Fokus

Istorijskim suđenjem Donaldu Trampu otvorena Pandorina kutija: Kako će se procesi odraziti na predsedničku kampanju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2024

-

13:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Njujorku je u toku suđenje bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu - prvo jednom američkom predsedniku u istoriji po optužnici za krivično delo. Tramp se tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta tako što je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi. On je sve optužbe negirao i ocenio ih kao politički motivisane.

Optužnica koju je podigao tužilac Alvin Brag u 34 tačke tereti Donalda Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata i prva je optužnica za krivično delo protiv jednog američkog predsednika. Tužilaštvo navodi da je Tramp zapravo falsifikovanjem ovih dokumenata želeo da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016. godine, odnosno da umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera.

"Pravimo veliku predstavu za Njujork. I za druge gradove. Ali volim ovaj grad. Stanje u Njujorku se pogoršalo u poslednje tri-četiri godine, i mi ćemo to rešiti. Kandidovanjem za predsednika činim veliku stvar za Njujork", rekao je Donald Tramp.

Njujorški sud je tek posle nekoliko dana uspeo da odredi 12 porotnika koji će dati konačan sud povodom optužbe protiv Trampa. Više od 100 ljudi konkurisalo je za članove porote, a njih 50 je reklo da ne mogu da garantuju nepristrasnost prema republikanskom kandidatu. 

Takođe, tužilac Džošua Stejnglas zatražio je od sudije Huana Merčana da kazni Trampa sa 3.000 dolara zbog objave na društvenim mrežama o ključnim svedocima.

Tanjug/AP/Jabin Botsford/The Washington Post

 

"Donald Tramp je pretrpeo još jedan neuspeh. Tužioci obično dele sa odbranom informacije o tome ko će im biti svedoci. Ali pošto je Donald Tramp na društvenim mrežama kritikovao razne svedoke i ljude povezane sa njegovim slučajem, tužilaštvo je reklo da to neće učiniti ovoga puta. Neće davati Trampu informacije o tome ko će biti svedok", naveo je Majk Sisak iz agencije AP.

Prethodno su Trampovi pravni zastupnici pokušali da sklone sudiju Huana Merčana iz procesa tvrdeći da rad njegove ćerke za političku konsultantnsku firmu s demokratskim klijentima predstavlja sukob interesa.

"Istraživanje pokazuje da oko jedne trećine odraslih Amerikanaca misli da je Tramp uradio nešto nezakonito s novcem. Tri od 10 Amerinakaca misli da je uradio nešto neetično, ali ne nezakonito. A 14 odsto misli da nije učinio ništa loše", navela je Amelija Tompson Deveno iz AP-a.

Suđenje je, shodno očekivanju, privuklo pažnju javnosti. A u jeku sudskog procesa Tramp je dobio podršku od bivše premijerke Velike Britanije Liz Tras koja je rekla da on mora biti taj koji će se nakon izbora naći u Beloj kući.

"Otvorena Pandorina kutija"

Stevan Nedeljković s Fakulteta političkih nauka je rekao za Euronews Srbija, komentarišući proces koji se vodi protiv Donalda Trampa, da je sve što ima veze s njim na neki način istorijsko jer je reč o osobi koja igra po granicama prava, političke korektnosti i ustava.

Kako je naveo Nedeljković, ako imamo četiri suđenja protiv Trampa, i ako se svemu tome pridoda da je on neko ko ima solidne šanse da pobedi na američkim predsedničkim izborima, onda je to stvar koja otvara Pandorinu kutiju i čitav niz novih izazova.

"U ovom trenutku teško je predvideti kakvi će biti ishodi. Ali sama činjenica da imate toliko optužnica protiv nekoga ko je bivši predsednik i aktuelni kandidat za predsednika nije dobar znak za demokratiju kao što su SAD", naveo je Nedeljković.

Tanjug/AP/Jabin Botsford/The Washington Post

 

Upitan o teškoćama prilikom izbora porotnika, jer su mnogi govorili da ne mogu biti nepristrasni prema Trampu, Nedeljković je rekao da je u zemlji koja ima 325 miliona stanovnika moguće pronaći one koji jesu nepristrasni, ali ističe da je činjenica da je situacija ekstremno polarizovana. 

Kako dodaje, kada se pogledaju istraživanja javnog mnjenja koja se vrše u pogledu samih optužnica protiv Trampa, vidi se dubinski nivo polarizacije, a to je nešto što govori o dubinskoj polarizaciji  u zemlji.

Takođe, procesi  protiv Trampa predstavljaju izazove i za američki pravosudni sistem, a Nedeljković napominje da oni prvo pokazuju da taj sistem ima neku vrstu snage jer čak i neko ko je bivši predsednik može da bude suočen sa kriminalnim optužbama.

Međutim, napominje da to takođe pokazuje da ni američki pravosudni sistem nije imun na političke uticaje i da se sad stavlja veliki teret na sve buduće slučajeve u SAD protiv bilo kog Trampovog političkog oponenta ili protiv nekoga ko dolazi iz Republikanske partije.

Na pitanje kako će ovi slučajevi uticati na Trampovu kampanju, Stevan Nedeljković je rekao da Tramp dobija ono što želi, jer, iako će provesti više vremena u sudnicama, što u jednu ruku jeste ograničavajući faktor, na taj način dobija platformu da dopre do građana SAD, a to je ono što mu u ovom trenutku treba.

"Trampu po pravilu najbolje ide kad je u centru ili središtu pažnje. U takvim situacijama se on najbolje snalazi", zaključio je Nedeljković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet