Fokus

Talibani kontrolišu veći deo Avganistana, danas zauzeli još četiri glavna grada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/08/2021

-

21:40

Talibani kontrolišu veći deo Avganistana, danas zauzeli još četiri glavna grada
Talibani kontrolišu veći deo Avganistana, danas zauzeli još četiri glavna grada - Copyright Tanjug/AP Photo/Gulabuddin Amiri

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su danas uspostavili kontrolu nad većim delom Avganistana, nakon što su zauzeli još četiri glavna grada provincija u munjevitoj ofanzivi koja postepeno okružuje Kabul, samo nekoliko nedelja pre nego što će SAD zvanično završiti povlačenje iz ove zemlje.


Prema najnovijim informacijama, poslednji je pao je Tirin Kot, glavni grad provincije Uruzgan, a pre njega vlasti iz Kabula izgubile su kontrolu nad Kandaharom, kao i nad gradovima Herat i Puli-Humri, prenosi AP.

Zarobljen i "Lav od Herata"

Talibanski pobunjenici zarobili su komandanta avganistanske policije Mohameda Ismaila Kana, nakon što su osvojili zapadni grad Herat.

Kan, poznat kao Lav od Herata, borio se protiv Sovjeta osamdesetih godina i bio je ključan član Severne alijanse, čije su trupe, uz podršku SAD, srušile talibane 2001. godine.

Talibani su saopštili da u ovom trenutku drže 17 glavnih administrativnih centara u 34 pokrajine, uključujući još i gradove Zarandž, Gazni, kao i Kunduz koji se nalazi 60 kilometara od najbližeg graničnog prelaza u Tadžikistan.

AP Photo/Tariq Achkzai

 


Oni sada kontrolišu više od dve trećine zemlje samo nekoliko nedelja pre nego što SAD planiraju da povuku i svoje poslednje trupe iz Avagnistana.

Procena za Kabul - 30 dana

Iako glavni grad još nije direktno ugrožen, gubici i napredak na drugim mestima dodatno pojačavaju pritisak Talibana na vlasti u Kabulu.

Najnovija američka vojna obaveštajna procena sugeriše da bi prestonica Avganistana mogla da se nađe na udaru u roku od 30 dana i da bi, ako se trenutni trendovi zadrže, talibani mogli steći potpunu kontrolu nad zemljom u roku od nekoliko meseci.

Zbog naglog napredovanja talibana i alarmantne situacije oko evakuacije zvaničnika zapadnih zemalja danas je sazvan hitan sastanak NATO saveznika.


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je juče da avganistanska vlada treba da radi na dogovoru s talibanima kako bi se što pre zaustavilo nasilje u zemlji.

Rusija je saopštila da podržava političko rešenje za Avganistan zasnovano na odlukama Saveta bezbednosti UN i da žali što talibani pokušavaju da reše situaciju u zemlji korišćenjem sile.

Reakcije SAD i Velike Britanije

Britanija je juče saopštila da će poslati oko 600 vojnika u Avganistan kako bi pomogla britanskim građanima da napuste zemlju.

Osim toga, britanski ministar odbrane Ben Volas je saopštio da bi britanske snage mogle da se vrate u Avganistan ako ta zemlja počne da bude uporište Al Kaide na način koji ugrožava Zapad.

Upitan da li će Velika Britanija ikada poslati trupe nazad u Avganistan, on je za radio LBC rekao da "sve opcije ostaju otvorene".

"Ako poruka talibana bude kao i prošli put - počnu da primaju Al Kaidu, počnu sa napadima na Zapad ili slične zemlje - mi bismo mogli da se vratimo", dodao je Volas.

Tanjug/AP Photo/Gulabuddin Amiri

 

SAD su takođe objavile da šalju dodatnih 3.000 vojnika u Avganistan kako bi pomogle u evakuaciji dela osoblja iz američke ambasade u Kabulu.

Američki general u penziji Džozef Votel upozorio je da bi na granici Avganistana mogla da se dogodi teška humanitarna kriza.

Votel je u intervjuu za nemački "Velt" rekao da razvoj Avganistana zavisi od ponašanja talibana, odnosno od toga da li će se osvetiti onima koji sa njima nisu sarađivali ili će težiti ka miroljubvom rešenju.

"Zabrinutost je velika i to u celom regionu. Uskoro će hiljade ljudi bežati na granice sa susedima, pre svega ka Pakistanu i Iranu. Mogli bismo uskoro da vidimo tešku humanitarnu krizu, a njeno savladavanje biće veliki problem", izjavio je Votel.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet