Fokus

Odmazda talibana: Islamski ekstremisti maltretiraju osoblje UN u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2021

-

23:14

Odmazda talibana: Islamski ekstremisti maltretiraju osoblje UN u Avganistanu
Dan nezavisnosti Avganistana - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su zaustavili jednog Avganistanca zaposlenog u UN koji je vozio prema kabulskom aerodromu, pretražili su njegovo vozilo, pronašli identifikaciju UN i zatim ga pretukli, prenosi Rjters.


U međuvremenu, trojica muškaraca su posetila prebivalište drugog zaposlenika UN koji je bio na poslu i pitali njegovog sina gde je otac, a kada je odgovorio da otac radi, optužili su ga da laže.

Ovo su samo dva primera za više desetina incidenata evidentiranih od 10. avgusta, neposredno pre nego što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom, koji se navode u internom bezbednosnom dokumentu UN u koji je imao uvid i izveštač Rojtersa.

U dokumentu se navodi da je od 10. avgusta osoblje UN bilo izloženo stalnim pretnjama, pljačkama kancelarija i fizičkom zlostavljanju.

Iako talibani nastoje da uvere Avganistance i zapadne sile da će poštovati ljudska prava, izvještaji o odmazdama narušili su poverenje, iako predstavnici islamističkog pokreta obećavaju da će istražiti sve prijavljene zloupotrebe.

Talibani ohrabruju humanitarne organizacije da nastave svoj rad i poručuju da je pomoć dobrodošla sve dok se ne koristi kao sredstvo političkog uticaja na Avganistan.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet