Fokus

Abas: Veto Vašingtona na prijem Palestine u UN neodgovoran, razočaravajući, za žaljenje i sramotu

Komentari

Autor: Fonet

20/04/2024

-

20:26

Abas: Veto Vašingtona na prijem Palestine u UN neodgovoran, razočaravajući, za žaljenje i sramotu
Mahmud Abas - Copyright Tanjug/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Palestine Mahmud Abas izjavio je danas da američki veto na rezoluciju Saveta bezbednosti, kojom je bio preporučen prijem Palestine u Ujedinjene nacije, predstavlja očiglednu agresiju na prava, istoriju, zemlju i svetinje palestinskog naroda, dovodeći u pitanje volju međunarodne zajednice.

Abas je u intervjuu palestinskoj agenciji "WAFA" istakao da je taj potez Vašingtona neogovoran, razočaravajući, za žaljenje i sramotu.

Dok se svet slaže oko primene međunarodnog prava i podržava palestinska prava, Amerika nastavlja da podržava okupaciju, odbijajući da primora Izrael da prekine svoj genocidni rat. Ona obezbeđuje Izraelu oružje i sredstva koja ubijaju našu decu i uništavaju naše domove, a protiv nas je u svim međunarodnim forumima i ostaje na pozicijama koje ne služe bezbednosti i stabilnosti u regionu, kazao je Abas.

On je istakao da su Sjedinjene Države prekršile sve međunarodne zakone i odustale od svih obećanja u vezi sa rešenjem dve države i postizanjem mira u regionu.

Abas je poručio da SAD moraju da shvate da se Bliski istok neće stabilizovati bez pravednog rešenja palestinskog pitanja, ističući da je "Jerusalem sa svojim islamskim i hrišćanskim svetinjama crvena linija koju niko ne može da pređe”.

Prema njegovim rečima, palestinsko rukovodstvo će razviti novu strategiju za zaštitu palestinskih nacionalnih interesa i slediće svoju agendu, a ne američku viziju.

Palestina neće ostati talac politika koje su dokazale svoj neuspeh, sa kojima se ne slaže niko u svetu, a naše rekovodsto će preispitati bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama, kako bi osiguralo zaštitu interesa našeg naroda i naših prava, poručio je Abas.

Ukazao je da su neprijateljski stavovi koje je zauzela američka administracija izazvali bes bez presedana među palestinskim narodom, potencijalno gurajući region ka daljoj nestabilnosti, haosu i terorizmu.

Palestinska stvar je nepromenljiva i nepopustljiva. Žrtve, strpljenje i otpornost palestinskog naroda na njihovoj zemlji i njihova nesalomiva volja osujetiće sve politike koje podržava Amerika. Sve zavere će se srušiti pred stvarnošću i moći Jerusalima, kazao je Abas. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet