Fokus

"Perionica za dezinformacije": Fejsbuk zatvorio mrežu naloga ruskih antivaksera

Komentari

Autor: Tanjug

10/08/2021

-

23:07

"Perionica za dezinformacije": Fejsbuk zatvorio mrežu naloga ruskih antivaksera
"Perionica za dezinformacije": Fejsbuk zatvorio mrežu naloga ruskih antivaksera - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Fejsbuk zatvorila je mrežu naloga iz Rusije povezanih sa marketinškom firmom koja je angažovala uticajne ljude da objavljuju sadržaje protiv vakcinacije.

Iz sedišta kompanije je saopšteno da je zbog kršenja politike Fejbuka protiv stranog uplitanja zabranjeno korišćenje naloga povezanih sa Fekzom, podružnicom marketinške firme AdNov iz Velike Britanije koja je primarno poslovala iz Rusije, prenosi Rojters.

U saopštenju Fejsbuk navodi da je firma AdNov koristila svoje platforme prvenstveno za uticaj na korisnike u Indiji, Latinskoj Americi i u manjoj meri u SAD.

Istražitelji Fejsbuka nazvali su kampanju "perionicom za dezinformacije", jer su na forumima kao što su Redit, Medium i Čejndž objavljivani sadržaji koji obmanjuju javnost i koristeći lažne naloge na platformama poput Facebooka i Instagrama plasirali svoje neistine.

Naime, poslednjih meseci pijavile su se na društvenim mrežama teorije zavere o korona virusu i vakcinama, a administracija predsednika Bajdena kritikovala je velike tehnološke kompanije poput Fejsbuka zbog toga što omogućavaju širenje laži o vakcinama i tako otežavaju borbu protiv pandemije.

Komentari (0)

Svet