Fokus

Makron u Bagdadu sa regionalnim liderima - "direktni razgovori umesto obračunavanja na teritoriji Iraka"

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

12:17

Makron u Bagdadu sa regionalnim liderima - "direktni razgovori umesto obračunavanja na teritoriji Iraka"
Makron u Bagdadu sa regionalnim liderima - "direktni razgovori umesto obračunavanja na teritoriji Iraka" - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko bliskoistočnih lidera i francuski predsednik Emanuel Macron sastali su se u Bagdadu na samitu koji je incirao Irak kao bi se poveli direktni razgovori umesto da se susedne zemlje, kako je formulisano – "obračunavaju na teritoriji Iraka".

Odnosi unutar regiona zategnuti su uglavnom neprijateljstvom između Irana, s jedne strane, i SAD i njihovih saveznika u Persijskom zalivu, s druge iako su organizatori već priznali da ne očekuju nikakve diplomatske pomake na samitu, prenosi Rojters.

"Okupljanje predstavnika svih ovih zemlja samo po sebi je već dovoljan uspeh", izjavio je jedan zvaničnik iračke vlade.

Šefovi država koji su se odazvali pozivu su predsednik Egipta Abdel Fatah Al-Sisi, jordanski kralj Abdulah, katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani i predsednik francuske Emanuel Makron.

Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati poslali su svoje premijere, a Turska ministra spoljnih poslova.

Makronovo putovanje u Irak u trajanju od dva dana imalo je za cilj da podrži regionalni dijalog, susret sa iračkim političkim liderima i posetu francuskim specijalnim snagama uključenim u tekuće borbe protiv pobunjenika terorističke Islamske države.

Komentari (0)

Svet