Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sjedinjene Države stavile veto na prijem Palestine u UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, FoNet, Guardian

18/04/2024

-

08:26

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sjedinjene Države stavile veto na prijem Palestine u UN
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Sjedinjene Države stavile veto na prijem Palestine u UN - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je pet dana od napada Irana na Izrael, a i dalje je neizvesno da li će doći do eskalacije sukoba dve zemlje. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je poručio da će, uprkos porukama međunarodne zajednice da se suzdrži od napada na Iran, Izrael sam donositi odluke o daljem razvoju događaja. S druge strane, predsednik Irana Ebrahim Raisi, poručio je da naredna uzvratna iranska operacija protiv Izraela neće biti "ograničena". Istvremeno, ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 sastali su se u italijanskom odmaralištu Kapri, a na dnevnom redu su pozivi na uvođenje novih sankcija Iranu. Primirja nema ni na vidiku u Gazi, nakon što je premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman Al Tani izjavio da su pregovori između Izraela i Hamasa o prekidu vatre i oslobađanju talaca u "delikatnoj fazi".

Ključni događaji: 

  • Iran preti masovnim odgovorom ako Izrael pokrene i najmanji napad
  • Netanjahu poručio Britaniji i Nemačkoj: Izrael će sam donositi svoje odluke
  • Hezbolah u napadu na sever Izraela ranio 14 vojnika
  • Katar: Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre su u delikatnoj fazi
  • Šefovi diplomatija G7 na Kapriju razmatraju uvođenje novih sankcija Iranu

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.48 SAD stavile veto na prijem Palestine u UN

SAD su stavile veto na narcrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da "država Palestina bude primljena u članstvo u Ujedinjenim nacijama". Britanija i Švajcarska bile su uzdržane, a preostalih 12 članova glasalo je "za".

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv. U slučaju da je Savet bezbednosti usvojio rezoluciju, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN kako bi postala punopravna članica.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

23.22 Mediji:Netanijahu poručio Berbok da Izraelci nisu nacisti i da nema gladi u Gazi

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je u toku razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze navodno optužila Izrael da je izazvao krizu gladi u palestinskoj enklavi, na šta je Netanijahu navodno odgovorio: "Mi nismo nacisti'', javlja izraelski Kanal 13.

Kanal 13 izveštava da je Netanijahu, kada je nemačka šefica diplomatije ponudila da pokaže njemu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru fotografije gladne dece u Gazi, odgovorio da postoje slike pijaca i plaža u Pojasu Gaze i da tamo ''nema gladi'', prenosi Tajms of Izrael.

22.58 Kralj Jordana tražio od Bajdena da Izrael ne koristi jordanski vazdušni prostor

Jordanski kralj Abdulah II zatražio je danas od američkog predsednika Džozefa Bajdena da apeluje na Izrael da ne koristi vazdušni prostor iznad Jordana za napade na Iran, preneo je danas Tajms of izrael pozivajući se na neimenovane izvore.

AP Photo/Andrew Harnik

 

Iako je malo verovatno da bi Jordan upotrebio svoj sistem PVO da obori izraelske dronove, projektile ili avione koji bi prošli kroz njegov vazdušni prostor, u Amanu strahuju da bi upotreba vazdušnog prostora učinila Jordan metom eventualnog uzvratnog napada Irana.

22.54  SB UN večeras odlučuje o statusu Palestine, Vašington najavio veto

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, a očekuje se da rasprava o ovom pitanju započne 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 21 čas po centralnoevropskom vremenu.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Ukoliko bi dobila podršku Saveta bezbednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel potvrdio je da će Vašington staviti veto prilikom večerašnjeg glasanja u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija o aplikaciji Palestine za prijem u punopravno članstvo Svetske organizacije.

22.20 Nebenzja: SB UN za SAD ''prepreka'' da pomognu Izraelu da počisti Gazu

Sjedinjene Američke Države posmatraju SB UN kao prepreku na putu Vašingtona da pruži Izraelu potpunu slobodu da očisti Pojas Gaze, rekao je stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja na sastanku tog tela o situaciji na Bliskom istoku.

profimedia

 

''Američke kolege nisu pokušavale da sakriju da na Savet bezbednosti gledaju kao na opstrukciju koja ne bi trebalo da staje na put njihovoj efikasnoj diplomatiji na terenu, odnosno da svom glavnom bliskoistočnom savezniku pruže potpunu slobodu da počisti enklavu“, poručio je Nebenzja.

21.34 WAFA: Izraelska vojska upala u kamp na Z. obali, teže povređen Palestinac

Izraelske snage večeras su upale u grad Tulkarm na okupiranoj Zapadnoj obali i izvršile raciju u izbegličkom kampu Nur Šams, istočno od Tulkarma, a tom prilikom teže je povređen palestinski mladić, rekli su lokalni izvori za palestinsku agenciju WAFA.

Izraelska vojska ušla je u grad kroz zapadni ulaz, uz pratnju dva buldožera, a zatim zatvorila sve ulaze u Nur Šams, kao i glavne puteve koji vode do njega, kako navodi WAFA.

21.13 Iran: Ukoliko Izrael pokrene vojnu akciju protiv Irana, upotrebićemo silu

Izrael mora da bude primoran da prekine svaku vojnu akciju protiv interesa Irana, a u suprotnom će Tel Aviv snositi posledice, poručio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan na sednici SB UN.

''U slučaju bilo kakve upotrebe sile od strane izraelskog režima i narušavanja našeg suvereniteta, Islamska Republika Iran neće nimalo oklevati da potvrdi svoja fundametalna prava da da odlučan i ispravan odgovor kako bi režim zažalio zbog svojih postupaka'', upozorio je Amir-Abdolahijan, prenosi Tajms of Izrael.

20.50 Izraelski mediji: Zabrinutost oko mogućeg naloga MKS-a za hapšenje Netanijahua

U Izraelu raste zabrinutost zbog mogućnosti da Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izda naloge za hapšenje premijera Benjamina Netanijahua i drugih izraelskih političkih i vojnih lidera zbog navodnih kršenja međunarodnog prava u Gazi, javlja izraelski Kanal 12.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

U izveštaju ovog kanala se navodi da su tri ministra i nekoliko vladinih pravnih stručnjaka održali u utorak ''hitnu raspravu“ u kabinetu premijera o tome kako da se odbrane od, kako navodi Tajms of Izrael, neminovnog izdavanja takvih naloga za hapšenje.

20.28 Grupa NVO šalje dva broda pomoći u Gazu u cilju prekida pomorske blokade

Međunarodna grupa nevladinih organizacija, predvođena turskom Fondacijom za humanitarnu pomoć IHH, poslaće dva broda pomoći u Pojas Gaze, čime će pokušati da prekinu pomorsku blokadu, 14 godina nakon što su izraelske snage izvršile raciju na brodu koji je imao istu misiju i ubile 10 ljudi, izazvavši tenzije između Ankare i Tel Aviva.

Na brodu ''Mavi Marmara'' 2010. godine bila je i palestinsko-američka aktivistkinja i advokat za ljudska prava Huvajida Araf, koja će se pridužiti i novom pokušaju probijanja blokade.

19.34 Od početka rata u Gazi ubijeno više od 13.800 dece

Više od 13.800 dece ubijeno je u Gazi od početka rata, saopštila je danas izvršna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Ketrin Rasel.

"Pored toga, na hiljade dece je povređeno, a hiljade su na ivici gladi“, rekla je Rasel na konferenciji za novinare u Njujorku, prenosi CNN.

profimedia

 

U posebnom saopštenju, Komitet UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena naveo je da "na svakih 10 minuta u Gazi jedno dete bude ubijeno ili povređeno" i da je više od 10.000 žena ubijeno u Gazi od početka rata, a 19.000 dece ostalo je bez roditelja.

18.39 Iran poziva Zapad da odustane od politike dvostrukih standarda prema terorizmu

Sekretar iranskog Visokog saveta za ljudska prava Kazem Garibabadi pozvao je danas Sjedinjene Američke Države i zapadne zemlje da odbace "diskriminatornu politiku dvostrukih standarda prema terorizmu".

"Iran, Irak i Sirija su žrtve terorizma i terorističkih akata. U međuvremenu, neprijatelji i globalna arogancija su bili neuspešni u svojim planovima", naglasio je Garibabadi na sastanku sa predsednikom sirijskog parlamenta Hamudom Sabahom, prenosi agencija Irna.

18.27 Lider Huta: Proširili smo operacije na Indijski okean

Lider jemenskih Huta Abdul Malik Al-Huti saopštio je danas da je ta militantna grupa izvela operacije u Indijskom okeanu i prema južnom delu Izraela. U televizijskom obraćanju, vođa militantne grupe je saopštio da su u roku od dve nedelje Huti pokrenuli 14 operacija u Crvenom moru, Adenskom zalivu, moreuzu Bab al-Mandeb i Indijskom okeanu.

Tanjug/Houthi Media Center via AP

 

Objasnio je da ne postoji opasnost za pomorski saobraćaj koji se odnosi na brodove povezane sa evropskim zemljama koji ne idu u Izrael, prenosi Rojters.

18.00 Sirijski predstavnik u UN pozvao na obnovu finansiranja UNRWA

Stalni predstavnik Sirije pri Ujedinjenim nacijama, ambasador Kusaj al-Dahak ponovio je poziv Sirije zemljama donatorima koje su obustavile finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) da preinače odluku i nastave da pružaju podršku palestinskom narodu.

16.12 SAD i Britanija uvele nove sankcije Iranu zbog napada na Izrael

SAD i Velika Britanija su uvele danas nove sankcije protiv Irana nakon što je ta zemlja u subotu napala Izrael dronovima i raketama.

Američko ministarstvo finansija navelo je da su SAD uvele sankcije protiv 16 pojedinaca i dva preduzeća koji su omogućili proizvodnju iranskih dronova, uključujući tipove motora koji pokreću dronove "šahid" koji su korišćeni u napadu na Izrael 13. aprila.

Britanija je saopštila da je uvela sankcije protiv nekoliko iranskih vojnih organizacija, pojedinaca i subjekata uključenih u iransku industriju bespilotnih letelica i balističkih raketa.

Lideri EU su u sredu odlučili da pojačaju sankcije prema Iranu nakon napada Teherana na Izrael. Iran kaže da je izveo napad 13. aprila na Izrael u znak odmazde zbog izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

15.55 Rojters: SB UN će danas glasati o kandidaturi Palestine za članstvo u UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomate. Glasanje bi trebalo da bude održano u 17 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 23 časa po srednjoevropskom vremenu, navodi agencija.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, kao saveznik Izraela, uložiti veto, a Indonezija i Kina već su saopštile da će podržati punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama. Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv. Ukoliko bi, kojim slučajem, dobila podršku Saveta bezbednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

14.15 Komandant Iranske revolucionarne garde (IRG): Iran bi mogao da preispita svoju nuklearnu doktrinu

Iran bi mogao da preispita svoju "nuklearnu doktrinu" usled izraelskih pretnji, izjavio je danas Ahmad Hagtalab, komandant Iranske revolucionarne garde zadužen za nuklearnu bezbednost.

"Preispitivanje naše nuklearne doktrine i politike... koje su prethodno saopštene, je potpuno moguće", rekao je Hagtalab, javila je poluzvanična agencija Tasnim, preneo je Reuters.

AP/Vahid Salemi

 

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima poslednju reč kada je u pitanju nuklearni program Teherana.

Hamnei je više puta govorio da Teheran nikada nije težio izgradnji ili upotrebi nuklearnog oružja, što njegova religija i zabranjuje.

14.04 Gotovo 34.000 Palestinaca ubijeno u napadima Izraela u Pojasu Gaze od 7. oktobra

Najmanje 33.970 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra, a 76.770 je ranjeno, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas.

U saopštenju se navodi da je najmanje 71 Palestinac poginuo, a da je 106 njih ranjeno za protekla 24 sata. Broj poginulih Palestinaca je verovatno daleko veći jer je na hiljade tela zatrpano u ruševinama zgrada srušenih u izraelskim napadima, prenela je "Al Jazeera".

 

12.49 Iranska ambasada u Londonu upozorila G7 da ne donose nekonstruktivne odluke

Iranska ambasada u Londonu upozorila je Grupu sedam razvijenih zemalja, poznatih kao G7, da ne donose "nekonstruktivne odluke" o Iranu.Ambasada je objavila saopštenje juče kada su ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, Kanade i Japana započeli trodnevne razgovore na italijanskom ostrvu Kapri, prenela je Irna.

Iranska ambasada je objavila saopštenje u trenutku kada postoje izveštaji o tome da zemlje G7 razmatraju mogućnost da uvedu sankcije Iranu zbog njegovog napada na Izrael tokom vikenda. Donošenje nekonstruktivnih odluka u vezi sa Iranom moglo bi eskalirati tenzije u regionu i svetu, navela je ambasada Irana u Londonu.

 

10.08 Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile dva pripadnika grupe Hezbolah

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su u vazdušnim napadima ubijena dva pripadnika militantne grupe Hezbolah i pogođena zgrada te grupe na jugu Libana.

Hezbolah je potvrdio da su u selu Kafr Kila ubijena dva njegova pripadnika, prenosi Tajms of Izrael.

TanjugAP/Osamah Abdulrahman

 

U Kiamu, selu na jugu Libana, izraelske snage su bombardovale dve zgrade koje koristi Hezbolah i druge infrastrukturne objekte, navodi IDF.

Izrael i grupa Hezbolah u Libanu oko šest meseci razmenjuju vatru, dok izrael vodi rat protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi.

09.45 Vang: Podržati rezoluciju UN o Gazi

Šef kineske diplomatije Vang Ji pozvao je danas učesnike sukoba u Pojasu Gaze da ispolje uzdržanost i ocenio da bi Vašington trebalo da podrži rezoluciju Ujednjenih nacija o prekidu vatre u Gazi.

Vang je u Džakarti izjavio da je sa ministarkom spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi izrazio ogorčenje zbog humanitarne katastrofe izazvane palestinsko – izraelskim sukobom.

profimedia

 

Složili smo se da rezolucija Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre mora biti primenjena u potpunosti, bez ikakvih uslova, rekao je Vang. On je pozvao Vašington da “sluša međunarodnu zajednicu” povodom mogućnosti eskalacije sukoba na Bliskom Istoku, javlja "Reuters".

08.55 Times of Israel: SAD prihvatile operaciju u Rafi pod uslovom da Izrael ne napadne Iran

Sjedinjenje Američke Države prihvatile su plan Izraela za kopnenu operaciju u južnoj Gazi u gradu Rafa u zamenu za nesprovođenje velikog napada na Iran, prenosi "Times of Israel" pozivajući se na neimenovanog egipatskog zvaničnika.

"Američka administracija pokazala je prihvatanje plana koji je prethodno predstavila okupaciona vlada u vezi sa vojnom operacijom u Rafi, u zamenu za nesprovođenje velikog napada na Iran", rekao je neimenovani egipatski zvaničnik za katarski medij "Al-Araby Al-Jadeed".

profimedia

 

On je dodao da se Egipat priprema za moguće posledice invazije na Rafu, gde se, kako navodi izraelski medij, smatra da se nalaze četiri bataljona palestinske militantne grupe Hamas i preko milion civila koji su tu izbegli iz drugih delova Pojasa Gaze, a sumnja se da se tu nalaze i vođe Hamasa i izraelski taoci.

Izraelski javni servis "Kan" preneo je juče, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika, da je premijer Izraela Benjamin Netanjahu promenio plan za odgovor na napad Irana posle razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. Neimenovani izraelski zvaničnik je pojasnio da će se odgovor Izraela desiti, ali da će biti drugačiji od planiranog.

07.44 Evropski savet osudio napad Irana na Izrael

Evropski savet, izvršno telo Evropske unije unije, osudio je na vanrednom dvodnevnom samitu u Briselu nedavni napad Irana na Izrael najavljujući dalje sankcije Teheranu i istakao potrebu da se ubrza i intenzivira neophodna vojna pomoć Ukrajini.

U usvojenim zaključcima o Ukrajini, Bliskom istoku i Turskoj, Evropski savet je osudio nedavni napad Irana na Izrael, naglašavajući podršku za izraelsku bezbednost i najavljujući dalje sankcije protiv Irana, naročito u vezi sa dronovima i raketama.

"Evropski savet poziva Iran i njegove saveznike da prekinu sve napade i poziva sve strane da pokažu izuzetnu uzdržanost i da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi podigle tenzije", navodi se u saopštenju. Takođe, Evropski savet ponovio je podršku "Ukrajini, njenom narodu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu" i osudio "nastavljene vazdušne i raketne napade Rusije na ukrajinske civile".

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

 

06.49 Reuters: SB UN u petak glasa o članstvu Palestine u UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da u petak glasa o palestinskom zahtevu za punopravno članstvo u UN, saopštile su diplomate, piše "Reuters". Očekuje se da će Sjedinjene Države, kao izraelski savetnik, blokirati glasanje jer bi takva odluka efikasno priznala palestinsku državu.

Tanjug/AP/Seth Wenig

 

06.25 Netanjahu poručio Britaniji i Nemačkoj: Izrael će sam donositi svoje odluke

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će Izrael sam donositi svoje odluke. "Oni svi imaju razne predloge i savete. Ja to cenim. Ali želim da bude jasno - mi ćemo naše odluke donositi sami i izraelska država će učiniti sve što je neophodno da se odbrani", rekao je Netanijahu posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke, prenosi "Guardian".

06.11 Šefovi diplomatija G7 na Kapriju razmatraju uvođenje novih sankcija Iranu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 sastali su se u italijanskom odmaralištu Kapri, a na dnevnom redu su pozivi na uvođenje novih sankcija prema Iranu zbog njegovog napada na Izrael, kao i veća pomoć Ukrajini.

Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko

 

Nakon sastanka, lideri G7 su uputili poziv Izraelu da bude uzdržan nakon iranskog napada tokom vikenda, preneo je AP.

06.00 Hezbolah u napadu na sever Izraela ranio 14 vojnika

Najmanje 14 izraelskih vojnika je ranjeno, od kojih je šestoro u težem stanju, u napadu libanskog Hezbolaha na vojni objekat na severu Izraela, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Hezbolah je potvrdio da je lansirao rakete i dronove na vojni objekat na severu Izraela, a IDF je saopštio i da su izraelske snage posle napada "pogodile izvor vatre" u selu Arab Al Aramše, prenosi "Reuters". 

Komentari (0)

Svet