Fokus

Guteraš o pregovorima sa talibaniama: Njihova želja za međunarodnim priznanjem predstavlja prednost UN

Komentari

Autor: Tanjug

19/08/2021

-

22:54

Guteraš o pregovorima sa talibaniama: Njihova želja za međunarodnim priznanjem predstavlja prednost UN
Guteraš o pregovorima sa talibaniama: Njihova želja za međunarodnim priznanjem predstavlja prednost UN - Copyright EPA/Justin Lane

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da želja talibana za međunarodnim priznanjem predstavlja jedinu prednost Saveta bezbednosti UN da insistira na inkluzivnoj vladi i poštovanju ljudskih prava u Avganistanu, posebno ženskih.

Gutereš je novinarima rekao da je o tome govorio na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti u ponedeljak, pozvavši članice tog tela da budu ujedinjene.

"Veoma je važno da međunarodna zajednica bude ujedinjena, da sve članice Saveta bezbednosti budu ujedinjene kako bismo iskoristili zaiteresovanost talibana za legitimno priznanje, što je naša jedina prednost", poručio je Gutereš.

On je istakao da je spreman da sam pregovara sa talibanima "kada bude jasno s kim treba da pričam", prenosi Rojters.

Naveo je da su do sada zvaničnici UN u Kabulu bili u bliskom kontaktu sa talibanima.

Gutereš je ocenio da bi zajednički front u pregovorima sa talibanima mogao da ih natera da formiraju inkluzivnu vladu, da poštuju ljudska prava, nastave da dozvoljavaju evakuaciju iz Kabula i da spreči da Avganistan postane raj za terorizam.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet