Fokus

Napad ajkula na Floridi: Vlasti zatvorile plaže i upozorile kupače

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2024

-

18:07

Napad ajkula na Floridi: Vlasti zatvorile plaže i upozorile kupače
Napad ajkula na Floridi: Vlasti zatvorile plaže i upozorile kupače - Copyright Tanjug/AP/Nick Tomecek/Northwest Florida Daily News

veličina teksta

Aa Aa

Američke vlasti su danas upozorile na opasnost od ajkula ovog vikenda duž obale Meksičkog zaliva na Floridi, gde su tri osobe povređene u dva odvojena napada ajkula u petak.

Napadi na plažama u oblasti Panhendl naveli su vlasti da u petak privremeno zatvore plaže za kupače u okrugu Volton.

Zvaničnici su rekli da procenjuju uslove i bezbednosne mere koje treba preduzeti do kraja vikenda.

Male ribe putuju u jatima u blizini obale u ovo doba godine, što je možda doprinelo napadima, saopštila je kancelarija šerifa okruga Bej, a danas su na određenim plažama postavljene crvene i ljubičastve zastave da upozore kupače.

''Ljubičaste zastave ukazuju na prisustvo opasnosti u moru, a pojedinačne crvene zastave ukazuju na uslove visoke opasnosti“, dodala je kancelarija šerifa.

Oba napada u petak dogodila su se u okrugu Volton, iako i drugi okruzi preduzimaju mere predostrožnosti.

Tanjug/Carlos Gauna/CSULB Shark Lab via AP

 

Prvi napad dogodio se u petak popodne kada je ženu ugrizla ajkula u blizini plaže Voter Saund, a ona je zadobila teške povrede kuka i donjeg dela leve ruke i prevezena je u centar za traumatologiju, saopštile su vlasti.

Manje od dva sata kasnije, vatrogasci su se uputili na drugu plažu oko 6,5 kilometra istočno od prvog napada ''nakon više izveštaja o tinejdžeru koji je zadobio povrede u napadu ajkule", saopštila je šerifova kancelarija.

Dve tinejdžerke bile su u vodi do pojasa sa grupom prijatelja kada su napadnute, saopštio je požarni okrug Južni Volton.

Jedna od njih je zadobila lakšu povredu stopala, dok su drugoj ozbiljnije povređena dva ekstremiteta.

Takođe u petak, na Havajima, jedna žena je teško povređena u direktnom napadu ajkule u vodama kod ostrva Oahu, rekli su zvaničnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet