinet održao je danas sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata, javljaju lokalni mediji. Namera izraelskih vlasti je da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja izraelski Kanal 12, prenosi Rojters.

18.10 Volstrit džornal: Izrael će verovatno već danas odgovoriti na iranski napad

Izrael će brzo odgovoriti na iranski napad, verovatno već danas, piše "Volstrit džurnal", pozivajući se na zapadne zvaničnike. Oni navode da se nadaju da će i Iran i Izrael biti u stanju da se odupru iskušenju dalje eskalacije jer će be strane imati pobedu u dovoljnoj meri da im to omogući da se uzdrže.

17.03 CNN: Izraelska vojska odložila najavljenu ofanzivu na grad Rafa

Izraelska vojska odložila je danas najavljivanu kopnenu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, nakon iranskog napada na Izrael proteklog vikenda, preneo je danas Si-En-En. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno u više navrata tvrdio da je odobrio plan za invaziju na Rafu, a nedavno je rekao da je određen i tačan datum za početak udara. 

profimedia

 

14.31 Kirbi: Drastično povećana količina pomoći koja stiže u Pojas Gaze

Humanitarna pomoć koja stiže u Pojas Gaze u velikoj meri je povećana u poslednjih nekoliko dana, saopštio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da SAD moraju da obezbede da pomoć nastavi da stiže enklavu.

"Pomoć je povećana i to prilično dramatično u samo poslednjih nekoliko dana", rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Prethodno je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom poručio da je neophodna neometana distribucija pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, kao i hitan prekid vatre, dodajući da je sukob u enklavi osnovni uzrok krize na Bliskom istoku.

Turski ministar spoljnih poslova je apelovao na zemlje koje imaju uticaj na Izrael da pošalju "ispravne poruke" kako bi se sprečila dalja eskalacija regionalnih tenzija.

13.21 Borelj: Bliski istok stoji na ivici provalije

Visoki predstavnik EU-a za spoljnu politiku i bezbednost rekao je danas da Bliski istok stoji „na ivici provalije“ i pozvao na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana.

"Mi smo na ivici provalije i moramo da se udaljimo od nje. Moramo da nagazimo kočnice i krenuti unazad", rekao je on za špansku radio stanicu Onda Cero. Borelj navodi da je očekivao odgovor Izraela na vazdušni napad Irana bez presedana, ali se nada da to neće izazvati dalju eskalaciju. On je ocenio da je "možda nekome u interesu" izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih delovanja u Pojasu Gaze.

profimedia

 

12.48 Lapid: Netanjahuova vlada "egzistencijalna pretnja Izraelu"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i njegova vlada "postali su egzistencijalna pretnja Izraelu", izjavio je danas opozicioni lider Jair Lapid, optužujući ih da su uništili izraelsku politiku odvraćanja. Obraćajući se novinarima uoči sastanka frakcije njegove stranke Ješ Atid u Knesetu Lapid je istakao da i prijatelji i neprijatelji Izraela "osećaju slabost" aktuelne vlade.

"Bio sam u Vašingtonu prošle nedelje, na sastancima sa celom administracijom. Oni su šokirani ovom vladom: nedostatkom odgovornosti, nedostatkom profesionalizma, lošim upravljanjem", kaže on, prenosi Tajms of Izrael. Lapid navodi da, dok su Sjedinjene Američke Države potvrdile svoju posvećenost bezbednosti Izraela, Netanjahu nije.

"Sve što je ostalo od 'gospodina Bezbednost' su ruševine od Berija do Kirijat Šmone, nasilje jevrejskih terorista koji su izmakli kontroli i potpuni gubitak izraelskog odvraćanja", dodaje on. 

12.10 Peskov: Rusija poziva države Bliskog istoka na uzdržanost

Rusija je veoma zabrinuta zbog situacije na Bliskom istoku i zalaže se za političko i diplomatsko rešenje, rekao je danas novinarima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog eskalacije tenzija u regionu. Pozivamo sve zemlje u regionu na uzdržanost. Dalja eskalacija nije ni u čijem interesu. Stoga se, naravno, zalažemo da se sve nesuglasice rešavaju samo politički i diplomatski", rekao je portparol Kremlja upitan da prokomentariše situaciju u regionu nakon iranskih udara na izraelsku teritoriju.

Tanjug/AP/Alexander Wilf, Sputnik, Kremlin

 

12.00 Jordan poziva Iran da prestane da dovodi u pitanje stav te zemlje o Izraelu

Iranski ambasador pozvan je danas u Ministartvo spoljnih poslova Jordana zbog, kako je saopštilo jordansko ministarstvo, uvredljivih izjava Teherana o stavu jordanskog rukovodstva prema Izraelu.

"Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je iranskom ambasadoru jasnu poruku da sve uvrede na račun Jordana moraju da prestanu i sumnje u poziciju naše zemlje su neosnovane", rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Al Sadafi, prenosi jordanski TV kanal Al-Mamlakat.

Al-Sadafi je dodao da njegova zemlja čini sve što je moguće da se palestinsko-izraelski sukob reši mirnim putem i da neće dozvoliti da se jordanski narod uvuče u sukob između Tel Aviva i Teherana. Prema njegovim rečima, problem Irana je u Izraelu, a ne u Jordanu.

11.40 EU savetuje aviokompanije da budu oprezne u vazdušnim prostorima Izraela i Irana

Agencija EU za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) poslala je danas mejl aviokompanijama u kojem ih savetuje da budu oprezne u vazdušnom prostoru Izraela i Irana. U mejlu je navedeno da će EASA i Evropska komisija "nastaviti da blisko prate situaciju da bi procenile potencijalni rizik za operatere letelica iz EU i da će biti spremne da delaju u skladu sa okolnostima", prenosi Rojters.

Dosadašnji saveti povodom Izraela uključivali su oprez u izraelskom vazdušnom prostoru i 185 kilometara šire od njega, kao i oprez u okolini Teherana jer "postoji povećani potencijal za pogrešnju procenu i/ili pogrešnu identifikaciju". EASA je takođe navela da su vazdušni prostori svih država koje su bile pod uticajem iranskog napada na izrael 13. aprila (Izrael, Liban, Jordan, Irak i Iran) bili zatvoreni i da "nije bio rizik od preletanja za civilnu avijaciju".

AP

11.35 Italija u stanju maksimalne pripravnosti nakon napada Irana na Izrael

Italija je u stanju maksimalne pripravnosti zbog potencijalne bezbednosne pretnje nakon iranskih napada na Izrael tokom vikenda, a spisak javnih mesta na koje treba posebno obratiti pažnju stalno se ažurira. Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi sazvao je za danas sastanak Nacionalnog komiteta za red i javnu bezbednost, sa policijskim načelnicima i rukovodiocima obaveštajnih agencija, prenosi Ansa.

Pored toga, sednici spoljnopolitičkih odbora Donjeg doma i Senata prisustvovaće ministar spoljnih poslova Antonio Tajani i ministar odbrane Gvido Krozeto. ''Izražavamo našu punu solidarnost i podršku Izraelu i njegovom narodu i ponovo potvrđujemo našu posvećenost njegovoj bezbednosti. Iran je svojim akcijama dodatno zakoračio ka destabilizaciji regiona i rizikuje da izazove nekontrolisanu regionalnu eskalaciju'', saopšteno je iz italijanskog predstavništva pri forumu zemalja G7.

11.25 Raisi: Moćna operacija Irana odgovor na agresivne akcije Izraela

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pohvalio je diplomatski i vojni sektor u zemlji za interakciju i koordinaciju u sprovođenju nedavne uzvratne operacije protiv, kako je naveo, "vojnih ciljeva izraelskog režima na okupiranim teritorijama".

Office of the Iranian Presidency via AP

 

"Moćna, istorijska i pobednička operacija iranskih oružanih snaga je odgovor na agresivne akcije cionističkog režima protiv konzularnog odeljenja iranske ambasade u Siriji. Islamska Republika Iran je na vrhuncu svoje moći i veličine, a ovim ponosnim činom, pored ispunjenja obećanja o kažnjavanju neprijatelja i agresora, dirnuta su srca naroda sveta, islamskog naroda i potlačenog naroda Palestine“, rekao je Raisi na sednici vlade, prenosi agencija Tasnim.

11.00 Berbok: Pobedu Izraela nad Iranom moramo ostvariti diplomatskim sredstvima

Izraelska ''odbrambena pobeda'' nad Iranom mora biti obezbeđena diplomatskim sredstvima i sve strane moraju raditi na sprečavanju eskalacije sukoba u regionu, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

''Izrael ima uspešnu odbranu zahvaljujući snažnoj protivvazdušnoj odbrani i naporima SAD, Britanije i arapskih država. Moramo sprečiti dalje eskalacije u regionu'', rekla je Berbok, a prenosi Rojters.

10.48 Desetine vazdušnih udara na Pojas Gaze

Izrael je izvršio nekoliko desetina vazdušnih udara na Pojas Gaze tokom noći, saopštila je danas palestinska organizacija Hamas. Iz Izraela je poručeno da ga iranski napadi u subotu uveče neće odvratiti od rata u Gazi, navodi AFP. Iran je upotrebio više od 300 bespilotnih letelica i raketa u napadu na Izrael, čija vojska tvrdi da je većina oborena pre nego što se približila ciljevima. 

09.45 Velika Britanija: Razmotrićemo nove sankcije protiv Irana zbog napada na Izrael

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da će Velika Britanija razmotriti nove sankcije protiv Irana zbog napada na Izrael.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Da, apsolutno", rekao je Kameron za Bi-Bi-Si na pitanje o mogućnim sankcijama, prenosi Rojters.

 "Već imamo 400 sankcija protiv Irana. Uveli smo nove krajem prošle godine, koje se pokazuju kao veoma delotvorne", naveo je Kameron.

Sankcijama je pogođena i Iranska revolucionarna garda. Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.

09.40 Izrael ponovo otvara škole nakon vazdušnog napada Irana

Širom Izraela danas bi ponovo trebalo da se otvore škole, koje su zatvorene nakon napada Irana dronovima i raketama u noći između subote i nedelje.

"Nakon procene situacije doneta je odluka da se otvore obrazovne aktivnosti širom Izraela. U oblastima na severu (na granici sa Libanom) i zajednicama u blizini Pojasa Gaze, obrazovne aktivnosti će se nastaviti uz ograničenja“, navedeno je u saopštenju vojske.

Dodaje da će u većini mesta biti ukinuta i ograničenja za velika okupljanja, prenosi Al Arabija.

09.38 Makron: Moramo izbeći eskalaciju na Bliskom istoku

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će Francuska učiniti sve što može da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana na Bliskom istoku.

"Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije. Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje sukoba", rekao je Makron za BFM TV i pozvao Izrael da pokaže uzdržanost u bilo kakvom odgovoru.

Tanjug/AP/Omar Havana

 

Makron bi danas trebalo da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, prenosi izraelski portal Inet. 

09.17 Vojska SAD presrela 80 dronova i 6 raketa lansiranih iz Irana i Jemena na Izrael

Američke snage uz podršku razarača Evropske komande SAD uništile su više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila usmerenih na Izrael iz Irana i Jemena u noći između subote i nedelje, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM). CENTCOM je u objavi na mreži X ponovio podršku Izraelu u odbrani od "opasnih akcija Irana".

"Nastavićemo da radimo sa svim našim regionalnim partnerima na povećanju regionalne bezbednosti", saopštila je američka vojska.

08.34 Nebenzja: Rusija ne zna za bilo kakav dokument Saveta bezbednosti UN o Iranu

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da nije upoznat da Savet bezbednosti UN priprema bilo kakav dokument o Iranu u vezi sa napadom Teherana na izraelske vojne objekte.

"Trenutno mi nije poznato ništa slično", rekao je on novinarima posle sastanka Saveta bezbednosti UN koji je održan nakon napada Irana na izraelske vojne objekte, prenosi TASS.

Stalna predstavnica Malte pri UN Vanesa Frejzer izjavila je da je do sada samo jedna zemlja izrazila želju da pripremi dokument o Iranu.

Nebenzja je ranije izjavio da su određene zapadne zemlje sprečile Savet bezbednosti da usvoji nacrt izjave za štampu koju je pripremila Rusija, a u kojoj se osuđuje izraelski napad na iranski konzulat u Siriji.

profimedia

 

08.03 Dopisnica BBC: Posle višesatnog razmatranja, Izrael nije odlučio kako da odgovori

U Izraelu su škole bile zatvorene za decu i javna okupljanja ograničena kao mera predostrožnosti neposredno uoči iranskog lansiranja više od 300 projektila i dronova. Ublažavanje ograničenja odražava stav vojske da je pretnja od novog talasa napada prošla.

"Posle tri sata razmatranja, izraelski ratni kabinet juče nije doneo odluku o tome kako da odgovori na iranske napade. Rečeno je da su za odmazdu, ali su bili podeljeni oko toga kada i kojih razmera treba da bude. Navodi se da je izraelska vojska pripremala opcije. Izrael je saopštio da su svi napadni dronovi i krstareće rakete koje je lansirao Iran oboreni van njegovog vazdušnog prostora uz pomoć njegovih saveznika, uključujući SAD i Veliku Britaniju", navela je dopisnica BBC Jolanda Knel.

Navodi i da je Iran insistirao da je dao susednim zemljama, i SAD, 72 sata obaveštenje o svom planu za pokretanje napada.

"Međutim, SAD i Izrael osporavaju tajming i kažu da je cilj bio nanošenje značajne štete, uključujući ključnu izraelsku vazdušnu bazu", navela je.

07.10 Blinken razgovarao sa Kameronom i Berbok o napadu Irana na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o napadu Irana na Izrael. Troje zvaničnika su se saglasili oko "važnosti najoštrije osude ovih napada i sprečavanja dalje eskalacije u regionu", saopšteno je iz Stejt departmenta. Blinken je u razgovoru ponovo potvrdio "gvozdenu posvećenost sigurnosti Izraela", kao i da će SAD nastaviti da čine sve da "zaštite svoje ljude".

06.55 Održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš. 

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, File

 

06.41 Hamnei: Jerusalim će biti muslimanski, slavićemo oslobođenje Palestine

Jerusalim će biti u rukama muslimana i ceo muslimanski svet će slaviti oslobođenje Palestine, saopštio je iranski vođa ajatolah Ali Hamnei na platformi X.

Vrhovni vođa Islamske republike napisao je objavu na hebrejskom i na mreži X dodao snimak iranskih dronova kako lete iznad Hramovne gore u Jerusalimu, tokom sinoćnjeg napada ove zemlje na Izrael.

06.29 Raisi: Nezapamćena lekcija Izraelu

Iranski predsednik Ebrahim Raisi ocenio je da su ratnici Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) dali "cionističkom režimu nezaboravnu lekciju" operacijom lansiranja dronova i raketa, javlja iranska agencija IRNA.

"Sinoć su vaša revnosna i hrabra deca u IRGC, uz saradnju i koordinaciju svih odbrambenih i političkih sektora zemlje, okrenula novu stranicu u istoriji iranske vlasti i održala lekciju cionističkom neprijatelju", naveo je Raisi u saopštenju. Opširnije o njegovim porukama pročitajte OVDE.

06.15 Lideri G7: Nekontrolisana eskalacija mora da se izbegne

Lideri G7 su tokom samita jednoglasno osudili napad Irana na Izrael, koji se dogodio tokom prethodne noći. U saopštenju su poručili da će raditi na stabilizaciji situacije na Bliskom istoku i izrazili posvećenost bezbednosti Izraela, kao i solidarnost i podršku narodu te zemlje, prenosi Ansa.

"Iran je svojim akcijma dodatno zakoračio ka destabilizaciji regiona i rizikuje da izazove nekontrolisanu eskalaciju u regionu. Ovo mora da se izbegne", navodi se u saopštenju koje je izdala Italija, predsedavajuća zemlja G7. 

06.06 IDF: Oborena neprijateljska meta potencijalno lansirana iz Jemena

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je "sumnjiva vazdušna meta", za koju se smatra da je lansirana iz Jemena, oborena u južnom gradu Eilat, uz pomoć dela protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola, poznatog kao C-kupola.

Cilj je ušao u vazdušni prostor Izraela iz pravca Crvenog mora, a vojska ga je pratila sve dok ga nije uspešno oborila jedna od mornaričkih korveta klase 6 Sa'ar, navodi IDF.

Izraelska vojska je dodala da se sirene u Eilatu nisu oglasile, kao i da nije postojala pretnja po civile, prenosi Tajms of Izrael. 

Komentari (0)

Svet