Fokus

Talibani tvrde da su osvojili Panjšir, slavljenički pucnji u Kabulu

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

19:46

Talibani tvrde da su osvojili Panjšir, slavljenički pucnji u Kabulu
Dan nezavisnosti Avganistana - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Talibani tvrde da su preuzeli ceo Avganistan, uključujući i provinciju Panjšir, koja je jedina pružala otpor militantnoj grupi, javlja večeras Rojters pozivajući se na tri izvora.

Britanska novinska agencija dodaje da se u glavnom gradu Kabulu čuju slavljenički pucnji.

"Uz milost svemoćnog Alaha, sada kontrolišemo ceo Avganistan. Agitatori su poraženi, a stanovnici Panšira su sada pod našom komandom", rekao je neimenovani talibanski komandant.

Rojters dodaje da za sada nije moguće potvrditi ovu informaciju.

Otpor negira da su talibani preuzeli provinciju

Nacionalni front otpora (NRFA) Panjšira odbacio je večeras tvrdnje talibana da je ta avganistanska provincija pala u njihove ruke, javlja Tass.

"To su glasine koje talibalini šire kako bi uplašili ljude koji pokušavaju da se probiju u Panjšir sa više strana, ali su primorani da se povuku", rekao je izvor ruske agencije.

Ranije u toku dana, Nacionalni front otpora (NRFA)saopštio je da su talibani doživeli težak poraz u Panširu.

Prema izvoru agencije TASS, talibani su pokušali da se probiju u Panšir sa zapada i juga u četvrtak i danas rano ujutro.

"Doživeli su neuspeh iz oba smera i morali su da se povlače, nakon što su pretrpeli teške gubitke. Situacija oko opkoljene provincije je stabilna", tvrdi izvor ruske agencije i dodaje da su neki talibanski borci zarobljeni.

Tanjug AP/Jalaluddin Sekandar

 

Isti izvor je negirao tvrdnje talibana koji su ranije rekli da su osvojili nekoliko okruga i četiri granična prelaza u Panjširu, a da je 31 pripadnik pokreta snaga otpora ubijen.

Panjšir - planinski venac koji se nalazi stotinak kilometara severno od Kabula, sedište je "Pokreta otpora", kako su se nazvale snage na čijem se čelu nalaze sin nekadašnjeg lidera Severne alijanse Ahmada Šaha Masuda i nekolicina bivših zvaničnika avganistanske vlade.

Ahmad Masud je prethodno tražio pomoć Sjedinjenih Američkih Država i Zapada, kako bi poveo ustanak protiv talibana.

Na početku, njegove snage brojale su oko 2.500 boraca, ali su u međuvremenu u Panjšir stigle kolone izbeglica i izvestan broj bivših vojnika, koji ne žele da prihvate vlast talibana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet