Fokus

Aktivisti za digitalna prava optužuju: Meta daje Izraelu korisničke podatke pomoću kojih ubijaju Palestince

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

22:57

Aktivisti za digitalna prava optužuju: Meta daje Izraelu korisničke podatke pomoću kojih ubijaju Palestince
Tanjug/AP/Thibault Camus - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Aktivistička grupa za digitalna prava Palestinaca ''Sada Social'' danas je pozvala na istraživanje američke kompanije Meta zbog navodnog curenja korisničkih podataka Izraelu, koje je Tel Aviv, kroz AI sistem navođenja ''Lavanda'', koristio da ubija Palestince.

''Lavanda“ (Lavand) je platforma za veštačku inteligenciju koju koristi izraelska vojska u svrhu izvođenja vazdušnih napada na pojedince koji se nalaze unutar Pojasa Gaze. 

Ovaj AI sistem identifikuje ciljane pojedince, tako izraelska vojska izvodi vazdušne napade kada su oni kod kuće sa svojim porodicama, navodi se na sajtu grupe.

Izraelski sistem ''Lavand'', podržan veštačkom inteligencijom, identifikuje Palestince tako što prati njihovu komunikaciju preko mreže Vocap ili grupa kojima se pridružuju.

''Od početka genocidnog rata 7. oktobra, sprovođenje nadzora i narušavanja privatnosti korisnika putem Vocapa je eskaliralo, više od 670 maloga palestinskih korisnika je zabranjeno, od kojih je više od 78 odsto novinara i korisnika u Pojasu Gaze“, saopštila je grupa sa okupirane Zapadne obale.

''Sada Social'' pozvala je menadžment Mete da se pridržava odgovornosti i transparentnosti na svojim platformama.

Palestinska grupa takođe apeluje na Nezavisni nadzorni odbor da sprovede hitnu istragu o Metinom curenju podataka palestinskih korisnika i povezanosti tog navodnog čina sa ubistvima Palestinaca u Gazi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet